11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProprietarii de locuinte, concurentii hotelurilor

Proprietarii de locuinte, concurentii hotelurilor

Perspectiva dezvoltarii economice a zonei Olteniei si implicit a Doljului atrage dupa sine oportunitati de afaceri extrem de variate. Un exemplu de afacere cu potential este inchirierea in regim hotelier care, potrivit specialistilor, asigura o rentabilitate destul de buna.


In prezent, piata inchirierii in regim hotelier din Craiova nu este prea dezvoltata. Aceasta situatie se datoreaza in primul rând faptului ca, spre deosebire de Bucuresti, Timisoara, Brasov sau Constanta, Craiova nu este nici localitate cu potential turistic mare si nici centru economic foarte dezvoltat. In plus, nu sunt prea multi proprietari de apartament dispusi sa-si inchirieze imobilele pe o perioada mai mica de o luna.


Totusi, o data cu integrarea României in Uniunea Europeana, potentialul unei astfel de afaceri este din ce in ce mai mare. „Inchirierea in regim hotelier este o afacere de viitor. In timp, in regiune se vor dezvolta anumite firme care vor trimite specialisti ce vor lucra anumite perioade si care vor dori sa stea undeva“, a declarat Nicolae Patrascu, directorul Uniunii Patronale a Agentiilor Imobiliare (UPAI) Oltenia. Potrivit acestuia, se pot stabili relatii stabile cu aceste firme si astfel proprietarii acestor apartamente pot face rost de clienti fideli pe termen lung.


„Trebuie sa ofere conditii cel putin egale cu cele de la hotel“


Inainte de a se lansa intr-o afacere de inchiriere in regim hotelier, craiovenii trebuie sa urmeze anumite reguli. „In primul rând trebuie sa fie foarte seriosi. Apoi trebuie sa ofere conditii cel putin egale cu cele de la hotel, la un pret mai mic“, a spus Nicolae Patrascu. Potrivit acestuia, va trebui sa-si faca publicitate atât in mass-media locale, cât si pe internet. Daca vor delega o agentie sa se ocupe de inchiriere, publicitarea va fi facuta de agentie. In plus, daca vor da imobilele in administrare unei agentii, aceasta poate angaja o persoana care sa se ocupe si de curatenia in apartamentele respective. Unul dintre lucrurile recomandate pentru persoanele care planuiesc sa stea pentru o perioada scurta in Craiova este si amplasamentul – in Bucuresti, de exemplu, unde piata inchirierii in regim hotelier este destul de bine dezvoltata, imobilele sunt pozitionate in special central si ultracentral.


O afacere de viitor


Investitia initiala in acest tip de afacere este destul de mare si depinde de numarul de apartamente pe care proprietarul isi propune sa le inchirieze. „Dupa integrare se va dezvolta domeniul inchirierii in sistem hotelier, mai ales ca vor veni o multime de delegatii. Eu le-as recomanda celor cu bani sa investeasca in apartamente pe care ulterior sa le inchirieze, nu sa le vânda“, a spus Nicu Radut, directorul uneia dintre agentiile imobiliare din Craiova. „Trebuie privita ca o afacere de viitor. Catre o astfel de investitie imobiliara se pot orienta si persoanele care sunt plecate la munca in tara si care pot sa dea apartamentele in administrare unei agentii pentru a se ocupa de ele“, a afirmat directorul UPAI Oltenia. Potrivit acestuia, recuperarea investitiei difera in functie de confortul oferit si de preturile practicate.


In Bucuresti, de exemplu, preturile se cifreaza, in medie, la 40 de euro/noapte pentru o garsoniera, 60 de euro/noapte pentru un apartament cu doua camere si 80-90 de euro pentru unul cu trei camere. Potrivit specialistilor, cele mai cautate locuinte in acest regim sunt garsonierele si apartamentele cu doua camere. In general, specialistii sunt de parere ca inchirierea apartamentelor in regim hotelier poate aduce, in unele luni, venituri mai mari decât chiria lunara obisnuita.


In 2005, craiovenii inchiriau apartamente de lux cu 400 de euro/luna


In Craiova, acest sistem este destul de putin dezvoltat. Totusi, in 2005 existau craioveni dispusi sa-si inchirieze locuintele pe o perioada de minimum o luna. Preturile acestor apartamente variau atunci intre 270 si 400 de euro/luna, adica, in medie, aproximativ zece euro/zi – uneori mai putin decât la hotel. Acestea aveau mobilier nou si imbunatatiri recente. In plus, erau utilate cu masina de spalat, aragaz, frigider, televizor si microcentrala. Unele dintre ele beneficiau si de alte facilitati, printre care internet, vesela, cuptor cu microude si chiar jacuzzi. In ceea ce priveste locatia, majoritatea erau pozitionate ultracentral (kilometrul 0, in zona Unirii si a primariei) si central (Calea Bucuresti, Universitate).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII