11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalO instituţie a statului calcă legea în picioare

O instituţie a statului calcă legea în picioare

Nu numai proprietarii sau chiriaşii din casele monument istoric încalcă legea prin modificările neautorizate pe care le aduc clădirilor. În mod ironic, o instituţie care se ocupă cu promovarea şi conservarea culturii a aruncat legea la gunoi şi a montat termopane peste care se prelinge spuma poliuretanică la casa monument istoric în care funcţionează.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj este o instituţie din subordinea Consiliului Judeţean Dolj. Deşi ar trebui să se ocupe de conservarea culturii, Centrul a desfiinţat ferestrele clădirii monument istoric Palada, în care îşi desfăşoară activitatea, şi a montat în loc termopane, încălcând astfel prevederile Legii nr. 422/2001.
Cum clădirea este situată într-o zonă intens circulată, la intersecţia străzilor Macedonski şi Caracal, năzbâtia celor de la Centru a fost observată de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care a semnalat problema la ultima şedinţă de Colegiu Prefectural cu directorii instituţiilor deconcentrate din judeţ. Dan Lupescu, directorul Direcţiei pentru Culte şi Patrimoniu, a acuzat conducerea Centrului de prostie. „Acest Centru şi-a permis să încalce legea. Acea clădire este unul dintre monumentele istorice rarisime care nu are temelie rigidă, deci rezistă bine la cutremur. Şi vin ei şi montează termopane. Sunt cretini şi analfabeţi. Noi le-am trimis adresă să ne spună de ce au făcut acest lucru, dar nu am primit nici un răspuns. La nici o clădire monument istoric nu se face vreo intervenţie fără avizul nostru. Iar noi nici măcar nu am fost sesizaţi despre asta“, a spus Lupescu. Monumentul istoric datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi este cunoscut sub denumirea de Casa „Chirchiubesa Palada“.
Pe lista cu monumente istorice a Ministerului Culturii el figurează la categoria B, adică monument de importanţă regională. Arhitectul judeţului, Radu Pappa, habar nu avea de isprava celor de Centru. „Nu noi ne ocupăm de eliberarea autorizaţiilor pentru clădirile din Craiova, dar dacă au făcut asta e o prostie“, a spus Pappa.

Etegan: Am pus termopane pentru că era frig

Întrebată de ce nu a cerut avizul Direcţiei pentru Culte, directoarea Centrului, Amelia Etegan, a declarat că lipsa banilor şi frigul i-au determinat să schimbe ferestrele. „Am schimbat doar cercevelele, tocul a rămas acelaşi. Erau vechi, iar geamurile nu se mai închideau bine. Vara era curent, iar iarna foarte frig. Nu am modificat nimic, nu am umblat la structura de rezistenţă. Nu suntem noi singurii din Craiova care au făcut asta. Am pus tâmplărie PVC, deoarece reprezentanţii firmei de la care am cumpărat ne-au spus că lemnul stratificat existent pe piaţă este prost şi costa şi foarte mult. Şi vecinii noştri şi-au pus termopane“, a spus Etegan. Când a auzit că a încălcat legea, directoarea a recunoscut că ar fi trebuit să se documenteze mai bine înainte de a dota monumentul istoric cu termopane.

Ce spune legea

Articolul 11 din Legea nr. 422/2001 republicată prevede: „Orice intervenţie asupra monumentelor istorice şi asupra imobilelor din zona lor de protecţie, precum şi orice modificare a situaţiei juridice a monumentelor istorice se fac numai în condiţiile stabilite prin prezenta lege. Desfiinţarea, distrugerea parţială sau totală, profanarea, precum şi degradarea monumentelor istorice sunt interzise şi se sancţionează conform legii“. Mai departe, la articolul 23 se precizează următoarele: „Intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor“. Printre intervenţiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, legea menţionează „toate lucrările de cercetare, conservare, construire, extindere, consolidare, restructurare, amenajări peisagistice şi de punere în valoare, care modifică substanţa sau aspectul monumentelor istorice“. Potrivit actului normativ, conducerea Centrului poate primi o amendă contravenţională cuprinsă între 4.000 şi 8.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII