16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFilosofie pentru toţi

Filosofie pentru toţi

Pereţii Universităţii din Craiova abia respiră de afişe prin care tinerii sunt ademeniţi în cluburi cu oferte la băuturi alcoolice. Timide, îşi fac loc şi cele care promovează asociaţii studenţeşti, activităţi, ateliere de dezvoltare personală şi nu numai.  
Din această categorie face parte şi Adunarea pentru Filosofie, o comunitate constituită din studenţi, absolvenţi sau persoane care vor să discute, să dezbată diverse probleme într-un cadru lejer. Filosofia este percepută de mulţi tineri ca un lucru dificil de înţeles, o facultate greu de urmat, care nu le oferă răspunsuri, adâncindu-i mai mult în dileme. În realitate, însă, acest domeniu le deschide studenţilor orizonturile, îndemnându-i să se înţeleagă pe sine, dar şi societatea în care trăiesc. „Adunarea pentru Filosofie a luat naştere la iniţiativa studenţilor care au vrut să afle mai multe, să discute lucrurile noi pe care le aflau la cursuri. Profesorii au fost receptivi şi s-au implicat, dezvoltându-se această comunitate“, a spus Răzvan Mechenici, student la Filosofie. Adunarea este definită prin două activităţi de bază: întâlniri bilunare pe anumite teme şi „Pagina de Sâmbătă Seara“, distribuită săptămânal trecătorilor din Piaţa „Mihai Viteazul“. „Prin această pagină încercăm să promovăm texte fundamentale ale culturii, alese din domeniul filosofiei, şi nu numai. Încercăm să atragem oamenii spre citit, spre filosofie“, a completat Ştefan Viorel Ghenea, asistent universitar. Adunarea pentru Filosofie doreşte, de asemenea, să atragă tinerii în acţiuni civice, ecologice şi să se implice cât mai mult în societate.

Întâlniri „lejere“

Sâmbăta, din două în două săptămâni, sala 465 din Universitate este deschisă studenţilor şi persoanelor care vor să discute despre prietenie, teamă, curaj etc. Cu muzica în surdină, tinerii se aşază în jurul unei mese şi încep să-şi spună liber ideile în legătură cu tema săptămânii respective. Chiar dacă la întâlniri sunt şi asistenţi universitari de la catedra de Filosofie, studenţii sunt îndemnaţi să fie cât mai colocviali în adresare, apelativele „domnul, doamna“ fiind eliminate. „Am fost puţin surprins când am văzut că asistenţii ne-au cerut să îi tutuim pentru că veneam din liceu cu atâtea rigori şi mă gândeam că la facultate vor fi şi mai multe. Pe mine, aceste ateliere m-au ajutat să îmi ordonez ideile, să vorbesc liber şi să îi ascult pe alţii“, a mai spus studentul Răzvan Mechenici.
De fapt, unul dintre scopurile pe termen lung al acestor întâlniri este întemeierea unui nou student, dar şi a unui nou profesor. „Tinerii de la Filosofie trebuie să fie extrem de activi, implicaţi în societate, iar noul profesor trebuie să înţeleagă că educaţia nu se face prin subordonare, prin modelare din exterior“, a mai spus Cristi Trandafir, asistent universitar.
Adunarea pentru Filosofie primeşte tineri care vor să se descopere, să realizeze ceva atât pentru ei, cât şi pentru societate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII