5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolile costisitoare ale oltenilor

Bolile costisitoare ale oltenilor

Hepatitele virale, cancerul, bolile rare şi stările posttransplant sunt cele mai scumpe afecţiuni pentru care finanţarea este suportată în totalitate din fondul asigurărilor de sănătate.

 

În judeţul Dolj, costul mediu al unui tratament pentru hepatita virală este de 5.000 de lei. Pentru un bolnav de cancer sunt cheltuiţi, în medie, 524 de lei pe lună, medicaţia necesară pentru bolnavii care au suferit un transplant variază între 1.500 şi 3.000 de lei, pentru bolile rare se cheltuiesc şi 3.000 de lei pentru o singură reţetă, iar dializa unui bolnav costă între 12.000 şi 17.000 de euro pe an.

Multe dintre afecţiuni ar putea fi însă prevenite prin programe de sănătate care să promoveze un stil de viaţă sănătos, ceea ce ar duce şi la scăderea serioasă a cheltuielilor, sunt de părere medicii specialişti.

 

Liste de aşteptare pentru Interferon

 

Pentru a beneficia de tratamente scumpe (cum ar fi Interferonul), bolnavii trebuie să aibă recomandarea medicului specialist şi aprobare din partea comisiilor locale sau naţionale de la nivelul caselor de asigurări de sănătate (CAS) judeţene sau al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit reprezentanţilor CAS Dolj, aprobările se dau imediat pentru bolile finanţate prin programe, cu excepţia hepatitei virale de tip B sau C, unde există liste de aşteptare. „Lista de aşteptare pe luna septembrie cuprinde 117 persoane, din care 102 cu hepatită C şi 15 cu hepatită B. Cel mai vechi dosar este din 23 ianuarie 2007. Dosarele de pe listă sunt cerute de CNAS în funcţie de gravitatea bolii. Cazurile grave nu aşteaptă mai mult de trei luni, iar pentru copii dosarele sunt aprobate imediat“, a declarat dr. Octavian Ion Predescu, preşedinte-director general al CAS Dolj.

În 2008, au beneficiat de medicamente 250 de persoane, dintre care 40 au terminat tratamentul. Alte 24 de dosare au primit aprobare în vederea începerii tratamentului. Costul mediu al medicamentelor pentru o persoană este de 5.000 de lei.

 

Tratamente numai cu aprobarea comisiei

 

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe boli se situează cancerul. În primele nouă luni din 2008 s-au aflat în tratament 2.804 persoane, pentru care s-au cheltuit în medie câte 524 de lei, lunar. 132 de bolnavi cu cancer avansat au beneficiat de tratamente aprobate de comisia naţională, al căror cost mediu s-a ridicat la 3.656 de lei. Pentru obţinerea tratamentului, acordul comisiei este absolut necesar, susţine conducerea CAS Dolj. „Pentru bolnavii care necesită tratament cu aprobarea comisiei locale, medicul specialist întocmeşte un referat justificativ, care este înaintat comisiei locale. Aceasta se întruneşte lunar, tratamentul fiind aprobat pe o perioadă de una-trei luni. Pentru a obţine aprobarea comisiei naţionale, se întocmeşte o documentaţie medicală însoţită de un referat justificativ, care se transmite prin intermediul CAS Dolj la CNAS. Comisia naţională emite decizia de aprobare a terapiei cu valabilitate între una şi patru luni, în funcţie de schema terapeutică. La nivelul CAS Dolj nu există listă de aşteptare“, a spus Octavian Predescu.

 

3.000 de lei pentru o reţetă

 

Cancerul este urmat de bolile rare, cum ar fi talasemia sau hemofilia. În Dolj, există cinci bolnavi de talasemie şi 15 de hemofilie. Cele mai scumpe tratamente le primesc doi copii cu mucoviscidoză, pentru care se cheltuiesc aproximativ 3.000 de lei pentru o reţetă.

Bolile rare sunt urmate în clasament de tratamentul stării posttransplant. În primele nouă luni ale anului 2008, au beneficiat de acest program naţional 46 de persoane, dintre care 40 cu transplant renal şi şase cu transplant hepatic. Costul mediu lunar al tratamentului este de 1.500 de lei. Pentru 16 dintre pacienţi se cheltuiesc între 2.000 şi 3.000 de lei pe lună.

Pe lista tratamentelor scumpe se află şi dializa. Potrivit conducerii Centrului de Dializă din Craiova, CAS Dolj plăteşte Spitalului de Urgenţă Craiova 118 euro pentru fiecare şedinţă de hemodializă. „În această sumă intră şedinţa propriu-zisă de dializă şi transportul bolnavului. Avem 78 de bolnavi pe hemodializă, dintre care unii vin tocmai de la Rast sau Calafat, de trei ori pe săptămână, pentru tratament“, susţine prof.dr. Eugen Moţa, şeful Centrului de Dializă.

În evidenţa Centrului de Dializă se află şi 57 de pacienţi care efectuează şedinţe de dializă peritoneală. Costul tratamentului unui astfel de bolnav se ridică în fiecare an la 12.000 de euro.

Prof. Moţa este de părere că numărul bolnavilor care ajung în insuficienţă renală la spital ar putea fi mult mai mic dacă pacienţii ar duce o viaţă echilibrată şi s-ar prezenta din timp la medic. „Se poate ajunge la insuficienţă renală de la o simplă infecţie urinară netratată. Pacienţii se prezintă de cele mai multe ori la medic în faze avansate ale bolii, cu multe complicaţii sau cu diverse boli asociate, în special cardiovasculare, greu de tratat şi costisitoare“, a precizat şeful Centrului de Dializă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS