5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO familie de nota zece

O familie de nota zece

Familia Pâinişoară se mândreşte cu doi copii care au obţinut de-a lungul anilor rezultate excelente la învăţătură. Oana, fiica cea mare, este cea despre care se poate spune că este de nota zece: în clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a a avut numai medii de zece. Părinţii – ingineri, copiii – foarte buni la învăţătură, o familie frumoasă, în care înţelegerea şi voia bună sunt la ele acasă. Fiecare membru al acestei familii are pasiuni, vise şi putere să treacă peste greutăţi.

Doru şi Domnica Pâinişoară s-au căsătorit în urmă cu 20 de ani şi de atunci tot ce au reuşit în viaţă au făcut împreună. De tineri au luat viaţa-n piept, dar au reuşit, cu dragoste şi perseverenţă, să-şi întemeieze o familie frumoasă. Aveau sufletele pline de dragoste. Au reuşit să ia viaţa de la început, împreună, iar acum, după 20 de ani de căsnicie, pot spune că sunt fericiţi. Familia lor este aşa cum şi-au dorit: sănătoasă şi frumoasă. Cei doi soţi au doi copii, Oana Cornelia şi Mircea Valentin, frumoşi şi inteligenţi, pentru care ar face orice.

 

Ingineri pasionaţi, buni gospodari

 

Facultatea de Inginerie au făcut-o la Bucureşti. După facultate, s-au căsătorit. Ea se născuse şi crescuse la Crasna, iar el era din Curtişoara, unul dintre cele mai frumoase locuri din Gorj. „Acum am mai îmbătrânit, eu am 44, iar soţul 49. Dar este frumoasă şi vârsta asta, altfel vedem lumea acum. La Curtişoara este foarte frumos, aproape de Dumnezeu, în mijlocul naturii. Aici este imposibil să nu te îndrăgosteşti de viaţă! De oameni, de Dumnezeu! Nu am pleca din Curtişoara în nici un alt loc“, a spus Domnica, zâmbind. Casa au construit-o împreună. Anul acesta şi-au cumpărat şi o maşină nouă. „Totul prin muncă, nu avem ce face. Muncim ca să avem, muncim pentru copiii noştri, pe care îi iubim. Treaba lor este să înveţe. Din fericire, sunt copii cuminţi şi ascultători. Învaţă din plăcere, mai ales fata“, a povestit Domnica Pâinişoară, uitându-se cu drag la cei doi copii care stau liniştiţi, zâmbind unul spre altul. Atmosfera în casa familiei Pâinişoară este de armonie şi veselie: Domnica şi fiica ei sunt născute-n zodia Leu, Doru este Capricorn, iar mezinul familiei, Valentin, este Berbec. „Din când în când, ca în orice familie, de altfel, mai există şi situaţii tensionate. Dar cu un pic de răbdare reuşim să trecem peste ele“, a spus Oana. Viaţa la ţară le place foarte mult celor patru membri ai familiei Pâinişoară. „Seara, după ce termin cu serviciul, merg să mulg vaca. Avem grijă de găini, de porci. La ţară nu se poate fără animale, nu ar fi firesc“, a afirmat Domnica Pâinişoară. Soacra sa o mai ajută la supravegherea gospodăriei: „Când suntem noi plecaţi la serviciu, ziua, când nu sunt copiii acasă, soacra mea mai are grijă de gospodărie, de animale. În rest, ne ocupăm noi“.

 

Colecţionara de diplome şi note de zece

 

Oana este frumoasă, inteligentă, cu ochi mari şi vioi, tânăra studentă de acum este o fată de nota zece: în anii de liceu a avut numai note de zece. „În clasa a IX-a am avut media generală 9,88, iar din clasa a X-a şi până la sfârşitul liceului am avut mediile generale numai de zece. Am învăţat mereu foarte bine, însă nu ca să demonstrez cuiva ceva, ci din plăcere. Sunt o fire curioasă, care vrea să ştie cât mai multe“, a povestit Oana. Vorbăreaţă din fire, Oana povesteşte despre notele ei plină de modestie. „Mi-au plăcut toate materiile, toate au ceva frumos. Cel mai mult mi-a plăcut şi îmi place limba engleză şi limba română. Am avut şi noroc, pentru că în clasa a IX-a a venit la Colegiul «Spiru Haret», unde am învăţat, o englezoaică. Doi ani am conversat cu ea, am putut să învăţ engleza de la o vorbitoare nativă. M-am îndrăgostit de această limbă! Şi gramatica îmi place mult. De aceea am şi ales Facultatea de Litere din Bucureşti!“, a afirmat tânăra fată.

În clasa a IX-a, Oana a obţinut locul trei pe judeţ la olimpiada de limba şi literatura română, în clasa a X-a a reuşit una dintre performanţele sale de până acum: a obţinut locul patru sau menţiune pe ţară la aceeaşi olimpiadă: „Acela a fost cel mai bun rezultat al meu. Au fost perioade din viaţa mea în care m-am distrat grozav. Olimpiadele aveau loc de obicei în alte localităţi din ţară. Mergeam mai multe colege din acelaşi liceu, ne plimbam, mergeam chiar şi în cluburi. Asta se întâmpla după ce participam la olimpiadă. Până ne dădeau rezultatele, aveam vreme să ne şi distrăm! Dansam, am vizitat cam tot ce era de vizitat din oraşele în care mergeam, am făcut poze. Am legat noi prietenii. Frumos! Rămân amintirile, acolo, în suflet, pentru că uneori este păcat să uiţi aceste lucruri“. Pentru rezultatele deosebite la olimpiadele la care a participat, Oana a fost recompensată cu diplome de edilul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. Fata are un clasor de diplome, atât de la autorităţile locale, cât şi de la concursurile la care a participat de-a lungul anilor. Nici Oana nu mai ştie câte sunt!

 

Bac de nota zece!

 

Muncitoare şi inteligentă, Oana şi-a dorit să aibă rezultate foarte bune şi la examenul de bacalaureat. A reuşit să obţină media finală zece. În judeţul Gorj, media finală zece la examenul de bacalaureat nu a fost obţinută decât de două eleve: Oana Cornelia Pâinişoară, de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“, şi Olivia Adriana Argintaru, de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“. Absolventă a unei clase de filologie, Oana a susţinut probe scrise la limba engleză, istoria românilor şi economie. „Nu a fost foarte greu, am învăţat, că fără asta nu se putea, dar am reuşit. M-a ajutat Dumnezeu şi nu am greşit. Am luat numai note de zece. M-am bucurat foarte mult de această reuşită“, a povestit Oana.

La doar 20 de ani, Oana ştie ce poate şi a învăţat în anii adolescenţei că prin muncă poţi să reuşeşti mereu. A îmbinat plăcerea de a citi cu cea de a învăţa, jocul cu seriozitatea, visele cu speranţele şi a reuşit să-şi construiască prin forţe proprii bazele unui viitor care se arată luminos. Îndrăgostită de viaţa de la ţară, de copacii care, când înverzesc primăvara sau când toamna îmbracă mantia aurie, o fac să zâmbească de fericire, studenta la litere ştie că nicăieri nu îi va fi mai bine decât acasă, printre ai ei. Îşi iubeşte familia, ştie că îi va duce dorul şi se întreabă, cu un pic de teamă-n suflet, ce va face la Bucureşti, la facultate, când va fi departe de ai ei? Curajoasă şi veselă, spune că va găsi puterea de a trece peste toate necazurile, însă recunoaşte că şi familia ei contribuie la întărirea forţei sale interioare. „Sunt o fată energică, dar nu îmi place munca fizică! Nu mi-a plăcut să tocesc, doar să citesc. Cam tot ce prind. Cât am fost la liceu, la Târgu Jiu, făceam zilnic naveta. Nu îmi place oraşul, de asta mi-e un pic teamă de Bucureşti! Dar să sperăm că va fi bine şi acolo. Începe altă perioadă din viaţa mea“, a spus cu entuziasm Oana.

Vali, mezinul familiei, pasionat de calculatoare

 

Proaspăt întors dintr-o tabără de jurnalism de la Tismana, Valentin Mircea se bucură de ultimele zile din vacanţa de vară. Merge la fotbal, împreună cu prietenii săi din Curtişoara, sau, când este soare puternic, merge la scaldă. Mezinul familiei Pâinişoară este pasionat de calculatoare şi Oana îl descrie drept „un băiat care are mult potenţial, dar care nu ştie să-l pună încă în valoare“. Băiatul abia a păşit spre adolescenţă, începe să „crească frumos“, după cum spune mama sa. Oacheş, cu o privire inteligentă, zâmbeşte frumos şi priveşte lumea fără teamă. Povesteşte bucuros experienţele de care a avut parte în tabăra de jurnalism, dar mărturiseşte că nu ştie încă dacă vrea să devină ziarist. Anul acesta, emoţiile s-au ţinut lanţ în familia Pâinişoară: Valentin a susţinut testele naţionale, apoi, la puţin timp, Oana a trecut prin examenul de bacalaureat. Atât Doru, cât şi Domnica Pâinişoară au avut emoţii: „Vali a învăţat foarte bine în generală. Era printre cei mai buni, însă la capacitate nu a obţinut o notă prea mare. A luat peste 8,50. La Oana nu am avut foarte multe emoţii. Dar a fost o vară a rezultatelor. Acum vine toamna şi copiii noştri încep o nouă etapă. Unul elev de liceu, la Colegiul Naţional «Gheorghe Magheru» din Târgu Jiu, iar fata la facultate, la Bucureşti. Suntem mândri de ei“, a spus Doru Pâinişoară. Cei patru membri rămân în poarta casei de la Curtişoara. Sunt fericiţi împreună, plini de speranţă şi vise. Soarele serii de septembrie le încadrează frumos zâmbetul. Ne fac semne din mâini şi ne strigă să-i mai vizităm…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII