12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri1.250 de miliarde investite in minerit

1.250 de miliarde investite in minerit

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), cel mai mare producator de carbune din bazinul minier al Olteniei, va investi 1.250 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea utilajelor. Pentru efectuarea acestor lucrari, SNLO a contractat un credit bancar.


Cea mai mare investitie, de 1.000 de miliarde, se va face in zona miniera Motru, la mina Rosiuta. Excavatorul, benzile transportoare si masina de depus vor intra intr-un proces de modernizare menit sa creasca productivitatea. SNLO va organiza, la jumatatea lunii ianuarie 2006, o licitatie internationala pentru desemnarea firmei care se va ocupa de executarea lucrarilor. Si la Exploatarea Miniera Rosia vor fi modernizate utilajele, aici urmând sa se investeasca 250 de miliarde de lei. „Facem aceste modernizari pentru ca in anul 2007 societatea sa poata functiona in sistem concurential, dupa regulile economiei de piata“, a spus Tiberiu Trotea, directorul general al SNLO. Pentru prima data, SNLO a incheiat contracte de livrare a carbunelui pe o durata lunga, intre trei si cinci ani, ceea ce ofera posibilitatea intocmirii unei strategii de viitor.


Ajutorul de la stat, redus cu 200 de miliarde


SNLO nu primeste subventii, dar beneficiaza in schimb de un ajutor de la stat sub forma acordarii unor facilitati fiscale de la plata unor taxe si impozite, in special de TVA si a redeventei. Conform acordurilor incheiate cu organismele financiare in vederea aderarii la Uniunea Europeana, aceste subventii si ajutoare de stat vor fi retrase in totalitate in anul 2007. Primul pas se va face anul viitor, când subventiile vor fi reduse cu 25% fata de anul 2005. In acest an, ajutorul de stat acordat SNLO s-a ridicat la suma de 900 de miliarde de lei, iar in 2006 aceste facilitati fiscale vor fi reduse cu aproximativ 200 de miliarde de lei. Tiberiu Trotea, directorul SNLO, spune ca reducerea ajutorului de stat cu 25% nu va afecta unitatea: „Nu ne va afecta, pentru ca aceasta masura este programata de mai mult timp si ne-am construit bugetul tinând cont de aceasta prevedere“.


550 de mineri vor pleca acasa


Secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Ionel Mantog, a anuntat ca in bazinul minier al Olteniei se vor face anul viitor 550 de disponibilizari, dintre care 50-100 de concedieri vor avea loc in cadrul Complexurilor Energetice Rovinari si Turceni, iar restul in cadrul SNLO. Mantog a precizat ca acestea se vor face numai la cerere. Tiberiu Trotea a mentionat ca cele mai multe disponibilizari vor avea loc la minele de subteran din zona Motru, anul viitor fiind posibil sa se inchida una dintre aceste unitati miniere: „Programul se adreseaza intregului personal din cadrul SNLO, dar va viza in special unitatile de subteran, cu precadere din zona Motru. In 2006 este posibil sa inchidem mina Plostina din cadrul EMS Motru. Unii dintre minerii de acolo vor fi redistribuiti la alte unitati, iar altii vor pleca acasa. Se intentioneaza ca o parte din personal sa fie transferat la carierele Gusnicioara din cadrul EM Mehedinti, care poate prelua 100-150 de persoane, Rosiuta din cadrul EMC Motru si chiar la mina Tehomir care apartine de Complexul Energetic Turceni. Discutiile cu sindicatele pe aceasta tema vor incepe in luna ianuarie“.


SNLO a fost afectata de disponibilizari si anul trecut, când 500 de mineri au fost nevoiti sa plece acasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS