8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTânără craioveancă - dirijor al Coralei Academice

Tânără craioveancă – dirijor al Coralei Academice

La 25 de ani, orice tânăr este la început de drum, în căutarea unei profesii care să se potrivească personalităţii, dar care să îi aducă satisfacţii. Manuela Enache este printre cei privilegiaţi, care practică meseria visată: dirijor al Coralei Academice a Universităţii Naţionale de Muzică.

De la numai opt ani, Manuela Enache a început să cânte la vioară sub îndrumarea mamei sale, profesoară de muzică. După terminarea Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, tânăra a urmat Conservatorul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, specializarea dirijat academic, având ca obiecte de studiu arta corală interpretativă, cu cele două componente ale sale: dirijatul şi cântul coral, sub îndrumarea profesorilor care au devenit şi modelele sale: Valentin Gruescu şi Mihai Diaconescu.
„Tematica acestui curs, grupată pe cele două direcţii amintite, vizează însuşirea tehnicii dirijorale, a tehnicii de cânt coral şi sonorităţii corale, problematica şi stilistica interpretării, tehnica lucrului cu corul, repertoriu, programe, concerte. Având în vedere o permanentă şi organică împletire a problemelor teoretice cu cele practice, un rol important în tratarea tematicii revine repertoriului, ca modalitate de însuşire practică a disciplinei“, a spus Manuela Enache.
Pe lângă formarea deprinderilor practice de dirijat, a tehnicii dirijorale individuale, viitorii absolvenţi trebuie să cunoască şi un bogat repertoriu cu lucrări reprezentative din literatura corală românească şi universală. Însuşirea tehnicii dirijorale se realizează prin multă muncă, ani de studiu, ore de analiză a partiturilor şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea deprinderilor de lider al unui grup. În spatele unui concert excepţional stă foarte multă muncă: analiza partiturilor şi încercarea de a aduce la un numitor comun întreg ansamblul coral. Deşi are doar 25 de ani, Manuela ştie să lucreze cu cei aproximativ 40 de membri ai corului, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. Se face ascultată şi apreciată, iar când urcă pe scenă reuşeşte să creeze puntea de legătură între spectatori şi cor.
„Un dirijor este esenţa unui concert, este centrul universului sonor într-o sală de spectacole. Am avut o serie de concerte cu corale academice, iar în această seară (miercuri – n.r.) debutez în concertul excepţional «Tineri dirijori de cor» alături de Filarmonica «Oltenia»“ a spus Manuela Enache. A pregătit pentru iubitorii muzicii corale un program excepţional: de la prelucrări folclorice la muzică bisericească (And all that jazz, CANTEMUS, Păstoriţa, Freamăt de codru, Brâul amestecat etc.) ale compozitorilor Passereau, Kander, I. Chirescu, M. Negrea, P. Constantinescu etc. Îl admiră pe tânărul violonist Alexandru Tomescu, cel care s-a afirmat la o vârstă fragedă în lumea muzicii clasice româneşti.

De la balet şi pictură, la studii de canto, vioară…

Tânăra craioveancă dedicată muzicii de calitate şi-a dezvoltat de-a lungul anilor aptitudini şi competenţe artistice cât mai variate: de la studii universitare de canto, vioară, la balet, pictură, teatru, la colaborări, de exemplu, cu formaţia Taxi, pentru care este voce de fond. Din 2008, este şi colaboratoare la Corul Patriarhiei Române. A avut şansa să meargă şi în turnee la Viena, Nürnberg, München, Ingolstadt ca solist vocal în cadrul corului Bisericii „Delea Nouă“, dar să facă parte şi din staff-ul organizatoric al Festivalului „George Enescu“. Pe lângă toate acestea, Manuela Enache rămâne dirijor al Coralei Academice a Universităţii Naţionale de Muzică, Bucureşti (iunie 2005, aprilie 2006, iunie 2006, mai 2007, iunie 2007, aprilie 2008, aprilie 2009).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII