24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCurăţenie fără spor la Spitalul de Urgenţă

Curăţenie fără spor la Spitalul de Urgenţă

Sindicatele de la Spitalul de Urgenţă Craiova au dat în judecată firma care se ocupă de curăţenie pentru că nu a plătit toate sporurile angajatelor preluate de la spital prin externalizarea serviciului.

 

Sindicatele SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova au dat în judecată firma de curăţenie pentru neachitarea obligaţiilor salariale către angajaţii preluaţi de la unitatea sanitară. Sindicatele vor reprezenta în instanţă 192 de angajaţi care nu au primit în cursul anului 2007 salariul de stabilitate şi prima anuală de 2%.

Prima anuală este prevăzută în contractul colectiv de muncă la nivel de ramură şi este acordată angajaţilor din sistemul sanitar de stat. La fel şi salariul de stabilitate, care se acordă angajaţilor din sănătate începând de anul trecut, ca un fel de al 14-lea salariu, pentru a descuraja plecările din sistem.

Mai puţini angajaţi

Serviciul de curăţenie al Spitalului de Urgenţă Craiova a fost externalizat în iulie 2007, în urma unei licitaţii. Firma câştigătoare, Cridor Imobiliara SRL, din Roşiorii de Vede, a preluat toate cele 233 de angajate ale serviciului de curăţenie şi s-a angajat, prin contract, să le asigure salarii ca ale celorlalţi angajaţi ai spitalului. Cu alte cuvinte, Cridor s-a angajat să plătească salariile, sporurile, să acorde tichete de masă şi să aplice şi indexările salariale care se fac în sistemul sanitar.

Totuşi, potrivit sindicatelor, societatea nu a plătit anul trecut îngrijitoarelor nici prima anuală de 2%, nici salariul de stabilitate, deşi primeşte la timp banii de la Spitalul de Urgenţă, pentru serviciile efectuate. Mai mult, sindicaliştii spun că numărul angajatelor preluate de la spital a scăzut destul de mult, de la 233 la 192, prin plecarea unora dintre acestea, de unde şi mai puţine salarii de achitat, deşi suma primită de la spital drept plată a serviciilor era aceeaşi.

Negocieri fără rezultat

Sindicaliştii de la Spitalul de Urgenţă Craiova au încercat să rezolve problema încă din luna decembrie 2007. Atunci, liderii SANITAS au avut o întâlnire cu conducerea firmei, care a fost mediată de conducerea spitalului, prin care s-a încercat rezolvarea problemei, dar fără nici un rezultat. „Conducerea spitalului a venit atunci cu nişte propuneri de eşalonare a sumelor datorate angajaţilor, dar reprezentanţii societăţii nu au acceptat“, a declarat Ion Cotojman, liderul SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Drept urmare, sindicatele au dat în judecată firma Cridor, solicitând plata restanţelor salariale. „Ordinul nr. 886 al Ministerului Sănătăţii Publice prevede protecţia salarială a personalului preluat prin externalizare, obligând firma să-i păstreze ca angajaţi pe toată perioada contractului cu spitalul. Pe lângă aceste prevederi, prestatorul şi-a asumat prin semnarea contractului şi obligaţia, stipulată în clauzele adăugate de sindicat, de corelare a salarizării cu reglementările din domeniul sanitar, prevederi pe care le-a încălcat“, a precizat Ion Cotojman.

Cridor vrea să renegocieze contractul

Conducerea Cridor Imobiliara SRL s-a făcut iniţial că nu ştie că a fost dată în judecată de SANITAS. Patronul societăţii, Cristian Creangă, a recunoscut că este în urmă cu plata salariilor şi a promis că va rezolva problema. „Este un incident pe care îl consider minor şi care se va rezolva. Am avut nişte discuţii cu sindicatele, dar nu cred că trebuia să se ajungă aici. Noi am respectat contractul, am plătit salariile şi am dat tichetele de masă, iar în ceea ce priveşte sporurile, acestea sunt în curs de plată“, a declarat Cristian Creangă.

Acesta nu a negat posibilitatea de renegociere a contractului cu spitalul, în perioada următoare, având în vedere măririle salariale de 11% aprobate în sistemul sanitar şi creşterea inflaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII