11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCultura Vădastra, deschisă publicului

Cultura Vădastra, deschisă publicului

http://www.youtube.com/watch?v=XOSCyfcv5dQ

Labirintul expoziţional de pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ găzduieşte, începând de ieri şi până pe 21 iulie, expoziţia „Cultura Vădastra. Extraordinara Ceramică a Neoliticului“. Vizitatorului îi sunt dezvăluite aspecte din viaţa strămoşilor noştri, prin expunerea de imagini şi texte informative. Pentru o exemplificare cât mai realistă a stilului de viaţă şi a preocupărilor neolitice, expoziţia găzduieşte şi un fragment de locuinţă, dar şi un atelier de olărit, în care tainele misteriosului meşteşug neolitic sunt dezvăluite publicului. De asemenea, cei care păşesc în spaţiul expoziţional vor putea urmări, la ceas de seară, şi proiecţii ale unor filme-document.
Cultura Vădastra defineşte o întreagă civilizaţie de acum 6.000 de ani, de pe teritoriul dintre Olt şi Jiu, cu extindere la est de Olt, limita nordică a acestui areal fiind zona oraşului Caracal. „Expoziţia reuneşte obiecte din trei muzee, Muzeul din Caracal, Muzeul Judeţean Olt, din Slatina, şi Muzeul Olteniei. Cercetările din ultima vreme demonstrează că această Cultură Vădastra nu aparţine numai Olteniei. Şi pe Valea Teleormanului s-a descoperit o secvenţă cultural-cronologică asemănătoare cu cea de pe Valea Oltului inferior. Sunt vase, fel de fel de obiecte puţin cunoscute publicului larg, pe care sperăm să le reunim, într-un viitor apropiat, într-o expoziţie care va poposi la Craiova, Caracal şi Slatina“,  a precizat Sabin Popovici, muzeograf la Muzeul Romanaţiului din Caracal.
Expoziţia „Cultura Vădastra. Extraordinara Ceramică a Neoliticului“, organizată de Muzeul Olteniei în parteneriat cu Muzeul Judeţean Olt şi Centrul Cultural Municipal – Muzeul Romanaţiului din Caracal, va poposi şi la Caracal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS