13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii, recordmeni la consumul de pâine

Oltenii, recordmeni la consumul de pâine


Desi in mai toate curele de slabire sau regimurile alimentare recomandate de medicii nutritionisti pâinea este partial, sau chiar total, exclusa din alimentatie, oltenii consuma lunar cantitati record de produse de panificatie.


In trimestrul I al acestui an, oltenii au consumat cea mai mare cantitate de pâine si produse de panificatie pe cap de locuitor din tara, devansând lejer locuitorii din celelalte regiuni de dezvoltare. Potrivit informatiilor furnizate de Directia Regionala de Statistica Dolj, la inceputul anului, in Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, cantitatea medie de pâine si produse de franzelarie consumate lunar de o persoana a fost de aproximativ 11,5 kilograme, adica aproximativ 380 de grame pe zi. Acest lucru este recunoscut si de craioveni. „Eu mai putin, dar sotul meu manânca si o pâine la masa. Depinde insa de calitatea pâinii – de cât este de afânata. Desi am inteles ca nu e recomandat, manânca pâine si la cartofi, si la spaghete sau macaroane cu brânza“, a spus Mariana R., o gospodina de 50 de ani. De fapt, barbatii oltenii nu vor nici in ruptul capului sa renunte la pâine. „Fara pâine parca mâncarea nu are nici un gust. De fapt, cine a mai vazut masa fara pâine“, a afirmat Gheorghe Popescu, alt craiovean intervievat. Nici femeile nu se lasa insa mai prejos, unele dintre ele invocând veniturile mici. „Pai, asa ne saturam mai repede si cred ca ne-am si obisnuit“, a declarat o pensionara din Craiova.


2.577 de calorii/zi


Alt produs care plaseaza regiunea pe primul loc din tara in ceea ce priveste consumul din trimestrul I al anului este reprezentat de legume si conserve din legume (aproape 6,6 kilograme/lunar pe o persoana). Potrivit datelor statistice, la inceputul anului si viciile, la rândul lor, au fost „la moda“. Astfel, la inceputul anului, oltenii au consumat o cantitate de 3,2 litri de bauturi alcoolice/luna/persoana. La polul opus, cel mai mic consum din tara a fost inregistrat la ulei (0,7 kg/luna/persoana) si la lapte (aproximativ 3,8 litri/luna/persoana). „Consumurile medii lunare ale principalelor produse agroalimentare, pe o persoana, au fost de 11,43 kg de pâine si produse de franzelarie, 3,8 kg de carne si preparate din carne, 3,05 kg de cartofi si 3,79 litri de lapte“, a notat Mariana Tanase, directoarea Directiei Regionale de Statistica Dolj. Potrivit statisticilor, in trimestrul I al acestui an, Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia a inregistrat zilnic un consum alimentar mediu pe o persoana de 2.577 de calorii, cu aproximativ 70 de calorii mai multe decât consumul mediu zilnic inregistrat la nivel national.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS