21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri4.000 de firme doljene, trimise la dizolvare

4.000 de firme doljene, trimise la dizolvare

Societatile nu si-au depus situatiile financiare aferente anului 2005. Fiscul doljean studiaza lista pentru a cere instantelor sa nu permita radierea firmelor care inregistreaza datorii catre bugetul de stat.


Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj a transmis recent instantelor o lista cu aproape 2.000 de firme din judet, care urmeaza sa fie dizolvate pentru ca nu si-au depus situatiile financiare aferente anului 2005. La acestea se vor adauga altele in câteva zile. „Firmele in cauza nu si-au depus situatiile financiare la noi, asa cum cere legea. La data de referinta, este vorba de circa 4.000 de societati aflate in aceasta situatie. Ele vor fi dizolvate si apoi radiate“, a precizat Gheorghe Celea, directorul ORC Dolj. Potrivit legii, firmele care tin contabilitatea conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara au obligatia sa depuna situatiile la ORC si Ministerul Finantelor Publice (MFP) pâna pe 30 mai, in timp ce acelea care tin contabilitatea simplificata, pâna pe 30 aprilie. Firmele care nu au desfasurat nici o activitate de la constituire trebuie sa depuna o declaratie pâna la 28 februarie a anului urmator. Cele care nu depun situatiile financiare pot incasa amenzi de pâna la 5.000 de lei, iar ORC poate cere dizolvarea lor la sase luni de la expirarea termenului de depunere.


Amenzi de 50 de milioane


Responsabilii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj spun ca anul trecut fiscul a aplicat circa 1.000 de amenzi firmelor care au intârziat cu depunerea situatiilor financiare. Cumulat, amenzile aplicate insumeaza aproape 50 de milioane de lei. Si la nivel national, situatia este dificila din acest punct de vedere. Conform datelor ONRC, una din trei societati comerciale nu a depus situatiile financiare pe anul 2005. Doar circa 66% din firme depusesera situatiile. Este foarte posibil ca o mare parte din aceste firme trimise spre dizolvare de ORC Dolj sa aiba datorii catre bugetul de stat. In aceste cazuri, fiscul face apel la instante pentru ca firmele sa nu ajunga sa fie radiate. In cazurile in care radierea s-a facut, fiscul cere reinmatricularea lor, pentru a fi urmarite si executate.


„Lista cu firmele trimise spre dizolvare a fost publicata recent si am primit-o si noi. De la data publicarii, firmele au la dispozitie 30 de zile pentru recurs. Daca depun bilanturile in acest timp si fac dovada la instanta, scapa de dizolvare. Noi o sa cerem numirea de lichidatori si, conform procedurilor, o sa facem intâmpinari pentru ca firmele cu datorii la buget sa nu poata fi radiate de la ORC“, a precizat Cristina Guranoiu, sefa juristilor din cadrul DGFP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS