13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum alegem hota potrivită

Cum alegem hota potrivită

Necesitatea de a găti este însoţită de obicei de o serie de neplăceri, cum ar fi mirosurile de mâncare, căldură, aburi şi condens. Putem scăpa de acestea prin cumpărarea şi instalarea corectă a unei hote.

Hota este un dispozitiv alcătuit dintr-un ventilator şi filtre de aer care absorb mirosurile grele, aburul şi grăsimile. Acest aparat poate avea unul sau două motoare, cu capacităţi de ventilare cuprinse între 125 şi 600 mc/h, şi are două-trei trepte de reglare a debitului de aer ventilat, în funcţie de model. Filtrele pot fi din hârtie, metalice sau din carbon.
Pentru ca hota să fie eficientă, trebuie ţinut cont de mai mulţi factori atunci când o achiziţionaţi. Tipul hotei se alege în funcţie de stilul în care a fost amenajată bucătăria. Se găsesc pe piaţă hote-insulă, rustice, hotă tip şemineu, de perete, încastrabile în mobila de bucătărie şi altele.
Capacitatea de ventilare trebuie să corespundă cu intensitatea cu care se găteşte. La o folosire intensă este necesară o hotă cu trei trepte de reglare a debitului de aer. Pentru o bucătărie în care se găteşte rar şi puţin este suficient ca hota să aibă una-două trepte. Pentru o funcţionare eficientă a hotelor, filtrele trebuie să fie de bună calitate. Când cumpăraţi o hotă, puteţi ţine cont şi de corpul de iluminare, care poate avea valori cuprinse între 20 şi 75 W, nivelul de zgomot, controlul mecanic sau automat, culoare, garanţie şi preţ.

Tipuri de filtre

Filtrele din hârtie se schimbă la două-trei luni, în funcţie de cât de des gătim. Preţul lor este între 6 şi 20 de lei, în funcţie de marcă şi de magazinele în care se comercializează. Acest tip de filtru se foloseşte mai ales la hotele prevăzute cu evacuare către exteriorul bucătăriei.
Filtrele metalice sunt lavabile, preţul fiind în jur de 40 de lei. În funcţie de cât gătim, se pot spăla la două-trei luni şi se înlocuiesc după un an. Şi acest tip de filtru se foloseşte la hotele cu aerisire.
Filtrul de carbon se foloseşte la hotele care nu au aerisire, iar preţul unuia variază între 30 şi 40 de lei. Acesta absoarbe doar grăsimile şi mirosurile neplăcute şi de aceea hotele fără aerisire nu sunt eficiente, aburul şi aerul cald fiind evacuate înapoi în bucătărie.
Pentru hotele cu aerisire este necesar un burlan de evacuare. Acesta se achiziţionează separat, în funcţie de diametru, este telescopic, cu lungimea de la unu la trei metri, iar preţul lui este în jur de 35 de lei. Dacă lungimea burlanului este mai mare de trei metri, atunci îşi pierde din eficienţă.

Distanţa hotă-aragaz

Distanţa hotei faţă de aragaz trebuie să fie de 60-70 cm. Dacă se montează mai jos, se deteriorează motorul din cauza temperaturii ridicate, iar dacă se montează mai sus, îşi pierde din eficienţă. Hota se cumpără în funcţie de mărimea aragazului sau a plitei de gătit, dar şi în funcţie de mărimea şi de designul bucătăriei.
Lăţimea hotei poate varia între 60 şi 90 de centimetri şi trebuie să corespundă întotdeauna cu lăţimea aragazului sau a plitei. Se recomandă ca hota să fie egală sau mai lată cu câţiva centimetri decât aragazul pentru a putea absorbi aburii.
Capacitatea de ventilare se alege în funcţie de intensitatea cu care gătim şi de suprafaţa bucătăriei. De exemplu, într-o bucătărie folosită la maximum, în care se găteşte zilnic, se recomandă o hotă puternică, a cărei capacitate de ventilare să fie de 600 mc/h. Pentru o bucătărie cu o activitate mai redusă se poate cumpăra o hotă cu o capacitate de ventilare de 125 mc/h.

Consumul electric şi tipuri de hote

Consumul unei hote este puţin mai mare decât al unui bec, adică între 125 şi 150W. La consumul hotei se adaugă şi cel al becurilor acesteia, care este în general de 40 W. După cum am mai spus, pe piaţă se găsesc numeroase tipuri de hote. Aceste produse se cumpără din magazinele de electrocasnice, iar preţul lor variază între 100 şi 3.000 de lei, în funcţie de model. De exemplu, o hotă Bosch cu un singur motor, două trepte, capacitate de ventilare de 290 mc/h şi filtru de hârtie costă aproximativ 270 de lei în reţeaua de magazine Flanco. O hotă Cata din sticlă, trei trepte şi capacitate de ventilare de 851 mc/h, costă în reţeaua de magazine Altex aproximativ 600 de lei.

Cine instalează hota?

Instalarea acestui aparat poate fi făcută şi de o persoană nespecializată. Trebuie urmărite şi respectate instrucţiunile de montare care sunt primite odată cu hota. Tot ce trebuie făcut este să fie fixate două dibluri cu holzşuruburi în locul unde vrem să montăm hota şi să o suspendăm pe perete. Pentru hotele cu aerisire trebuie făcut un orificiu în peretele exterior pentru a fi posibilă scoaterea burlanului pentru aerisire. Persoanele care consideră că nu pot realiza singure operaţiunea de montare este bine să apeleze la un instalator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII