12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Elena Teodorini

Pe numele ei adevărat Elena de Mortun, artista româncă s-a născut pe 25 martie 1857 la Craiova. Ea a fost prima cântăreaţă din România care a păşit pe scena teatrului Scala din Milano.
Elena a început să studieze muzica şi pianul de la şase ani. La 14 ani a plecat în Italia, după ce a fost admisă la Conservatorul din Milano. Acolo a studiat cu pianistul şi compozitorul italian Adolfo Fumagalli. Prima dată apare la Scala din Milano în rolul Margueritei din opera „Faust“ de Charles Gounod. În anul 1905, dă lecții de canto la „Académie Lyrique“ din Paris. După patru ani, Elena Teodorini lasă Parisul pentru a pleca în America de Sud, unde va susţine concerte la Montevideo, capitala statului Uruguay. În toamna lui 1909 fondează Academia Teodorini împreună cu Haricleea Darclée și Titta Ruffo. Devine director al Conservatorului Guvernamental din Buenos Aires în 1915. După câteva luni petrecute la New York și Paris, se întoarce la Rio de Janeiro în 1918, an în care fondează Şcoala Superioară de Canto „Ars et Vox“.
Elena Teodorini se stinge din viață pe 27 februarie 1926, la București. În amintirea ei este amplasată o placă memorială în marmură la Paris, unde a fost fondată „Académie Lyrique Roumaine“ și se reconstruiește complexul memorial ridicat în onoarea cântăreței în Cimitirul Sf. Vineri din București. În mod definitiv, din anul 2002 Teatrul de Operă şi Operetă din Craiova îi poartă numele, devenind Teatrul Liric „Elena Teodorini“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU