7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMagazinele reduc ilegal preturile

Magazinele reduc ilegal preturile

Marile magazine din Craiova au afisat deja in vitrine reducerile de sezon, desi legal perioada „ieftinirii“ nu a inceput. Pâna in prezent, nici un comerciant nu a depus la Primaria Craiova cerere in care sa solicite autorizatie pentru vânzarea hainelor la pret redus.


Reprezentantele câtorva firme de imbracaminte din centrul orasului au afisat de câteva zile mari reduceri de preturi la hainele de iarna. Astfel, in vitrinele acestor unitati comerciale pot fi vazute afise prin care sunt anuntate reduceri de 30 sau chiar 50%. In ciuda acestor ieftiniri, magazinele sunt in continuare goale, rar intâlnindu-se clienti dornici sa cumpere haine, chiar si la preturi reduse.


„Risca amenzi usturatoare intre 20 si 100 de milioane de lei“


Reprezentantii Primariei Craiova sustin insa ca perioada reducerilor nici nu a inceput, aceasta fiind cuprinsa intre 15 ianuarie si 15 aprilie. „Cei care deja practica reduceri o fac ilegal, inainte de termenul prevazut de lege, incalcând flagrant Ordonanta de Guvern nr. 99/2000, in care se specifica ca patronii magazinelor trebuie sa depuna o cerere la Primaria Craiova cu 15 zile inainte de aplicarea reducerilor. In aceasta, comerciantii trebuie sa precizeze pretul practicat inainte de reducere si cel in urma reducerii. Toti agentii economici care nu au respectat legea risca amenzi usturatoare cuprinse intre 20 si 100 de milioane de lei, sanctiuni prevazute in Legea nr. 650/2002“, a mentionat Elvira Stancu, directoarea Serviciului Relatii Publice, din cadrul Primariei Craiova. In prezent, reprezentantii primariei nu au demarat controale la magazine, dar au precizat ca in câteva zile echipe de inspectori vor pleca pe teren pentru „taxarea“ tuturor celor care incalca legea.


Unii comercianti habar n-aveau ca le trebuie autorizatie


Sefii de unitate ai magazinelor mentionate s-au aratat nemultumiti de decizia primariei de a le aplica amenzi. Multi dintre comercianti au precizat ca habar nu aveau de faptul ca trebuie autorizatie pentru „cunoscutul sezon“ al reducerilor. „Sincer, nu stiam ca ne trebuie autorizatie de la primarie ca sa ieftinim hainele. Sezonul reducerilor este practicat peste tot in lume si nu credeam ca e nevoie de aprobari suplimentare. Credeam ca decizia o ia doar comerciantul, nimeni altcineva“, a mentionat unul dintre sefii de unitate de la o firma care practica reduceri.


In schimb, alti comercianti au mentionat ca ieftinirile din aceasta perioada sunt promotii ale firmei si nicidecum reduceri de sezon. „Avem câteva promotii la anumite grupe de materiale… Nu sunt reduceri de sezon, acestea le vom derula in momentul in care firma din Bucuresti va decide, noi suntem doar o simpla filiala. Probabil vom depune in câteva zile o cerere la primarie pentru a obtine autorizatie pentru ieftinirea hainelor de iarna“, a precizat Persida Nino, sefa de unitate la una dintre firmele de imbracaminte din Craiova.


Reduceri de preturi pe termen limitat


Potrivit Ordonantei de Guvern nr. 99/2000, orice magazin poate practica reduceri de preturi doar pentru produsele nealimentare, insa in intervalul 15 ianuarie – 15 aprilie, nu inainte de a obtine un aviz din partea primariilor. Cererile se depun la sediul primariilor cu 15 zile inainte de aceasta perioada, dar patronii pot sa opereze reduceri de preturi numai in intervalul reglementat de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII