5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriO manifestare universitară de prestigiu

O manifestare universitară de prestigiu

Sinaia va găzdui, în perioada 17 – 19 octombrie, cea mai importantă ediţie a Conferinţei Internaţionale pentru Teoria Sistemelor, Calculatoare, Mecatronică şi Electronică. Evenimentul marcant este organizat de Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din cadrul Universităţii Craiova, de Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii „Gheorghe Asa-chi“ din Iaşi, de Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii „Dunărea de Jos“ Galaţi şi Institutul pentru Cercetare şi Inginerie în Automatizări (IPA CIFATT Craiova) sub egida Institutului de Inginerie Electrică şi Electronică (IEEE) din SUA. Preşedinte al ediţiei din acest an, organizată pentru prima dată la nivel internaţional, este profesorul doctor inginer Vladimir Răsvan din cadrul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică a Universităţii din Craiova. Pentru a afla mai multe amănunte despre evenimentul care se va desfăşura la Sinaia, Domnia sa a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră faptul că în acest an veţi conduce lucrările celei de-a XIV-a ediţii a Conferinţei Internaţionale pentru Teoria Sistemelor, Calculatoare, Mecatronică şi Electronică?
Prof. dr. ing. Vladimir Răsvan: Această ediţie a Conferinţei se realizează pentru prima dată la nivel internaţional. Noi am mai avut ediţii precedente cu participare internaţională, numai că de data aceasta vrem să intrăm în categoria conferinţelor sponsorizate tehnic, ştiinţific de o mare asociaţie ştiinţifică de ingineri din lume, Institutul de Inginerie Electrică şi Electronică creat iniţial în Statele Unite. Acesta este cea mai mare organizaţie de profil din lume şi are ca membri cam jumătate de milion de ingineri de specialitate din întreaga lume. Dintre societăţile ei, Societatea de Automatică este de departe cea mai exigentă. Noi dorim să fim în baza lor de date, în conferinţele lor permanente. Am început prin a fi monitorizaţi de ei. Şi atunci a trebuit să avem structura de conferinţă pe care o cer ei, comitetele lor de program, comitetele de avizare. Eu mă numesc preşedinte general, coordonator al tuturor acestor comitete. Am mai îndeplinit astfel de obligaţiuni la o altă conferinţă, sub egida altui mare for ingineresc, deci nu este o noutate pentru mine, este o sarcină cu care pot să spun că m-am obişnuit.

Rep.: Conferinţa Internaţională va aduna lucrări pe diferite teme. Care sunt acestea?
Prof. dr. ing. Vladimir Răsvan: Ce se întâmplă este destul de prozaic în fond. Este vorba de sesiuni plenare şi sesiuni invitate, în care specialişti din domeniu, de diverse niveluri, de la oameni consacraţi care ţin referate plenare, care arată stadiul într-un domeniu, până la tineri doctoranţi care sunt sub îndrumarea conducătorilor lor de doctorat, îşi prezintă cele mai recente rezultate în domeniile pe care titulatura conferinţei le anunţă, în principal teoria sistemelor, sisteme automate, mecatronică, electronică, calculatoare.

Rep.: Povestiţi-ne puţin despre începuturile acestei conferinţe.
Prof. dr. ing. Vladimir Răsvan: Ea a început mult mai modest, ca un număr de manifestări. Prima ediţie a ei, numită Simpozionul Naţional de Teoria Sistemelor, s-a desfăşurat în 1980. Manifestarea are 30 de ani, cu o medie de doi ani. Ea a început alături de alte manifestări, două dintre acestea sunt acum reunite sub titulatura de astăzi, ca nişte simpozioane auxiliare pe direcţii specifice, pentru marea Conferinţă Internaţională de Automatică şi Tehnică de Calcul care avea loc la Bucureşti. Ea începuse cu câţiva ani înainte, se desfăşura în anii impari. A fost întâi naţională, pe urmă începuse să se bucure şi de participanţi din ţări străine. Noi urma să fim în ani pari, să fim complementari cu ea, dar pe direcţii nu atât de generale. În timp, fiecare conferinţă pe spezele ei a crescut, a îmbrăţişat mai toate domeniile care erau şi acolo şi ne-am dat seama că trebuie să ieşim pe plan internaţional nu numai ca participanţi, ci şi ca evaluare a lucrărilor, deci comitetele să nu mai fie pur naţionale, ci şi internaţionale. Apoi, după această schimbare am realizat că e mai bine să le facem împreună şi să intrăm sub egida Inginerie Electrică şi Electronică (IEEE) din Statele Unite. Iniţiativa a fost a Craiovei, iar colegii au răspuns cu bucurie acestui proiect.

Rep.: Reprezentaţi Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din cadrul Universităţii Craiova la Conferinţă. Ce însemnătate are acest lucru pentru instituţia noastră de învăţământ?
Prof. dr. ing. Vladimir Răsvan: Pentru Facultatea noastră, această Conferinţă de prestigiu este o altă etapă. Pe plan internaţional, noi suntem deja bine cunoscuţi. Avem colegi străini în redacţia revistei noastre, care au mai făcut parte din comitetul conferinţei şi altădată. Împreună cu ei am organizat manifestări internaţionale. Ne pregătim acum, odată cu această a XIV-a ediţie, pentru a intra în baza de date a prestigiosului for ştiinţific, iar acest lucru presupune că lucrările noastre sunt recunoscute ca având un anumit nivel. Este o deschidere pentru cei care vin în urma noastră, care trebuie să găsească terenul propice.

Rep.: Ce aduce nou ediţia a XIV-a faţă de cele precedente?
Prof. dr. ing. Vladimir Răsvan: Faptul că intrăm în monitorizarea unuia dintre cele mai severe foruri ştiinţifice din lumea tehnico-inginerească este un prim element nou. Al doilea este faptul că unind trei conferinţe, actuala manifestare fiind interuniversitară şi bine distribuită geografic la nivelul ţării noastre, reprezintă o forţă, nivelul este altul, conlucrăm cu drepturi egale cu colegii din străinătate.
Altă noutate este şi exigenţa cu care se acceptă lucrările, ele trec prin aşa-numitele recenzii, care de data aceasta au fost la nivel internaţional.

Rep.: Fiind o ediţie internaţională, vă veţi bucura de o prezenţă mai mare din afara ţării. Specialişti din ce ţări va reuni Conferinţa de la Sinaia?
Prof. dr. ing. Vladimir Răsvan: Participarea la Conferinţă este prioritară în cadrul celor trei centre universitare organizatoare şi în celelalte centre universitare şi academice din restul ţării, care au trimis lucrări. Ni se vor alătura specialişti din Franţa, Germania, Austria, colaboratorii noştri din Sankt Petersburg, un centru universitar de vârf, din Australia, Italia şi un reprezentant a două ţări. Acesta din urmă este unul dintre lectorii de prestigiu din plenarele noastre, profesor din Moscova, de la celebrul Institut de Automatică şi Telemecanică, astăzi şef de Secţie la Institutul de Cercetări Avansate din Mexic, singurul Institut de Cercetare din lume care are o secţie de automatică, un om de mare prestigiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII