8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPăpușile și creatorii lor

Păpușile și creatorii lor

http://www.youtube.com/watch?v=UiySXFB1j2M

Cristina Andreea Ion, Petru Stratulat, Adina Hotinceanu și craioveanul George Sfîrăială sunt patru tineri care spun astăzi povești de iubire cu ajutorul păpușilor în mărime naturală. Își spun și „Lightwave Theater Company“.

I-am cunoscut pe cei patru tineri pasionați de teatru și le-am aflat povestea în una din sălile Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri“. Își pregăteau păpușile pentru spectacolul din seara de luni, 1 septembrie, cel care a marcat închiderea Festivalului „Puppets occupy street“. În câteva valize speciale se odihneau păpușile. Câteva părăsiseră cufărul comod pentru a trece prin mâna artistului mânuitor. Cristina Andreea Ion – artist păpușar, regizor și fondatorul companiei – se ocupă de machiajul lor. „Asemenea unui actor care trece înainte de reprezentație prin cabina de machiaj, și noi avem grijă să reîmprospătăm aspectul păpuşilor“, ne explică Adina Hotinceanu. Cu o mișcare precisă o mâinii, tușul contura ochiul păpușii. Cu atenție și grijă fiecare era pregătită pentru reprezentație. Era pentru prima dată când urma să iasă în fața publicului într-un spațiu deschis, în aer liber. Creatorii lor, nimeni alții decât cei patru tineri care le și mânuiesc, știau că fiecare detaliu este important, așa că nimic nu trebuie să le scape.

O poveste despre teatru

Au găsit răgazul să ne spună povestea lor de iubire pentru artă, dar și povestea unui spectacol creat de ei, „Iubitafizica“ după cartea scrisă de Iulian Tănase, reprezentație ce a fost oferită în dar craiovenilor. „Ideea înființării acestei trupe a venit mai mult din dorința de a crea teatru de păpuși dedicat publicului adult din România. Am făcut inițial parte dintr-o altă trupă, în care se lucra tot cu păpuși în mărime naturală. Din păcate, munca nu s-a concretizat în nici un spectacol. Trupa s-a destrămat. Aveam un spectacol, examenul meu de disertație la master la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie din București, și am aplicat pentru un festival «World Puppets Carnival», carnavalul mondial de păpuși care se desfășura în Indonezia. Am fost selectați cu spectacolul acela. Aveam nevoie de 7.000 de euro să ajungem acolo. Nu am avut această posibilitate, așa că am creat Lightwave. Cu Adina lucrasem încă din liceu când făceam teatru la Palatul Național al Copiilor din București, apoi în facultate. Ni s-a alăturat și George. El a terminat actoria la Craiova, a făcut masterul la Târgu Mureș și apoi a venit în București, unde ne-am și cunoscut și am început să colaborăm. Celălalt coleg a fost o surpriză pentru noi toți. Inițial, se ocupa de promovarea trupei. I-a plăcut foarte mult ce facem și s-a îndrăgostit de meseria asta și acum este și el păpușar. Prima dată când a pus mâna pe păpușă am descoperit un talent la care nici noi nu ne așteptam. Am crezut că o să fie stângaci, dar nu a fost așa“, povestește Cristina Andreea Ion.

Altă narațiune despre iubire

Iubirea pentru teatru i-a adus împreună pentru a spune, cu ajutorul păpușilor în mărime naturală create de ei, poveşti despre iubire. Prima a fost „Reflexion“. „Nu am avut un scenariu, o carte după care să ne inspirăm. Pur și simplu, am construit noi o poveste, personaje, un bătrân care trăiește atât în trecut, cât și în prezent, cu amintirile și fricile lui, și le-am legat într-o poveste despre iubire și singurătate. Oamenii au venit, au plâns, au râs și ne-au plăcut“, ne dezvăluie Cristina.
Reacția celor care le-au apreciat munca le-a dat certitudinea lucrului bine făcut. Au continuat să caute idei, să creeze scenarii, păpuși pentru a-și exprima sentimentele așa cum știu ei cel mai bine să o facă, prin teatru. „Teatrul este singurul fel în care știu să mă exprim. Este lucrul pe care știu să-l fac cel mai bine și de altfel singurul în care am considerat că merită să pui energie pentru a deveni mai bun“, ne destăinuie Adina Hotinceanu.
Și într-una dintre căutările lor au descoperit „Iubitafizica, știința iubirilor imaginare“. „Citesc foarte multe lucruri în speranța ca  să mă inspire ceva. L-am descoperit pe Iulian Tănase într-o carte purtând semnătura sa, «Oase migratoare». Am zâmbit, zicându-mi că ar fi o idee bună pentru un nou spectacol. Petru, colegul nostru, îl cunoștea pe Iulian și am stabilit o întâlnire. Stând de vorbă, am ajuns la «Iubitafizica». Mi-a dat-o, am citit-o și mi-a zis: «E clar. Asta ar trebui să fac. E o lucrare foarte ofertantă». Așa s-a născut «Iubitafizica», un spectacol cu șase păpuși în mărime naturală, de diferite feluri, unele complet articulate, altele compuse pe corpul actorilor cu mai multe tipuri de mânuire, de fapt, o poveste frumoasă de dragoste, după cartea scrisă de Iulian Tănase“, a continuat povestea Cristina Andreea Ion.
Dificultatea creării păpușilor, care uneori nu se pliau pe cerințele mânuitorilor, conducându-i în punctul de plecare a construcției lor, sincronizarea perfectă, toate problemele au fost, de fapt, provocări aruncate artiștilor, pe care aceștia le-au transformat în succese. „Teatrul este singurul lucru în care mă simt eu. În place să mă joc cu păpușile, să le dau viață. Te exprimi altfel cu ajutorul lor. Păpușa poate face orice, poate să zboare, să se descompună în o mie de bucățele, pentru ca apoi să se recompună la loc“, a explicat Cristina Andreea Ion.
„Iubitafizica“ este totul, tot asftel cum iubirea pentru teatru a celor patru tineri este universul lor. Poveștile lor vor continua să curgă la ceas de seară, atunci când muzica va face ca păpușile să prindă viață sub atingerea mâinilor creatorilor lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS