17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriControverse pe noul Start-up Nation înainte de lansare

Controverse pe noul Start-up Nation înainte de lansare

Unii dintre cei interesați de lansarea noului Start-up Nation sunt nemulțumiți că proiectul de ordonanță prevede că investițiile în IT și inovare nu mai sunt prioritare și pentru astfel de domenii s-au stabilit punctaje mai mici decât anul trecut. În schimb, vor fi finanțate cu bani de la stat afacerile mici, cum ar fi gogoșerii, frizerii, șaormării sau chiar firme de pompe funebre. Iată pentru ce activități mai puteți obține maximum 44.000 de euro de la stat (200.000 de lei), nerambursabili.

Noul program Start-up Nation care urmează să fie lansat anul acesta naște deja controverse în mediul de afaceri, încă de când a fost lansat în dezbatere publică. Analiștii de la compania de consultanță Frames și experții de la Agenția de Consultanță pentru Dezvoltarea Afacerilor acuză faptul că Start-Up Nation riscă să devină un program derizoriu, care va finanța doar înființarea de gogoșerii. Consultanții consideră că noul program este unul discriminatoriu pentru cei care doresc să investească în IT sau în sectorul medical. „În loc să promoveze inovația, IT-ul și să stimuleze antreprenorii din centrele universitare, Start-Up Nation va deveni un program destinat exclusiv celor care înființează gogoșerii, frizerii, firme de pompe funebre, restaurante, șaormării sau crescătorii de păsări. Finanțăm, de exemplu, firmele de pompe funebre, cu prioritate, și nu pe cele care inovează în sectorul medical“, afirmă consultanții de la Frames, conform unui comunicat care ne-a fost transmis la redacție.
Acuzele consultanților respectivi au venit imediat după ce noile condiții pentru programul Start-up Nation 2018-2019 au fost date publicității și se află în consultare publică, pe site-ul Ministerului Mediului de Afaceri.

Investițiile în IT, depunctate anul acesta

În noua formulă, programul prin care statul ar urma să ofere finanțări de până la 200.000 de lei firmelor noi va depuncta afacerile din sectorul Inovație și IT în fața celor din producție și servicii. „Această măsură contravine, practic, Strategiei Naționale de Dezvoltare a României 2013-2020. Deși statul român și-a asumat că va sprijini industriile creative, IT-ul, inovația în toate formele sale, asistăm practic la o îngrădire a acestor sectoare la finanțarea asigurată de stat“, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.
Conform obligațiilor legale de transparență decizională, pe 1 octombrie 2018, Ministerul Mediului de Afaceri a publicat pe site proiectul de ordonanță de urgență pentru programul Start-up Nation 2018-2019, care se află în consultare publică. Asta înseamnă că timp de 30 de zile de la publicarea proiectului pot fi făcute propuneri de modificare și de îmbunătățire a viitoarei ordonanțe.

Ce prevede noua grilă de punctaj

Conform noii grile de punctaje, pe viitorul program pe care se acordă fonduri guvernamentale nerambursabile de până la 200.000 de lei (circa 44.000 de euro) pe proiect vor primi punctaj mai mare afacerile care se vor desfășura în sfera producției (30 de puncte), în servicii, exclusiv IT (30 de puncte), în industrii creative (20 de puncte), iar în comerț și alte activități se acordă cel mai mic punctaj (10 puncte). La fel ca anul trecut, comerțul este depunctat. În schimb, dacă anul trecut au fost încurajate afacerile în IT prin Start-up Nation, anul acesta acest gen de investiții nu mai obțin punctaj de 30 de puncte.
Punctajul maxim care se poate obține pe un proiect este de 100 de puncte, iar cel minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte.
Comerțul nu a fost încurajat nici anul trecut prin Start-up Nation, în schimb, afacerile din IT au primit punctaje mari la evaluările din 2017, astfel că multe afaceri s-au dezvoltat în acest domeniu cu bani de la stat.
De asemenea, în cadrul Programului Start-up Nation 2018-2019 se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din suma totală aprobată în condițiile stabilite prin schema de ajutor de minimis de până la 200.000 de lei.
Se obține un punctaj suplimentar de 10 puncte pentru minimum un loc de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, creat în plus față de cel prevăzut prin ordonanță (la art. 4). Dacă angajează o persoană defavorizată, absolvent după 2012 sau șomer, firma primește 5 puncte la evaluare. În anexa la proiectul de ordonanță sunt prevăzute punctaje în plus pentru potențialii beneficiari la capitolul „Criterii aferente investiției“, dacă achiziționează „Echipamente tehnologice și software-uri necesare desfășurării activității în pondere mai mare sau egală cu 60% din valoarea planului de afaceri“ (10 puncte).

Principiul „Primul venit, primul servit“ bulversează mediul de afaceri

O exprimare nefericită din proiectul de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului Mediului de Afaceri ziele trecute îi nemulțumește pe antreprenorii care vor să aplice pe noul Start-up Nation. Pe consultanți și antreprenori îi nemulțumește faptul că proiectele cu punctaj mai mare de 90 de puncte ar urma să fie selectate după principiul „primul venit – primul servit“.
„Selectarea și contractarea proiectelor se va face după următorul algoritm:
– Pentru planurile de afaceri cu punctaj mai mare sau egal cu 90 de puncte, selectarea proiectelor se va face după principiul «primul venit, primul servit» (proiectele vor fi contractate în ordinea înregistrării în aplicație, cu condiția să obțină un punctaj mai mare sau egal cu 90 puncte). Contractarea se va realiza în limita bugetului alocat apelului.
– Pentru planurile de afaceri cu punctaj mai mic de 90 de puncte, selectarea proiectelor se va face în ordine descrescătoare a punctajului obținut“, se arată în proiectul de act normativ postat pe www.aippimm.ro.
Directorul Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Craiova, Radu Ghinea, a precizat că „acest proiect de ordonanță este în consultare publică. Cine dorește să propună amendamente sau alte modificări poate să propună atâta timp cât este în această fază. Din experiența ultimilor ani, proiectele de acte normative se modifică până la final, iar prevederile pot fi îmbunătățite semnificativ. Mai mult ca sigur această prevedere după principiul «primul venit – primul servit» pentru proiectele cu peste 90 de puncte nu va rămâne așa. Și noi am propus modificarea acestei prevederi, astfel încât selecția proiectelor care au mai mult de 90 de puncte să se facă la fel ca la proiectele care au sub 90 de puncte“.
Autoritățile susțin că nu poate fi vorba de vreo discriminare a mediului de afaceri din anumite domenii de activitate prin programul Start-up Nation, pentru că domeniile care sunt finanțate cu prioritate prin Start-up Nation (cele care primesc punctaj maxim) sunt stabilite de comun acord cu Consiliul Economic și Social și cu informarea Consiliului Concurenței.
Pe programul Start-up Nation lansat anul trecut au fost declarate eligibile peste 600 de proiecte din Oltenia. Au apărut probleme în obținerea finanțărilor de la bănci, din cauza blocajelor întâmpinate de beneficiari în obținerea garantării pentru creditele pe care intenționau să le contracteze.

După ce pot fi departajate proiectele care au același punctaj*:

– după numărul de locuri de muncă ce urmează să fie create în cadrul programului; 
– după ponderea valorii echipamentelor tehnologice
din valoarea totală a proiectului;
– după numărul de locuri de muncă ocupate de persoane
din categoria persoane defavorizate/absolvenți după anul 2012/șomeri;
– după activitatea pe care accesează programul; 
– după data și ora înscrierii în program.

*Date preluate din proiectul de ordonanță postat pe site-ul www.aippimm.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS