5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmza Jianu, olteanul inventator de metode chirurgicale

Amza Jianu, olteanul inventator de metode chirurgicale

Când vorbim despre inventatori, ne ducem cu gândul la meseria de inginer, la ingineri. Desigur, cei mai mulţi inventatori sunt din zona ingineriei. Nu trebuie să generalizăm, însă. Oricare dintre noi poate să inventeze. Oricare dintre noi poate să imagineze o soluţie tehnică, un produs, un procedeu care să fie nou, să implice o activitate inventivă şi să poată fi aplicat industrial. Oricare dintre noi poate să inventeze dacă are cunoştinţe temeinice într-un domeniu al ştiinţei, dar şi spirit imaginativ. Pot să dau exemple din aproape toate domeniile de activitate. Multe exemple sunt din domeniul medicinei sau se referă la medici. Unul dintre aceşti medici este Amza Jianu.
    
Poveste de viaţă

Amza Jianu s-a născut la 7 iulie 1881, în comuna Fălcoiu, judeţul Olt. Comuna Fălcoiu este situată la confluenţa Olteţului cu râul Olt şi este atestată documentar din 1535. Legenda spune că numele comunei vine de la cel al boierului Matei Fălcoianu. Acesta era mare vistier în vremea domniei lui Ioan Mavrocordat. Matei Fălcoianu, neavând moştenitori, a lăsat întreaga avere satului cu condiţia să se construiască în comună un spital pentru săteni. Acum localitatea are aproximativ 4.300 de locuitori.
Amza Jianu a urmat cursurile Liceului „Carol I“ din Craiova, apoi, din 1901, Facultatea de Medicină din Bucureşti.
A publicat, în 1908, în Revista de chirurgie, câteva articole care l-au consacrat ca promotor al chirurgiei experimentale în România. În teza sa de doctorat, susţinută în 1908, intitulată „Terapeutica chirurgicală în ulcerul stomacului“ (225 de pagini), bogat ilustrată şi cu o amplă bibliografie, studiază experimental şi clinic rezultatele obţinute prin anastomoza gastro-duodenală, pilorectomia şi excluderea pilorului, modificările sucului gastric, ajungând la concluzii valabile şi azi. Teza sa de doctorat a fost premiată cu Medalia de aur.

Domenii de cercetare

A fost preocupat şi de fiziopatologia digestivă şi efectuează o serie de cercetări experimentale bazate pe metoda fistulei Pavlov şi elaborează o tehnică originală pe care a publicat-o în reviste de specialitate. A studiat digestia gastrică a grăsimilor şi a cercetat modificările mucoasei antrale în urma excluziei pilorice.
Preocupat de ameliorări de tehnică şi crearea de noi metode chirurgicale, imaginează şi publică un procedeu original de tratament al paraliziei faciale prin transplantare de maseter, procedeu cunoscut acum în literatura de specialitate ca metoda Jianu-Lexer.
Avea doar 31 de ani când a fost numit profesor la Clinica Chirurgicală din Iaşi. Aici a organizat un centru de chirurgie unde a abordat cu succes toate domeniile chirurgicale. Tot aici a introdus măsuri severe de asepsie şi antisepsie. Se pare că este primul chirurg din ţara noastră care a operat cu mască, bonetă, mănuşi de cauciuc şi halat sterile.
    
Consacrarea internaţională

Consacrarea internaţională i-a fost adusă de inventarea unui procedeu original de esofagoplastie, utilizând un tub confecţionat din marea curbură gastrică. Execută pentru prima dată esofagoplastia cu tub gastric pretoracic, pe care îl ridică până în regiunea cervicală. A publicat detalii despre acest procedeu într-o revistă germană de specialitate, în 1912 şi în 1914. De atunci, metoda este menţionată în toate tratatele clasice şi, mai mult, este utilizată şi în prezent în practica chirurgicală. Cu toate îmbunătăţirile aduse ulterior, ideea de bază şi meritul primordial rămân ale profesorului Amza Jianu. Este interesant de menţionat că, peste aproape 40 de ani, în 1951, alt chirurg român de la Spitalul Universitar Bucureşti, profesorul Dan Gavriliu, a inventat esofagoplastia cu material gastric, înlocuind complet esofagul.

Creator de şcoală medicală

Reuşeşte să înfiinţeze, pe lângă centrul de chirurgie, un post de conferenţiar de radiologie şi organizează primul curs de radiologie din Iaşi, sub conducerea doctorului Vignal, medic al Misiunii Franceze.
A avut preocupări de neurochirurgie, fiind considerat primul neurochirurg al ţării noastre. A imaginat, în 1910, un procedeu original de craniectomie decompresivă şi a efectuat, la Iaşi, extirpări de tumori ponto-cerebeloase.
În 1920 este transferat la Bucureşti ca profesor titular la Clinica de Boli Urinare a Spitalului Colţea. Timp de opt ani a practicat în această clinică chirurgia urinară şi chirurgia generală. Aici organizează o secţie de urologie şi, în 1928, Centrul anticanceros, cu 12 paturi, pentru radioterapie anticanceroasă.
În 1930, Amza  Jianu este numit profesor de clinică chirurgicală la Spitalul Colţea. Deşi, în 1946, clinica este mutată la Spitalul „Filantropia“, Amza Jianu va funcţiona până la data pensionării, în 1949, ca profesor de clinică chirurgicală.
Din 1936 devine membru al Academiei de Medicină din România şi membru al Societăţii Internaţionale de Chirurgie.
S-a stins din viaţă pe 22 noiembrie 1962, în Bucureşti.

Realizări importante

Este primul chirurg care introduce la noi în ţară cuiul Smith-Petersen pentru stabilizarea fracturilor de col femural, realizând un aparat original pentru orientarea cuiului, şi foloseşte pentru prima dată metoda Kuntscher în fracturile oaselor lungi.
 

Gheorghe Manolea
http://gheorghe.manolea.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU