11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele vor primi coduri CAEN europene

Firmele vor primi coduri CAEN europene

Potrivit unui proiect, de la 1 ianuarie 2008 firmele românesti vor avea la dispozitie mai multe coduri CAEN, armonizate cu cele din UE. In acest fel, ele vor putea participa la licitatii europene. Certificatele va trebui preschimbate numai pentru acele coduri care au fost modificate.


De la 1 ianuarie 2008, activitatile din economia nationala vor fi clasificate dupa o structura noua, conform standardelor UE. Institutul National de Statistica (INS) a finalizat recent un proiect CAEN, pe care guvernul il va primi pentru aprobare cel mai probabil la inceputul lunii mai.


Noul sistem de codificare va fi valabil in spatiul UE, iar firmele românesti vor putea sa participe la orice licitatie europeana. Potrivit regulamentelor comunitare, toate statele membre au obligatia fie sa asigure un raport direct de unu la unu intre clasificarile nationale si NACE (Nomenclatorul Activitatilor din Comunitatea Europeana), fie sa asigure reconstituirea din entitatile nationale a entitatilor din NACE. Benefic pentru firme este faptul ca ele vor avea acum mai multe optiuni pentru a se incadra intr-un domeniu economic sau altul.


Noi codificari


Potrivit INS, in aceasta versiune a CAEN se vor gasi patru noi sectiuni, 26 de diviziuni, 48 de grupe si 101 clase in plus fata de versiunea actuala. Aceasta inseamna ca noua codificare este mult mai detaliata si permite ca datele si rapoartele statistice sa aiba o acuratete mult mai mare. Spre exemplu, apare in plus diviziunea „repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor“, care aduce la suprafata activitati ce in vechea versiune ramâneau ascunse. In versiunea actuala a CAEN, aceasta activitate se regaseste in clasele aferente fabricarii echipamentelor, ceea ce poate duce la o interpretare gresita a datelor statistice. „In prezent, firmele se codifica dupa Ordinul nr. 601/2002, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2003. Deocamdata, nu stim cum se va desfasura procesul de recodificare a activitatilor. Numai pentru recodificare firmele trebuie sa plateasca o taxa de 30 de lei. In general insa, modificarea CAEN se face o data cu alte operatiuni care se fac in certificatul de inregistrare“, a precizat Gheorghe Celea, directorul ORC Dolj.


Certificatele de inregistrare ale firmelor se vor preschimba numai in masura in care activitatile principale continute de acestea sunt modificate in noua clasificare. Modificarile de la Oficiul Registrului Comertului (ORC) vor fi efectuate prin cerere de inregistrare, la care se adauga hotarârea adunarii generale a actionarilor care recodifica obiectul de activitate al societatii sau, dupa caz, elimina ori adauga noi clase la obiectul de activitate existent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU