14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum aranjam masa de Craciun

Cum aranjam masa de Craciun

De Craciun ne dorim ca totul in jurul nostru sa fie aranjat intr-o perfecta armonie, iar acest lucru il putem realiza nu neaparat urmând o anume reteta, ci prin alaturarea lucrurilor care ne plac cu adevarat si care ne vor aduce in casa atmosfera de sarbatoare. Este important sa ne intrebam cum ar putea sa arate masa de Craciun in jurul careia se vor aduna cei dragi.


Vom asterne probabil cea mai alba fata de masa pe care vom incepe sa adaugam culoare. Spre exemplu, lumânari rosii decorate cu crengute de brad si vâsc de o parte si de alta a mesei, aranjamente de flori combinate cu brad in mici boluri de sticla in jurul carora putem lega o panglica rosie.


Colturile fetei de masa pot fi putin ridicate si prinse delicat cu fundite rosii sau argintii. Foarte importante sunt servetelele, iar aici avem de ales: pot fi de pânza rosie sau verde, simple sau cusute cu fir argintiu sau de hârtie, având poate imprimata imaginea placuta a lui Mos Craciun, atât de indragita de cei mici. Servetelele de pânza le putem infasura circular si lega cu o fundita argintie inainte de a le aseza cu grija in dreptul farfuriilor cele mai frumoase pe care le-am pastrat cu siguranta pentru aceasta ocazie.


Iar pentru fiecare invitat putem pregati si o mica surpriza: alegem cu grija cele mai bune bomboane de ciocolata pe care le ambalam in niste cutiute mici colorate alaturi de un mic ravas. Invitatii vor stii ca v-ati gândit la ei cu mult timp inainte.


Deasupra mesei, lampa poate si ea sa primeasca o simpla decorare cu crengute de vâsc sau o ghirlanda de brad impodobita cu globuri. Acestea fiind spuse, masa noastra asteapta platourile cu bunatati carora trebuie sa le acordam atentia cuvenita pentru a fi la inaltimea decorului festiv.


Preparate traditionale de Craciun


Craciunul este marcat printr-o masa bogata, care trebuie sa aiba friptura de porc, colaci, sarmale, cozonac, fructe, peste, dulciuri si, bineinteles, bautura. De pe masa nu lipsesc nucile si ouale, care au o simbolistica aparte, cu trimitere la rezistenta in timp, la samânta care nu se pierde.


Ceremonialul pregatirii mesei de Craciun – pentru ca este un adevarat ceremonial – incepe inca din ziua de Ignat. Atunci se pregatesc caltabosii, toba, si sângeretele, care se servesc ca aperitiv.


Aperitivele sunt puse pe masa, alaturi de ibrice cu tuica fiarta cu piper si zahar.


Toba


Retetele difera de la o zona la alta, de la o gospodarie la alta. Traditional, toba se prepara din cap de porc, limba, inima, rinichi, sorici, foi de dafin, piper si ienibahar.


Toate acestea se fierb si se pun in stomacul de porc. Se serveste rece, ca gustare, taiata in felii nu prea groase, cu lamâie, mustar sau muraturi.


Caltabosii


Caltabosii se prepara din inima de porc, plamâni, splina. In unele zone se pune si orez. La maruntaie, gospodina adauga piper, ienibahar, ceapa si usturoi. Tot amestecul bine fiert se pune in intestine de porc. Caltabosii se manânca prajiti sau fierti, calzi sau reci, cu hrean sau cu mustar.


Piftia de porc


Piftia de porc se face din picioare de porc, urechi, sorici, fierte cu ceapa, morcov, pastârnac, usturoi. Zeama in care este fiarta carnea devine o gelatina transparenta in care sunt puse bucati de carne, legume fierte sau oua fierte. Piftia se serveste taiata in cuburi de marime potrivita, cu muraturi sau cu mustar.


Masa de Craciun se incheie cu o felie de cozonac.


Cozonacul se face din faina, oua, zahar, unt, lapte si drojdie. Este un aluat dospit, parfumat cu „miroase“ cum spun gospodinele (vanilie sau coaja de portocala).


Aluatul bine framântat si dospit este umplut cu nuci coapte si macinate, stafide, mac, rahat sau cacao. Aluatul umplut este copt si apoi lasat sa se raceasca. Acesta este mirosul Craciunului. Cel al cozonacilor frumos aliniati si lasati la racit in „camera buna“ din casa bunicilor.


Stiati ca…


Sarbatorile de Craciun dureaza, in sens restrâns, trei zile (25-27 decembrie), sau, in sens larg, 19 zile (20 decembrie – 7 ianuarie)? Cea mai importanta zi a Sarbatorilor este 25 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS