11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi între primăria şi şcoala din Întorsura

Război între primăria şi şcoala din Întorsura

http:http://www.youtube.com/watch?v=2QlAg9AyKcU

Scandal între primarul Camen Constantin şi directoarea şcolii din Întorsura, Mădălina Cîrstocea. Mărul discordiei este un teren ce aparţine şcolii, a cărui destinaţie a fost schimbată în 2005, fără avizul Ministerului Educaţiei. Pe locul respectiv funcţionează în prezent primăria, biserica şi brutăria. 

Clădirile şi spaţiul aferent primăriei, bisericii şi şcolii din Întorsura sunt revendicate de directoarea Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Popescu“, care spune că unitatea de învăţământ are nevoie de extindere. Din acest motiv, relaţiile dintre primar şi directoare au degenerat încât reprezentanţii celor două instituţii nu mai ajung la un punct comun în ceea ce priveşte problemele administrative. Comunicarea se face doar prin adrese scrise, iar iniţiativa unuia nu este aprobată de celălalt. La mijloc sunt copiii de grădiniţă şi elevii de gimnaziu, care sunt nevoiţi să înveţe în condiţii destul de grele. Spaţiile de învăţământ au clase cu sobe vechi şi defecte, care scot fum, iar toaletele sunt insalubre.
Priorităţile sunt stabilite în mod diferit de fiecare autoritate. Ultima dispută a fost pentru încălzirea unităţilor de învăţământ.
Directoarea şcolii cere să fie reparate sobele din şcoală, iar primarul spune că, de fapt, acolo este nevoie de centrală termică. „Mi-a cerut să repar sobele. Nu se poate! Sunt 13 sobe care, dacă le voi repara, mă vor costa peste 20.000 de lei. I-am trimis adresă să se ocupe de studiul de fezabilitate pentru centrală la şcoală, care m-ar costa 40.000 de lei, şi să facă studiu de fezabilitate şi proiectul pentru sala de sport. Mi-a trimis adresă prin care spune că a terminat toate relaţiile şi nu vrea să se ocupe de aşa ceva. În acest timp, mă reclamă la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi spune că desfiinţează brutăria, primăria şi biserica pentru că sunt pe pământul şcolii“, a declarat primarul Camen Constantin.

„Mai întâi clădirile, apoi căldura!“

Directoarea Şcolii Întorsura, Mădălina Cîrstocea, respinge ideea instalării unei centrale termice pentru că pe primul plan este extinderea şcolii, care ar fi trebuit făcută din 2005, prin respectarea protocolului încheiat de primarul de atunci, protocol care prevedea ca, în schimbul terenului pe care se află în prezent primăria, biserica şi brutăria, să fie reparate două săli de clasă existente în parcul cu nuci, unde acum învaţă doar câţiva elevi de clasa a IV-a, imobilul fiind degradat. Managerul şcolii cere autorităţilor să facă lumină în cazul terenului pe care îl are şcoala. „Răspunsul conducerii şcolii este negativ pentru centrală şi sală de sport. De ce? Şcoala a avut şi are nevoie de spaţii pentru buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ. Clasele I-IV şi V-VIII ocupă spaţii şi localuri diferite. Clasa a IV-a funcţionează într-o clădire în stare avansată de degradare. Clasa a III-a funcţionează la grădiniţă, aflată la mai bine de un kilometru distanţă. Şcoala a aşteptat respectarea protocolului din 2005 şi alocarea de fonduri pentru construirea a două clase la localul de la grădina cu nuci. Nu s-a mişcat nimic, iar acum aşteptăm un răspuns de la instituţiile judeţene şi de la minister. Dacă a fost necesară extinderea spaţiului pentru nouă slujbaşi ai primăriei, este nevoie şi de extinderea spaţiului pentru peste 100 de elevi. Aşadar, mai întâi sălile de clasă, apoi sala de sport şi instalaţiile de încălzire“, a explicat managerul. Primarul are propria variantă pentru schimburile de clădiri. „Nu s-au făcut clasele de la parcul cu nuci, dar s-au început amenajările la grădiniţa din plantaţia de duzi. E tot un schimb“, a spus Camen Constantin.

Salariile profesorilor, oprite din centrală

Scandalul s-a extins de la problemele administrative la cele de salarizare. Primarul, fiind supărat că nu poate colabora cu directoarea şcoalii, a precizat că nu va mai semna statele de plată pentru salariile profesorilor: „Nu le mai dau salariile, dacă ei cred că nu am nici o atribuţiune asupra şcolii. Eu sunt ordonatorul principal de credite. Dacă dumnealor spun că au terminat orice relaţie cu mine, atunci nici eu nu le mai semnez statul de plată“. Primarul consideră că ar fi îndreptăţit să ia această măsură şi pentru că profesorii şi directoarea nu respectă programul. „În luna februarie, într-o zi de joi, s-a semnalat că fosa e plină şi am mers la şcoală să văd ce se întâmplă. La ora 13.15, în cancelarie nu mai era nici picior de profesor, nici director. La şcoala asta nu se face carte. Trebuia ca orele să se termine la 13.30, iar ei pleacă de la 12.30“, a explicat Camen Constantin.
Directoarea neagă acuzaţiile şi spune că activitatea şcolii a fost monitorizată de inspectoratul şcolar.

Toalete insalubre

Din cauza acestui scandal, cel mai mult au de suferit elevii. La şcoala centrală, toaletele sunt defecte. Atunci când trag apa, aceasta inundă încăperea şi le udă încălţămintea. Sobele defecte scot fum şi nu reuşesc să încălzească tot timpul clasele. „Iarna stăteam mai mult cu uşa deschisă, să aerisim, pentru că nu mai puteam respira de fum. Nici afară nu se face cald, aşa că mai stăm cu gecile pe noi“, a spus unul dintre elevi.
La grădiniţă, condiţiile sunt şi mai grele. Toaleta este în curte şi constă într-o capsulă metalică, cu o singură cabină. De regulă, acolo merg doar elevii clasei a III-a şi învăţătoarea lor, care au clasa în acel corp de clădire. Preşcolarii au altă modalitate de a-şi rezolva necesităţile fiziologice: la oliţă, în faţa uşii de la clasă. Acolo se şi depozitează recipientele până vine îngrijitorul să le cureţe. În clase, copiii de la grădiniţă au ocazia să alerge şi după şoricei, care îşi fac apariţia nestingheriţi. Clădirea este în lucru doar pe jumătate, partea în care din 2009 a început amenajarea toaletelor, dar şi a unui… magazin alimentar. Primarul spune că la acest corp de clădire s-au depus eforturi pentru reabilitare, fiind un imobil al fostului CAP. Lucrările nu au fost finalizate din lipsa banilor. De altfel, nici nu se ştie când vor fi condiţii mai bune pentru elevi, întrucât ordonatorul de credite şi managerul nu au proiecte comune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS