11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTermopanele, o soluţie practică

Termopanele, o soluţie practică

Dacă doriţi să „închideţi“ casa cu tâmplărie, este recomandat ca înainte să cugetaţi bine! Puşi în faţa deciziei de a cumpăra termopane, aveţi răbdarea de a analiza ofertele, propunerile şi sfaturile prezentate, pentru a evita în următorii ani dureri de cap suplimentare.

Această denumire populară de „termopane“ a devenit o normalitate de utilizare şi la noi.
Geamul termopan este, de fapt, „un sandviş“ din două sau trei foi de sticlă (trasă sau float), lipite perimetral de o baghetă-cadru din aluminiu. Realizarea tâmplăriei foloseşte o gamă variată de profiluri din lemn, PVC, aluminiu, cu sau fără barieră termică, având 3-6 camere, într-o gamă coloristică diversă.
Grosimea foilor de sticlă (3-6 mm) influenţează izolaţia termică, dar, mai ales, caracteristicile de impact, rezistenţă, securitate. Din punct de vedere estetic, geamul termopan poate fi: transparent (clar), mat, reflexiv, sablat, colorat în masă, cu modele, baghete, ornamente.
Sticla tip LOW-E are calitatea de a izola termic printr-un transfer de căldură prin suprafaţa vitrată mult mai redus. Gazul inert (argonul), care se poate introduce între foile de geam, creşte performanţa de izolare.

Profiluri de tâmplărie termopan

Profiluri PVC
Din punct de vedere al izolării termice, cel mai bun coeficient de izolare îl au profilurile PVC datorită faptului că îmbinările la colţuri sunt realizate prin sudare, şi nu prin strângere, dar, mai ales, datorită inverţiei termice specifice maselor plastice. Garanţia acestor tipuri de „termopane“ este de peste 30 de ani, sunt mai accesibile la preţ şi pe piaţă sunt cele mai populare.

Profiluri de aluminiu
Rezistenţa în timp mult mai ridicată (garanţie de peste 50 de ani) şi oferta cea mai generoasă din punct de vedere al variaţiei coloristice fac din profilurile de aluminiu o soluţie demnă de luat în calcul. Faţă de celelalte sisteme de tâmplărie, aluminiul asigură cea mai bună rezistenţă la acţiunea factorilor de mediu, se întreţine cel mai uşor, are cea mai bogată paletă coloristică şi nu este nevoie de armare suplimentară, ca la celelalte tipuri.

Profiluri de lemn stratificat
Timp de sute de ani, lemnul a fost singura soluţie utilizată la realizarea tâmplăriei. O amenajare cât mai naturală şi pitorească a ambientului poate fi răspunsul dorit la întrebarea: de ce folosim lemn?
Profilurile din lemn stratificat rezolvă câteva deficienţe ale tâmplăriei de lemn natur. Astfel, ele rezistă mai bine la ultraviolete, ploaie, acţiuni exterioare de mediu. Costurile acestor tipuri de profiluri sunt, din păcate, mari şi de multe ori inaccesibile beneficiarilor.

Consiliere de criză

– alegeţi tipul de profil în funcţie de nevoia efectivă de izolare corespunzătoare sistemului constructiv ales: clasic – cărămidă, I.C.F. – AMVIC, sandviş-lemn;
– aspectele de ordin estetic pot influenţa bugetul de investiţie;
– proiectarea tâmplăriei se poate face economic din punct de vedere al necesităţii de iluminare, aerisire şi deschidere;
– nu vă bucuraţi de preţul mic oferit de firme sau echipe artizanale care pot executa aceste lucrări „pe genunchi“, „din ochi“ sau pe principiul „merge şi aşa“;
– alegeţi producători agrementaţi, certificaţi şi care au expertiza necesară unei astfel de investiţii;
– consilierul de specialitate trebuie să fie un factor de suport profesional, informaţional şi care poate recomanda garanţia unei lucrări.

Bine de ştiut!
Atenţie la profilurile de aluminiu ieftine, fără barieră termică şi cu o singură cameră, care, în realitate, au un coeficient foarte slab de izolare termică!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII