10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRepartitorul arde la buzunar

Repartitorul arde la buzunar

Daca aveti vecini cu centrale termice de apartament si ati montat repartitoare de caldura, mare atentie cât tineti caloriferele pornite si la ce nivel. Exista riscul sa va treziti cu o factura la caldura ca si cum ati fi incalzit tot blocul.


O factura la caldura de peste opt milioane de lei vechi, chiar si la patru camere, pune pe gânduri pe oricine. Daca ai ghinionul ca factura sa iti fie adresata, e destul sa te iei cu mâinile de par si sa iti pui intrebari asupra „afacerii“ facute la instalarea repartitoarelor de caldura in conditiile in care vecinii au centrale termice si nu platesc decât partile comune (tevi, uscatorie etc.). Este cazul unui craiovean din cartierul 1 Mai, a carui factura a trecut de 800 de lei pentru luna noiembrie, o luna care a fost calda. Conform facturii, Octavian Bigligiu a consumat 5,5 gigacalorii intr-o luna, ceea ce l-a facut sa declare ca nu il crede nimeni atunci când povesteste despre asta. A sunat la firma care a instalat calorimetrele, Elsaco Electronic, convins ca este o problema si consumul nu poate fi atât de mare, chiar daca cinci din cei noua vecini au centrale termice de apartament, deci consum zero. „Nu au venit, desi le-am telefonat acum doua saptamâni. Acum ne este frica sa mai dam drumul la calorifere. Mai bine stam in frig. Ne-am saturat sa ne tot insele firmele, sereleurile astea“, a spus Octavian Bigligiu.


Responsabilitate limitata


Pe de alta parte, reprezentantii firmei Elsaco spun ca procedura este ca verificarea sa se faca la sfârsitul lunii, la toate apartamentele din bloc, numai astfel putându-se depista o eventuala problema. Obligatiile pe care le are firma sunt limitate: „Noi nu ne facem decât datoria. Calculam facturile dupa cifrele primite de la asociatie“, a declarat Adrian Sârghiuta, reprezentant al firmei Elsaco Electronic.


O posibila explicatie pentru consumul exagerat ar fi gigacalorimetrul instalat de Regia de Termoficare pentru toata scara de bloc, insa acesta functioneaza corespunzator, dupa cum spune Mariana Marin, administrator la Asociatia de Proprietari „Victor Papilian“, de care apartine Bigligiu. „Sunt aparate de calitate, iar verificarea lor se face periodic, din doi in doi ani. Ultima verificare s-a facut inainte de a se da drumul la caldura“. Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, a declarat ca suma de opt milioane de lei este exagerata. „Este exclus ca un apartament de patru camere sa consume 5,5 gigacalorii, chiar daca afara ar fi minus 30 de grade. Mai mult ca sigur greseala a aparut la impartirea cheltuielilor pe fiecare apartament“, a precizat Tudorache. In consecinta, aveti grija la consumul pe care il inregistreaza repartitoarele de caldura. Aparent, moderatia face multi bani, diferenta intre factura de aproximativ un milion a vecinului si cea de peste opt milioane de lei vechi, ca in cazul lui Octavian Bigligiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS