6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe bani puteți primi de la stat pentru angajare

Ce bani puteți primi de la stat pentru angajare

Firmele care angajează personal din rândul șomerilor, precum și absolvenții și șomerii care se încadrează în muncă pot accesa bani de la stat sub diverse forme: primă de instalare, primă de inserție, primă de activare sau primă de încadrare. În timp ce pentru unele dintre aceste prime există o cerere mare în Dolj, alte astfel de măsuri nu au fost solicitate nici măcar de o persoană.

Firmele care doresc să își ocupe locurile de muncă oferite pot primi fonduri publice dacă angajează anumite categorii de persoane. Societățile care angajează ucenici pot primi de la stat 2.250 de lei pe lună pentru fiecare astfel de persoană angajată, această subvenție fiind majorată prin OUG nr. 60/2018. Cum procedează firmele? Angajatorii pot solicita la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj ucenici. Îi pot încadraîn muncă pe o perioadă de probă de 30 de zile, iar după acea perioadă, dacă aceștia corespund postului, pot fi angajați pe o perioadă mai mare. Atunci angajatorul încheie cu AJOFM un contract, o convenție, iar sprijinul de la stat se primește pentru o perioadă cuprinsă între 12 și 36 de luni, în funcție de specializarea postului. Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM, Alina Ghercioiu, la ora actuală, în Dolj există aproximativ 250 de contracte de ucenicie încheiate de firme diverse cu instituția, iar cererea pentru acest program este destul de mare din partea firmelor. De asemenea, persoana care dorește să se înscrie în programul de ucenicie trebuie să solicite în scris acest lucru, la AJOFM Dolj. Sumele pentru programul de ucenicie sunt accesate din fonduri europene, iar firmele vor intra în posesia banilor, „lunar, pe baza documentelor depuse“, a mai informat reprezentanta AJOFM Dolj.

Șase prime de instalare încasate în Dolj, în sumă de 12.500 de lei fiecare

Persoanele care se angajează la o distanță mai mare de 50 de kilometri de casă și își mută domiciliul în acea localitate primesc de la stat o primă de instalare de 12.500 de lei. Problema este că pot beneficia de această primă de instalare de la stat doar persoanele care se angajează și se mută în localități trecute în Planul național de mobilitate, care cuprinde o serie de localități din fiecare județ. Potrivit listei de localități care sunt cuprinse în Planul național de mobilitate, stabilite prin HG nr. 903/2016, din Dolj sunt incluse 69 de localități pe lista respectivă. Deci persoanele care doresc prima de 12.500 de lei de la stat trebuie fie să plece din acele localități și să lucreze la o distanță de cel puțin 50 de kilometri de casă, fie să se mute de unde locuiesc acum în una din acele localități cuprinse în Planul național de mobilitate. Potrivit datelor de la AJOFM Dolj, în 2018 au fost acordate șase prime de instalare, până la începutul lunii septembrie.
Șomerii care se angajează la mai mult de 15 kilometri față de localitatea de domiciliu pot beneficia de prima de încadrare, adică li se decontează transportul de la domiciliu și până la locul de muncă, dar nu mai mult de 55 de lei pe zi. Prima de încadrare se acordă pentru 12 luni.

Prima de activare pentru șomeri

Cea mai căutată măsură oferită șomerilor este prima de activare, susține purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj, Alina Ghercioiu. Șomerii neindemnizați trebuie să fie înregistrați în evidențele instituției de cel puțin 30 de zile și să se angajaze pe o perioadă mai mare de trei luni, astfel încât să poată primi prima de activare în cuantum de 1.000 de lei și care se acordă în două tranșe. Jumătate din bani se primesc de fostul șomer la angajare, iar restul se încasează după ce trec cele trei luni de la angajare.
Șomerii indemnizați au și ei facilități financiare în cazul în care se angajează pe perioadă nedeterminată, cu program normal de muncă beneficiază, pe lângă salariul plătit de angajator, și de o indemnizație de 30% din indemnizația de șomaj pe care ar fi primit-o până la sfârșitul perioadei legale, dacă era în continuare șomer.
Pe primele șapte luni ale anului 2018 au fost solicitate de șomeri și au fost deja acordate de către AJOFM Dolj circa 790 de prime de activare pentru șomerii care s-au angajat.

Prima de inserție de 1.500 de lei pentru absolvenți nu este solicitată

Statul acordă prin AJOFM și o primă de inserție de 1.500 de lei pentru absolvenții care în termen de 60 de zile de la data absolvirii se adresează instituției amintite în vederea medierii pentru un loc de muncă și se și angajează după acea mediere, cu program normal de lucru (8 ore pe zi) și pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima de inserție se acordă în două tranșe. 50% din sumă se acordă la data angajării, iar 50% se acordă la 12 luni de la angajare. Potrivit AJOFM Dolj, anul acesta nu a fost făcută nicio solicitare din partea absolvenților pentru prima de inserție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS