24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNigella damascena, minunea din grădină

Nigella damascena, minunea din grădină

O grădină este deosebită nu doar prin frumuseţea florilor, ci şi prin varietatea şi caracterul special al plantelor cultivate. O floare care iese în evidenţă nu doar prin frumuseţea, ci şi prin istoria ei este Nigella damascena, cunoscută şi sub numele de chica-voinicului.

Nigella damascena este o plantă de grădină originară din vestul Asiei şi cunoscută încă din timpuri îndepărtate. În Vechiul Testament se face referire la această plantă, iar flori de chica-voinicului au fost găsite şi în mormântul faraonului Tutankamon. Are o multitudine de denumiri populare, printre care cernuşcă, borză, morăriţă sau chimen negru.
Putem spune că este o încântătoare plantă „de modă veche“, căreia îi merge foarte bine în grădinile caselor. Nu iubeşte temperaturile foarte mari, cu toate că înfloreşte şi în condiţii vitrege. În perioadele fierbinţi de vară, chica-voinicului face mai puţine flori, dar frunzele rezistă destul de bine. Datorită formei deosebite a frunzelor sale, Nigella damascena arată foarte bine dacă este plantată în ghivece suspendate şi oferă grădinii un aspect deosebit dacă este aşezată alături de plante cu frunze albicioase, ca de exemplu Stachys byzantina sau Senecio cineraria.
Seminţele de chica-voinicului se lasă foarte uşor purtate de vânt, aşa că pot răsări în oricare colţ al grădinii. Această plantă rezistă mai mult în vază dacă îndepărtaţi frunzele din partea de jos, iar păstăile cu seminţe le puteţi folosi ca elemente decorative în diverse aranjamente florale.

Cultivarea

Seminţele acestei flori trebuie sădite în exterior, în soluri fertile, dar uscate, cel mai bun moment fiind primăvara (ideal la sfârşitul lunii martie), când pământul poate fi lucrat. Alegeţi pentru Nigella damascena un loc unde planta poate avea parte de cel puţin şase ore de lumină naturală pe zi. În zonele cu climă mai caldă, seminţele de chica-voinicului pot fi sădite în luna octombrie, căci florile vor rezista. Perioada de germinare este de 10-25 de zile, dar nu e indicat să mutaţi plantele din locul unde le-aţi cultivat. Plantaţi răsadurile la o distanţă de aproximativ 15 centimetri unul de celălalt şi udaţi-le din abundenţă, mai ales în perioadele mai calde.
Florile de Nigella damascena apar la aproximativ trei luni după plantarea seminţelor şi durează cel mult două luni. Dacă doriţi totuşi să aveţi această frumoasă plantă în grădină pentru cât mai mult timp, puteţi sădi seminţe succesiv, în mai multe rânduri. Oricum, frunzele de chica-voinicului au un aspect deosebit şi fără flori, iar păstăile cu seminţe devin şi mai interesante după înflorire.

Chica-voinicului, mai mult decât o plantă frumoasă

Nigella damascena este cultivată de peste 400 de ani, iar în unele locuri din Europa şi Asia seminţele acestei plante sunt folosite ca medicament, dar şi condiment. Datorită acestei din urmă întrebuinţări, Chica-voinicului a fost denumită şi chimen negru. În unele zone din Asia, uleiul extras din această plantă se foloseşte la prepararea mâncărurilor, iar uleiul volatil de Nigella damascena este întrebuinţat în industria parfumeriei.

Caracteristicile florii Nigella damascena
Tipul plantei: anuală
Înmulţire: prin seminţe
Lumină: naturală
Culoarea florilor: albastru, roz, mov şi purpuriu
Înfloreşte primăvara şi la începutul verii
Înălţime: 35-50 cm
Sol: uscat şi fertil
Nu înfloreşte la temperaturi foarte mari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS