10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, reprezentată puternic la Berlinală

România, reprezentată puternic la Berlinală

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul pe 9 februarie celei mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume. Ca în fiecare an, România participă şi ea cu producţii originale, având sprijinul al ICR Berlin

Cea de-a 62-a ediţie a Berlinalei include cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră“, care va fi proiectat în premieră mondială în secţiunea „Forum“. Filmul tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, însă sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sârbu şi Gabriel Spahiu, cu apariţiile extraordinare ale Tamarei Buciuceanu-Botez, Stelei Popescu şi a lui Alexandru Arşinel. Scenariul este semnat de Radu Jude şi Corina Sabău, autoarea romanului „Bloc 29, apartamentul 1“.
Filmul „Diaz – Don’t Clean Up This Blood“, în regia Danielei Vicari, produs şi de Bobby Păunescu, a fost selectat la secţiunea „Panorama Dokumente“. Cu această ocazie, va avea loc şi premiera internaţională, în sala principală de proiecţie a festivalului, „Friedrichstadt-Palast“, pe 12 februarie 2012, la ora 18.00. În lungmetraj au jucat peste 100 de actori, dintre care 51 de români şi un număr impresionant de figuranţi (peste 6.500), fiind aduse din Italia 20 de maşini de poliţie. Filmul produs de Bobby Păunescu, Domenico Procacci şi Jean Labadie a avut la bază un scenariu scris de Daniele Vicari şi Laura Paolucci, iar din distribuţie fac parte Jennifer Ulrich, Monica Bîrlădeanu, Claudio Santamaria, Elio Germano, Alessandro Roja şi Cosmin Selesi.

Ocazie de dezvoltare pentru tinerii artişti

Ana Ularu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul „Shooting Stars“, ce are loc în perioada 11-13 februarie, în cadrul Berlinalei. Acest program are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice.
La secţiunea „Talent Campus“ a Berlinalei participă două tinere regizoare: Ozana Nicolau şi Raluca David, dar şi o importantă actriţă româncă, Ioana Flora. „Talent Campus“ reuneşte artişti emergenţi şi tineri profesionişti din industrie, oferindu-le o platformă pentru descoperirea unor noi orizonturi şi pentru relaţionarea cu tineri profesionişti din întreaga lume.
Lungmetrajul „Cristian“, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost selectat la secţiunea „Co-Production Market“. Filmul spune povestea unui tânăr procuror, care anchetează un complicat caz de corupţie. „Cristian“ beneficiază de finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei, precum şi de sprijin din partea Programului MEDIA al Uniunii Europene. Bugetul aproximativ al filmului este de un milion de euro.
Totodată, ICR Berlin susţine editarea catalogului „Romanian Films“, conceput cu scopul de a promova cele mai recente producţii româneşti, ce au avut premiera în ultimii trei ani, precum şi filmele ce vor avea premiera în prima jumătate a anului 2011.
În colaborare cu ICR Berlin, Asociaţia de Promovare a Filmului Românesc organizează şi Standul românesc la Berlinală, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS