12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul a ieşit bine la controlul lui Nicolăescu

Doljul a ieşit bine la controlul lui Nicolăescu

Ministerul Sănătăţii a terminat de controlat cele 80 de unităţi sanitare prin care se derulează Programul naţional de cancer. Deşi suma alocată pentru program a fost dublă în 2007 faţă de anul precedent, s-a constatat că numărul bolnavilor creşte, în condiţiile în care cel al paturilor este acelaşi de ani buni.

 

Dan Mogoş, directorul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Dolj, a dat publicităţii rezultatele controalelor făcute de Ministerul Sănătăţii în cele 80 de unităţi sanitare din ţară angrenate în derularea Programului naţional de cancer. Anul trecut, în aceste unităţi s-au internat cu 10% mai mulţi pacienţi cu afecţiuni oncologice decât în 2006. Suma alocată derulării programului a fost de două ori mai mare în 2007 decât în 2006, înregistrându-se tot felul de disfuncţionalităţi în asigurarea medicaţiei speciale în unităţile de dimensiuni mici. Nu există nici un fel de spaţii amenajate pentru tratamentele de o zi ale bolnavilor şi nici paturi suficiente pentru cei care suferă de una dintre bolile oncologice necruţătoare. Estimarea necesarului de citostatice la nivelul ţării a fost deficitară, fapt pentru care în unele perioade s-au înregistrat sincope în aprovizionarea cu astfel de medicamente la nivelul unităţilor spitaliceşti. Comisiile de control ale ministerului, după ce au inventariat toate problemele din teritoriu, le vor trimite Comisiei naţionale de oncologie care, împreună cu asociaţiile bolnavilor de cancer, trebuie să elaboreze un plan de redresare a situaţiei.

Economie la cancer

În judeţul Dolj, în anul 2007 au fost înregistraţi 2.767 de pacienţi cu afecţiuni oncologice, în condiţiile în care cele două secţii de oncologie de la Spitalul Clinic Judeţean şi de la Spitalul nr. 2 au doar 85 de paturi, la care se adaugă alte zece de la Secţia onco-pediatrie de la cel dintâi.

Profesorul Mogoş recunoaşte că Doljul se înscrie în seria judeţelor care nu dispun de o infrastructură capabilă să trateze corect bolile oncologice şi nici nu există secţii de servicii paliative pentru bolnavii ajunşi în ultimul stadiu al bolii. Altă problemă cu care se confruntă judeţul este mobilitatea prea mare a personalului sanitar cu studii medii, care nu se poate stabiliza în secţiile de oncologie. „Patologia bolnavilor cu boli oncologice creează disconfort psihic asistentelor şi acestea părăsesc secţia“, a spus profesorul Dan Mogoş.

Se pare că judeţul Dolj a ieşit bine la controlul ministerului, din moment ce profesorul Mogoş a anunţat că judeţul nu a fost nominalizat la neîmpliniri. Un loc fruntaş l-a ocupat totuşi la economiile care s-au făcut cu medicaţia, în sensul că s-a reuşit ca pentru fiecare pacient cu cancer diagnosticat să se cheltuiască 4.053 de lei, cu 182 de lei mai puţin faţă de media pe ţară. Halal economie!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS