22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMitropolitul Olteniei, la ceas aniversar

Mitropolitul Olteniei, la ceas aniversar

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împlineşte mâine vârsta de 56 de ani. Cu acest prilej, Mitropolia Olteniei, clericii, credincioşii, monahii şi monahiile din biserici şi mănăstiri se roagă laolaltă pentru sănătatea, îndelunga petrecere şi buna sporire în slujirea arhierească şi învăţătorească a Înaltpreasfinţieri Sale.

ÎPS Irineu s-a născut la data de 16 noiembrie 1957, în localitatea vâlceană Peştişani, primind la botez numele de Ion. În anul 1974 a fost primit ca frate la Mănăstirea Frăsinei, din judeţul Vâlcea. S-a înscris la cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, iar după finalizarea studiilor universitare a îmbrăcat haina monahală, fiind hirotonit ierodiacon şi ieromonah.

În anul 1985 a fost admis la Şcoala doctorală a Institutului Teologic din Bucureşti, a urmat cursuri de limbă şi literatură franceză în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Grenoble, şi-a continuat studiile doctorale pe specialitatea Teologie Dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris. A urmat şi cursuri de limba engleză la Londra, precum şi de arheologie biblică la Institutul de Arheologie Biblică din Tantur – Ierusalim şi a predat istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris.

La 6 septembrie 1991, a fost rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului, primind titulatura de “Slătineanul”. A fost învestit ca Episcop, iar din 2003 îndeplineşte funcţia de secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea sfinţilor români. La data de 8 iulie 2008, ÎPS Irineu a fost rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Din această calitate, ÎPS Părinte Irineu a sfinţit sute de biserici, a temeluit numeroase aşezăminte sociale şi a rânduit preoţi şi diaconi spre folosul credincioşilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS