13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPomii de iarna, o oferta de sezon

Pomii de iarna, o oferta de sezon

Anul acesta, in perioada sarbatorilor de iarna, Romsilva va vinde peste 130.000 de brazi si molizi. Potrivit declaratiilor date presei centrale de directorul institutiei, costul acestora va fi cuprins intre noua si 25 de lei. Preturile de vânzare pe piata vor fi insa fixate de comercianti.


De Craciun, cea mai mare bucurie a fiecarei familii este impodobirea bradului. Marea problema este insa achizitionarea unuia, mai ales ca piata de profil este in continua schimbare. Sunt ani in care daca va hotarâti sa achizitionati braduti naturali pe ultima suta de metri, mizând pe o potentiala scadere de pret, e posibil sa-i cumparati la un pret mai mare sau chiar sa ramâneti fara. Se poate insa ca, daca va grabiti sa achizitionati de cum apar, sa va treziti ca in Ajunul Craciunului ati fi putut cumpara la un pret mult mai mic. Drept urmare, cumpararea bradului de iarna se inscrie intotdeauna la capitolul achizitie cu risc. Totusi, chiar daca reprezentantii Romsilva au anuntat in presa centrala preturi cuprinse intre noua si 25 de lei, pe piata, preturile pomilor de iarna sunt fixate de comerciantii care ii vor achizitiona de la ocoalele silvice.


„In Dolj nu avem pepiniere pentru pomi de iarna“


Din motive climaterice, Directia Silvica Craiova nu este unul dintre furnizorii de brazi si molizi de Craciun. „In Dolj nu avem pepiniere pentru pomi de iarna pentru ca nu e clima propice. Sunt insa astfel de pepiniere in unele dintre judetele vecine – Vâlcea, Mehedinti, Gorj“, a declarat Daniel Drâgnei, directorul Directiei Silvice Craiova.


Potrivit acestuia, comerciantii de pomi de iarna va trebui sa achizitioneze numai brazi marcati cu „clotarii“ (niste banuti de hârtie cu sigla Regiei Nationale a Padurilor). „Restul sunt comercializati ilegal. Persoanele care vând astfel de pomi de iarna risca sa li se confiste marfa si sa primeasca amenzi intre 1.000 si 3.000 de lei“, a adaugat Drâgnei.


Bradul de Craciun, o investitie de minimum 20 de lei


Anul trecut, cel mai mic pret de vânzare pentru un pom de iarna natural a fost de 15 lei. Anul acesta este preconizat la aproximativ 20 de lei. In asteptarea aparitiei pe piata a brazilor naturali, oferta de brazi artificiali a fost deja lansata. In acest moment, preturile acestora pornesc de la aproximativ 30 de lei si urca pâna la peste 250 de lei. Totusi, anul acesta, in oferta de profil nu au aparut inca brazii de culoare verde-argintiu sau alba, si nici cei cu conuri. In cazul in care renuntati la pomul de iarna natural in favoarea celui artificial, pentru a beneficia totusi de aroma specifica a Craciunului, puteti opta pentru un spray cu miros de brad (costa sase-sapte lei).


Accesorii de brad la preturi ca anul trecut


In ceea ce priveste obiectele de decor pentru brazi, oferta de globuri si accesorii pentru pomul de iarna este extrem de variata. Craiovenii pot incepe inca de pe acum achizitionarea de globuri (minimum un leu – maximum zece lei/bucata), fundite (pornesc de la 2,4 lei – 24 de bucati), clopotei (pornesc de la patru lei – 12 bucati), instalatii luminoase (pornesc de la sapte lei), beteala (minimum trei lei), vârf de pom (minimum trei lei).


Comparând cu costurile de anul trecut, va veti da seama ca preturile sunt asemanatoare. „Cred ca sunt cam la acelasi nivel ca anul trecut. Unele din ele sunt chiar mai ieftine. Am gasit, de exemplu, suporturi de lumânerele cu patru lei“, a declarat Roxana Marinescu, o craioveanca incântata ca poate sa cumpere accesorii pentru pomul de iarna inca de acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS