20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinHeliconia sau Falsa pasăre a paradisului

Heliconia sau Falsa pasăre a paradisului

Heliconia este o plantă spectaculoasă, fiind numită şi „Falsa pasăre a paradisului“. O perioadă lungă de timp s-a considerat că aceste plante fac parte din genul musacee, din cauza asemănării cu plantele de banan. Heliconia are frunzele foarte lungi, putând ajunge la 100-150 de centimetri. Acestea cresc pe tulpini lungi şi rigide, ceea ce face ca planta să capete forma unui arbust bogat.

Din luna martie şi până în octombrie, planta produce inflorescenţe de dimensiuni mari şi foarte spectaculoase. Acestea au forma unui spic şi diferite culori, de la argintiu la roşu, roz sau galben. Inflorescenţele apar în vârful tulpinilor, care de multe ori au tendinţa să se arcuiască sub greutatea lor. Heliconia poate fi cultivată foarte bine şi ca plantă de apartament, dar poate „împodobi“ şi aleile grădinilor. Pe lângă aspectul deosebit al florilor, planta este foarte apreciată şi pentru faptul că acestea ţin câteva săptămâni. În natură, Heliconia se întâlneşte în America tropicală, în câteva insule din Pacific şi în Indonezia.

 

Îngrijire

 

Această plantă iubeşte locurile foarte luminoase, însă la adăpost de razele directe ale soarelui. Nu suportă oscilaţiile de temperatură şi nici frigul, nerezistând la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius. Din aceste motive, este recomandată cultivarea Heliconiei în apartament şi mutarea acesteia în grădină sau în exterior doar în timpul lunilor calde. În perioada vegetativă, se udă periodic, când solul este uscat. Evitaţi excesul de apă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor, dar şi acumularea de apă în ghiveci. Planta nu se va dezvolta armonios în cazul în care nu va fi udată mult timp.

În perioada vegetativă, este recomandată administrarea de îngrăşământ pentru plantele cu flori, o dată la 15-20 de zile. În ceea ce priveşte solul, acesta trebuie să fie foarte bine drenat, fiind recomandat să amestecaţi pământ de grădină cu nisip, în cantităţi egale. Trebuie să ştiţi că rizomul nu trebuie plantat prea adânc în sol, ci trebuie doar puţin acoperit.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

 

Înmulţirea se face toamna, prin diviziunea rizomilor. Operaţia de divizare este recomandată să se facă odată la doi-trei ani. Dezgropaţi-i cu atenţie şi spălaţi pământul de pe ei şi de pe rădăcini. Tăiaţi rizomii cu un cuţit bine ascuţit, astfel încât fiecare să aibă câteva frunze şi câteva rădăcini mari. Plantaţi-i apoi în ghivece mici, în care aţi pus pământ amestecat cu nisip. Asiguraţi o umiditate crescută la început, până când noile plante prind rădăcini. Când acestea au început să crească, mutaţi-le în ghivece mai mari. În ceea ce priveşte bolile, Heliconia este o plantă extrem de rezistentă. Cu toate acestea, specialiştii recomandă adesea aplicarea unui tratament preventiv la începutul primăverii. Folosiţi un insecticid cu spectru larg de acţiune. În momentul în care planta a ajuns la maturitate şi tulpinile sunt suficient de groase, puteţi folosi ca măsură de protecţie şi un antifungicid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS