14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Începe refacerea de după inundaţii

Vâlcea: Începe refacerea de după inundaţii

Președintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea, le-a spus astăzi sinistraților din comuna Vaideeni, grav afectată de inundații, că vor fi aduse utilaje de mare tonaj pentru îndreptarea drumurilor și pentru scoaterea din râul Luncavăț a materialelor care mai pot fi refolosite și îi vor putea ajuta pe oameni să între în ritmul normal de viaţă.

„Vom aduce utilaje de tonaj greu pentru a reabilita întreg satul Atârnați. Avem sprijinul Guvernului, de la Ministerul Administrației până la Ministerul Apărării, pentru ca viața oamenilor să intre în normal. Toată lumea este alături de cei de aici și în foarte scurt timp vom evalua pagubele și îi vom ajuta pe cei care și-au pierdut agoniseala de-o viață să recupereze aceste lucruri. Este o situație dramatică, una care a lovit întregul județ Vâlcea. Asemenea ploi cad odată la 200 de ani, iar uite că o zonă frumoasă și bogată arată ca după cel mai nenorocit cutremur. La nivelul Consiliului Județean și a tuturor instituțiilor din Vâlcea oamenii din Vaideeni vor avea sprijin și le vom da ajutorul oricând au nevoie”, a precizat Ion Cîlea.

Sute de militari, jandarmi și echipe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au lucrat noaptea trecută şi în această dimineaţă alături de oameni pentru a muta mobilă, pentru a recondiționa din materiale, case prăbușite sau luate de ape, pentru a face și a consolida diguri, pentru a salva animale și pentru a împărți alimente și apă celor aproximativ 1.000 de sinistrați din comuna Vaideeni.
Subprefectul de Vâlcea, Aurora Gheghina, i-a asigurat pe oameni că se vor face rost în zilele următoare de stâlpi de înaltă tensiune pentru a reface rețeaua electrică distrusă de ape. Totodată, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea au venit în zonă pentru a ajuta la decolmatarea fântânilor și pentru ca oamenii să aibă în cel mai scurt timp apă potabilă.

Râul Luncavăț a ieșit, marți, din matcă și a străpuns pe trei fronturi satul Atârnați, din comuna Vaideeni. 400 de case au fost afectate din care 150 au fost luate complet de ape.
Prognozele meteo pentru județul Vâlcea care a fost timp de două zile sub cod portocaliu și roșu de inundații arată pentru următorul interval de timp o îmbunătățire a vremii. De altfel, debitul râului Luncavăț a scăzut simțitor miercuri față de ziua precedentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS