22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrima Casă 2, cine şi ce construieşte?

Prima Casă 2, cine şi ce construieşte?

Media valorii creditelor garantate de stat, aprobate de Fondul Naţional de Garantare pentru construirea primei case, este de 41.500 de euro. Majoritatea beneficiarilor de garanţii şi-au început deja locuinţele.

Se construiesc case cu credite preferenţiale garantate de stat! Dovada o reprezintă cei 7.114 beneficiari, care au semnat contracte de construire în baza H.G. 119/2010, care a modificat programul Prima Casă, astfel încât să se poată şi construi case de la zero.
În paralel, se mai pot cumpăra şi case vechi, numărul total al beneficiarilor prin această secţiune a Primei Case ajungând la 25.799. La jumătate dintre aceştia le-au fost aprobate dosarele în 2010, potrivit unui raport al Guvernului României.
„70% dintre creditele acordate anul acesta sunt pentru Prima Casă, 20% sunt credite ipotecare clasice, iar 10% – refinanţări“, a declarat Costi Ruse, reprezentant CreditZone, în cadrul târgului Regata Imobilară. Acest lucru înseamnă că programul este o gură de oxigen pentru piaţa imobiliară şi că acest tip de credite, garantat de stat, este cel care reprezintă baza pentru cei care îşi cumpără sau construiesc case cu bani de la bancă.

Cine beneficiază de credite garantate de stat

Persoanele fizice care nu deţin o locuinţă, la data la care solicită creditul. Condiţiile creditului la Prima Casă 2 sunt foarte avantajoase – avansul este cel mai mic de pe piaţă, de doar 5% din valoarea creditului, iar dobânda anuală este şi ea foarte mică, fiind cuprinsă între 5 – 5,5%. Clientul este însă obligat să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă.
„Condiţiile de la Prima Casă sunt standardizate cât de cât, dar băncile au libertatea de a impune un comision de acordare sau de administrare a creditului, astfel încât pentru o perioadă mai lungă diferenţele devin semnificative. Modul de a le aduce la un numitor comun este de a calcula DAE (dobânda anuală efectivă), care înglobează toate comisioanele. Cu cât e mai mică DAE, cu atât creditul e mai avantajos“, a afirmat Ramona Iluca, reprezentant al Conso.ro, un portal care oferă şi un calculator on line al ratei şi al DAE.
De ce spunem că un credit prin Prima Casă este mai convenabil pentru un client, din punct de vedere al avansului, decât unul oarecare? Pentru că pe piaţă, la creditele obişnuite, negarantate de stat, avansul obligatoriu este de minimum 20 -25%, existând însă bănci care impun şi un avans mai ridicat, de 50%.
Prima Casă nu poate fi însă una de lux. Există un pat al lui Procust privind preţul locuinţei: ea nu poate fi mai mare de 60.000 de euro, în cazul în care este cumpărată o locuinţă veche, şi 75.000 de  euro, dacă se construieşte una nouă.

Maria Seder Neda

 

Câte case s-au construit şi câte s-au cumpărat prin Prima Casă
1. Case cumpărate prin Prima Casă
25.799 de garanţii în valoare de 1.069,8 milioane de euro.
Aproximativ 50% din acestea s-au acordat în 2009, iar restul în 2010
2. Case construite prin Prima Casă 2
7.114 contracte, în valoare 293 de milioane de euro
41.500 de euro reprezintă media garanţiilor acordate, la nivel naţional.
Buget total pe 2010: 700 de milioane de euro
Până acum, în primele şase luni de aplicare s-a consumat 42% din plafonul pe 2010 (până la 5 august 2010).

Topul pe judeţe la dosare aprobate (din total)
Bucureşti    30,75%
Cluj        7,76%
Timiş         5,52%
Ilfov        4,29%
Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi cu circa 3% – 4% fiecare
Sursă: Guvernul României

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU