16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO nouă instalaţie electrică pentru casa ta

O nouă instalaţie electrică pentru casa ta

Ai constatat că instalaţia electrică este veche? Nu ştii la cine să apelezi pentru a-ţi realiza un nou proiect? Ai vrea să ştii cât te-ar costa şi cât ar dura întocmirea unei noi instalaţii? Dacă vrei să găseşti răspunsuri la aceste întrebări, citeşte rândurile de mai jos!
Dacă ai un apartament sau o casă în care este necesară o reactualizare a consumatorilor sau o schimbare a amplasamentelor aparatelor, instalaţia electrică trebuie înlocuită. De exemplu, dacă ai achiziţionat un aparat de aer condiţionat, o maşină de spălat şi o cadă cu hidromasaj (care necesită un circuit special separat tocmai pentru a mări siguranţa în exploatare), vechea instalaţie nu mai este indicată.
În cazul în care doreşti să schimbi instalaţia electrică, cea veche trebuie dezactivată, urmând ca instalaţia nouă să îi preia locul, nefiind nevoie să-şi însuşească neapărat vechile trasee. Circuitele vechi de instalaţie nu necesită dislocare din pereţi deoarece ar presupune costuri nejustificabile şi nu există nici un fel de risc dacă rămân acolo unde au fost instalate.

Proiectul de instalaţie electrică

Înainte de întocmirea instalaţiei propriu-zise, este necesar un proiect care trebuie să fie în conformitate cu normativele în vigoare. Fără un proiect, există următoarele riscuri: subdimensionarea instalaţiilor pentru consumatorii ce urmează să fie conectaţi, ceea ce duce la incendii sau accidente grave, sau supradimensionarea, care va duce la investiţii inutile. Într-un proiect se recomandă să fie precizaţi toţi consumatorii existenţi şi, eventual, să se ia în calcul şi o rezervă pentru cazul în care beneficiarul doreşte să achiziţioneze în viitor şi alte aparate.

Atenţie!

În cazul schimbării instalaţiei electrice nu este nevoie de o schiţă veche deoarece noul proiect nu presupune conectarea la vechiul proiect. Dacă se doreşte doar o modificare a proiectului existent sunt necesare vechiul proiect, precum şi o consultare a normativelor în vigoare deoarece este posibil ca vechiul proiect să nu mai corespundă din punct de vedere tehnic cu noile reglementări.

La cine apelăm?

Un proiect de instalaţie electrică se face numai de persoane autorizate, de un electrician sau de un proiectant împreună cu beneficiarul, iar acolo unde e cazul sau unde posibilitatea financiară o permite, se apelează şi la un designer. Proiectul trebuie să ţină seama de aparatele ce urmează să fie conectate la instalaţia electrică a imobilului, dar se va avea în vedere şi posibila conectare a unor noi aparate.
Costul unui proiect este determinat de complexitatea şi multitudinea de aparate ce vor fi conectate la instalaţie. Un proiect clasic pentru o garsonieră costă între 500 şi 700 de lei, iar pentru o casă la curte, cu o suprafaţă de 100 mp, costul este de aproximativ 2.000 de lei. Timpul de realizare este în strânsă legătură cu disponibilitatea proiectantului, termenul minim este de o zi şi se poate prelungi până la 15 zile. Preţul şi timpul de execuţie depind şi de alte aspecte, cum ar fi materialele ce folosite şi de complexitatea cerinţei.

Cât costă execuţia instalaţiei electrice?

În cazul unei garsoniere, costul de manoperă minim cerut de o firmă sau de o persoană autorizată începe de la 1.000 de lei pentru o instalaţie clasică, iar în cazul unei case la curte cu o suprafaţă construită de 100 mp, preţul este de 4.000 de lei (pentru o instalaţie clasică).
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, ANRE, atestă şi autorizează firme sau persoane fizice. Doar această entitate poate răspunde pentru eventualele accidente apărute şi tot aceasta poate oferi garanţie şi service. Lucrul cu persoane neautorizate poate atrage responsabilitatea beneficiarului în caz de accident sau incendiu.

Materiale utilizate

Materialele trebuie să corespundă din punct de vedere tehnic cerinţelor proiectantului (proiectantul are şi rolul de a stabili ce materiale urmează să fie folosite sau poate să specifice categoria sau clasa din care face parte materialul ce va fi utilizat), iar executantul trebuie să respecte proiectul şi să utilizeze acele materiale specificate, însoţite de certificatele de calitate şi conformitate. Cele mai noi materiale intrate pe piaţă sunt, de regulă, şi cele mai bune, deoarece au fost testate şi aprobate conform ultimelor standarde de calitate.

Etapele executării instalaţiei electrice

Pentru realizarea unei instalaţii trebuie să se parcurgă o serie de etape, după cum urmează: proiectul instalaţiei electrice, achiziţionarea materialelor, executarea traseelor conform proiectului, conectarea prizelor, a întrerupătoarelor şi a consumatorilor, proba la rece, proba la cald cu toţi consumatorii conectaţi, remedierea defectelor apărute şi punerea în funcţiune a instalaţiei.
Pe piaţă există două metode clasice de construcţie a instalaţiilor electrice: cele îngropate sub tencuială sau cele aplicate pe tencuială în sistem baghetă. Ambele au acelaşi principiu de funcţionare şi folosire, dar cele tip baghetă sunt mai uşor de instalat şi permit modificări ale traseelor de cablu, eventual şi prelungiri ale instalaţiei electrice după definitivarea totală a lucrărilor. Sistemul baghetă este şi mai uşor de întreţinut. Singura problemă este de ordin estetic: traseele cablurilor sunt vizibile pe exteriorul pereţilor.
Pe piaţa din România au început să apară casele inteligente, cu dispozitive programabile, ce pot lua cu uşurinţă funcţia de „întrerupător“ sau „variator intensitate“. Aceste instalaţii electrice sunt mai uşor de montat deoarece au dispozitive ce înlocuiesc anumite funcţii, care, dacă s-ar face în sistem clasic, s-ar realiza cu un aport mai mare de conductor, trasee electrice şi efort fizic.

Elena VÎRLAN

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII