10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAnalfabetismul, o problemă în România

Analfabetismul, o problemă în România

Vorbim de carieră, de găsirea unui job în condiţiile actuale de criză economică, însă uităm de o problemă majoră existentă, din nefericire, atât în România, cât şi în statele lumii: analfabetismul.

Marţi, 12 mai, în toate oraşele din România a avut loc evenimentul „Lecţia de citire“, manifestare de combatere a analfabetismului.
Campania globală pentru educaţie a mobilizat în România, anul acesta, peste 530 de şcoli, din 38 de judeţe, unde copiii s-au implicat în activităţi care au subliniat importanţa educaţiei.
Elevii şi profesorii de la Şcoala nr. 18 „Sfântul Dumitru“ din Craiova s-au alăturat celor 100.000 de colegi din ţară, dar şi altor câteva milioane de suporteri, de pe întregul glob, ai campaniei „Lecţia de citire“, prin care au cerut guvernanţilor să garanteze accesul egal la educaţia primară pentru toate persoanele. Conform statisticilor, în prezent, peste 774 de milioane de adulţi şi peste 75 de milioane de copii nu pot să scrie şi să citească. În rândul celor 180 de ţări în care analfabetismul reprezintă o problemă se află şi România şi, conform „Obiectivelor de Educaţie pentru Toţi“, semnate în 2000, la Dakar, până în 2015 numărul analfabeţilor ar trebui redus la jumătate.
 
Poveşti de succes

În judeţul Dolj, atât învăţătorii, cât şi profesorii au desfăşurat diverse activităţi, prezentând copiilor poveşti de succes ale vedetelor autohtone. Copiii de la Şcoala nr. 18 din Craiova au aflat, de exemplu, de la profesorii lor, povestea de succes a Mihaelei Rădulescu, a Gabrielei Szabo sau a lui Mihai Tatulici. „Activitatea se desfăşoară în cadrul unui proiect, iniţiat şi promovat de Organizaţia «Salvaţi Copiii» – «Campania globală pentru educaţie». Anul acesta ne aflăm la a doua ediţie a «Lecţiei de Citire». Încercăm astfel să tragem un semnal de alarmă asupra fenomenului de analfabetism cu care se confruntă societatea“, a menţionat Eugenia Măroiu, managerul Şcolii nr. 18. După aflarea poveştilor de viaţă ale vedetelor din România, elevii au adresat diverse mesaje autorităţilor, conform cărora, printre obstacolele existente în calea educaţiei se numără: situaţia materială precară a familiei, exploatarea copiilor de la vârste fragede prin muncă, lipsa certificatelor de naştere şi a accesului la sistemul medical etc.
Potrivit reprezentanţilor „Salvaţi Copiii“, 10.000 de persoane, dintre care peste 2.200 sunt copii, au beneficiat anul trecut de programul „A doua şansă“, desfăşurat în centrele educaţionale din Capitală şi din ţară.  

53,5% din adolescenţi citesc cu greutate

Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, pe 2008, pentru România, arată că 53,5% din adolescenţi au abilităţi reduse de a citi, de a scrie şi de a efectua calcule matematice elementare. Peste 40% din elevii români au performanţe sub standardele PISA (Programme for International Student Assessment / Programul internaţional de evaluare a elevilor).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII