21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTVA ilegal pentru terenuri la Pielesti

TVA ilegal pentru terenuri la Pielesti

Tribunalul Dolj a dispus ieri, la solicitarea procurorilor DIICOT, o noua arestare intr-o alta cauza privind rambursari ilegale de TVA obtinute de la Finantele doljene.


Sirul dosarelor penale privind restituirile ilegale de TVA acordate de Directia Generala a Finantelor Publice Dolj continua. In timp ce majoritatea inculpatilor deferiti justitiei au fost pusi in libertate de judecatori dupa „stagii“ in spatele gratiilor intre 30 de zile si doi ani, altii le iau locul in arest preventiv.


Valoarea unui teren a crescut de 240 de ori intr-o luna


Din dosarul in care sotii Ion si Naziana Slotea au fost trimisi in judecata pentru obtinerea unor restituiri ilegale de TVA de circa 32 de miliarde de lei vechi, procurorii Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au disjuns si au continuat cercetarile privind doua inselaciuni similare. Faptele privesc returnari de TVA obtinute de firma SC AGROLUC SRL Almaj, ai carei asociati sunt Lucia si Dumitru Vladut, iar ca jurist figureaza fiica celor doi, pe nume Mirela Codleanu.


Dupa cum au stabilit anchetatorii, AGROLUC a cumparat in februarie 2004 de la SC COINGRA SRL, administrata de George Andi Jianu, mai multe arcade metalice folosite pentru constructia unor sere. Valoarea tranzactiei era de 19 miliarde de lei vechi, conform facturii si chitantelor care atestau, cel putin formal, afacerea. Procurorii DIICOT au concluzionat insa ca arcadele metalice fusesera supraevaluate, in realitate, conform unei expertize, nevalorând mai mult de cinci miliarde.


In urma tranzactiei, AGROLUC a solicitat si obtinut de la DGFP Dolj o restituire ilegala de TVA de 3,040 miliarde de lei vechi, bani care ar fi fost retrasi pe baza unor contracte de creditare fictive, apoi „spalati“. Din suma, circa 1,2 miliarde au fost platiti Nazianei Slotea – considerata creierul afacerii – pentru un teren in Pielesti, pe care aceasta il achizitionase cu o luna inainte cu doar… cinci milioane de lei vechi. Altfel spus, terenul cu pricina isi marise valoarea intr-o luna de… 240 de ori.


Alta afacere cu terenuri la Pielesti


A doua afacere producatoare de TVA ilegal s-a incheiat in august 2004 intre aceeasi AGROLUC si firma SC MELCONF SRL, administrata de Marian Bogdan Gherghe, fratele Nazianei Slotea. AGROLUC a achizitionat de la MELCONF un teren de 3,7 ha, situat tot in Pielesti, cu aproape 20 de miliarde de lei vechi. Terenul ii apartinuse Nazianei Slotea, care il cumparase cu 73 de milioane, apoi il revânduse lui Eugen Gabriel Nicolici cu 300 de milioane, iar acesta, la rândul lui, l-a revândut firmei lui Gherghe cu 20 de miliarde, deci de 66 de ori mai scump. Dupa achizitionarea terenului, AGROLUC a solicitat o noua returnare de TVA – pe care a si primit-o – in cuantum de 4,757 miliarde de lei. Banii au fost din nou retrasi in fractiuni sub 10.000 de euro, pentru a nu se sesiza Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.


Dupa documentarea celor doua fapte, procurorii DIICOT Dolj au dispus miercuri, pe baza de ordonanta, retinerea fata de jurista Mirela Codleanu si administratorul George Andi Jianu. Ieri, anchetatorii au propus Tribunalului Dolj emiterea unor mandate de arestare pentru Mirela Codleanu, George Andi Jianu si omul din umbra al afacerilor, Naziana Slotea, care este arestata preventiv in celalalt dosar privind rambursari ilegale de TVA, acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Judecatorii au decis arestarea preventiva doar fata de jurista Codleanu, considerând ca Naziana Slotea este oricum arestata preventiv, iar George Andi Jianu nu s-a sustras urmaririi penale.


Recurs


Procurorii DIICOT au formulat recurs impotriva sentintei tribunalului, solicitând emiterea unor mandate de arestare si pentru ceilalti doi inculpati din dosar, respectiv Naziana Slotea si George Andi Jianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS