24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFuncţionarii publici vor s-o facă legal

Funcţionarii publici vor s-o facă legal

Funcţionarii publici sunt extrem de nemulţumiţi de legislaţia autohtonă, care nu le permite să-şi găsească al doilea job decât în domeniul didactic. Situaţia a fost prezentată şi de Organizaţia Transparency International, care consideră că legea este prea strictă cu aceştia.

Să devină parlamentar este visul oricărui funcţionar public dornic să se îmbogăţească. Între cele două categorii, legea a introdus o serie de diferenţe care îi avantajează pe parlamentari. Discrepanţele au fost reliefate,
într-un raport global al corupţiei, de Organizaţia Transparency International, săptămâna trecută. Specialiştii de aici au scos în evidenţă că, în realitate, legea le oferă parlamentarilor mai multe variante de a face bani.
Nemulţumiţi, funcţionarii publici se consideră categoria socială defavorizată, deoarece, în opinia lor, le-a fost suprimat dreptul la muncă, prin Legea nr. 161/2003. Ca să facă totul ca la carte şi să nu se trezească peste noapte sancţionaţi, funcţionarii publici pot să câştige un ban în plus numai dacă se apucă să predea. Aceştia mai au la dispoziţie şi posibilitatea de a munci la negru. Restul meseriilor sunt trecute la capitolul incompatibilităţi, iar funcţionarii publici nu pot decât să fie mulţumiţi cu salariul pe care îl primesc de la stat. Media acestuia se situează, în Bănie, la circa 600 de lei.
„Unde s-a pomenit în lumea asta să nu ne lase să muncim? Vrem să aducem acasă un ban cinstit şi ei ne refuză acest drept“, a declarat un funcţionar din Primăria Craiova. „Singurul avantaj pe care ni l-au acordat este prima de vacanţă. În rest, suntem uitaţi de guvernanţi. Atunci să nu se mai mire de ce unii dintre noi acceptă mici atenţii de la contribuabili“, a adăugat alt angajat al administraţiei locale.

„90% dintre funcţionari vor al doilea job“

Reprezentanţii sindicatelor sunt însă de părere că actul normativ este mult prea dur cu funcţionarii şi nu le acordă nici un avantaj, îngrădindu-le şi dreptul de a avea o viaţă mai bună.
„90% dintre funcţionarii din administraţia locală ar dori să muncească în altă parte în timpul liber. Nu pot însă, pentru că legea nu le dă voie. Unii au optat pentru diverse activităţi comerciale, folosind numele rudelor. Nu este însă cea mai bună opţiune. Ideal ar fi s-o facă legal“, a menţionat Ringo Dămureanu, unul dintre liderii de sindicat. Acesta a adăugat că funcţionarii publici au cerut guvernului în nenumărate rânduri să deblocheze regimul incompatibilităţii, însă rugăminţile lor au rămas fără ecou. Liderul de sindicat a menţionat că, deşi ar trebui menţinute anumite funcţii ca fiind incompatibile, ideal ar fi să le fie oferită mai multă libertate de mişcare.
„Nu e normal ca noi să centrăm şi tot noi să dăm cu capul. Şi cei de la putere ar putea fi mai indulgenţi. Ne-ar putea permite să optăm pentru meserii care
n-au legătură cu funcţia pe care o deţinem. Spre exemplu, un jurist din primărie, dacă are atestat de administrator, să poată îndeplini şi această funcţie, legal, cu carte de muncă“, a concluzionat un funcţionar public.
În timp ce funcţionarii publici se plâng că legea nu-i lasă să trăiască decent, unii parlamentari consideră că toţi colegii lor ar trebui să lase deoparte alte afaceri şi să se ocupe doar de politică. „Parlamentarii au voie să îndeplinească alte funcţii, cum ar fi de avocat, cadru universitar şi medic. La un moment dat, s-a pus problema ca şi acestea să fie incluse în lista incompatibilităţilor, idee cu care eu am fost de acord, însă, până la urmă, statutul nu a fost modificat. Cel mai bine ar fi ca toţi să lăsăm alte afaceri“, a explicat Mario Ovidiu Oprea, senator de Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS