10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSereistii benzinari, trimisi in judecata

Sereistii benzinari, trimisi in judecata

Fosta conducere a SRI Prahova, coloneii in rezerva Corneliu Paltânea si Daniel Bucur, precum si fostul director general al Rafinariei SC Astra Româna Ploiesti, Octavian Nan, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie. Totodata, pentru recuperarea prejudiciului, bunurile celor trei au fost puse sub sechestru pâna la concurenta sumei de 15 miliarde de lei.


Dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Teritorial Militar Bucuresti, ancheta fiind continuata si pentru probarea altor infractiuni de coruptie si conexe acestora comise de cei trei, precum si in legatura cu fapte savârsite de alti sase invinuiti, cercetarile continuind in cadrul unui dosar distinct.


Potrivit unui comunicat al DNA, Paltânea si Bucur vor fi judecati in stare de arest, sub aspectul savârsirii unor infractiuni de coruptie si conexe acestora, in speta luare de mita, instigare la delapidare si asociere in vederea savârsirii de infractiuni, respectiv luare de mita si complicitate la luare de mita, complicitate la delapidare si asociere in vederea savârsirii de infractiuni.


In ceea ce-l priveste pe Octavian Nan, acesta va fi judecat pentru delapidare si asociere in vederea savârsirii de infractiuni.


Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, in perioada 1993-2001, cei doi fosti ofiteri de informatii au acordat protectie unor grupari infractionale, care faceau comert cu produse petroliere, prin blocarea unor informatii legate de activitatile ilegale ale acestora desfasurate la Rafinaria Astra Româna.


In schimbul acestor servicii, cei doi au primit de la fosta conducere a rafinariei, respectiv de la Nan si consilierul Iordanescu Toma Lucian (in prezent decedat), produse petroliere in cantitate totala de peste 250 de tone care, la data savârsirii faptelor, valorau cinci miliarde de lei.


„Pentru sprijinul acordat, Paltânea Corneliu a primit de la conducerea rafinariei si 650 de milioane de lei bani lichizi, in timp ce Bucur Daniel a primit aproape 220.000 de dolari SUA, de la un om de afaceri, pe care l-a pus in legatura cu persoanele din conducerea rafinariei si, cu ajutorul acestuia, a construit o vila in localitatea Magurele, judetul Prahova“, se mai arata in rechizitoriu.


Paltânea Corneliu a folosit produsele petroliere primite pentru automobilele utilizate in scop personal, ca moneda de schimb la construirea unei vile in statiunea Cheia din judetul Prahova, la incalzirea acesteia, iar o parte din produsele respective le-a distribuit altor persoane invinuite in aceeasi cauza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS