6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai mulți samsari în piețe decât producători locali

Mai mulți samsari în piețe decât producători locali

În Piața Orizont din Craiovița Nouă există un spațiu amenajat doar pentru producătorii locali din Desa,
care s-au asociat într-o cooperativă agricolă (Foto: Arhiva GdS)

În ultimii ani a crescut numărul agricultorilor care își vând produsele direct în piețele craiovene, însă intermediari care cumpără de la legumicultori și vând mai departe sunt mai mulți. Prețul în piețele craiovene este încă dat de samsari. Cu o excepție. Detalii în articol.

Anul acesta, la fel ca în trecut, unii dintre legumicultorii doljeni se plâng că vând produsele lor la prețuri de nimic unor intermediari care apoi le vând în piețe la prețuri mult mai mari. De exemplu, tomatele produse de fermieri locali sunt vândute de ei la prețuri de 0,50 – 0,80 lei pe kilogram, direct de la poarta grădinii, către intermediari care achiziționează marfa de la locul de producție, însă în piețe ajung cu 1,5 – 2 lei pe kilogram, în funcție de sezon. Legumicultorii care nu au capacitatea de a sta să vândă în piețe apelează la intermediari, iar aceștia profită de situație, în avantajul lor financiar.

Agenții economici, mai numeroși decât producătorii locali

Potrivit datelor furnizate de SC Piețe și Târguri Craiova SRL, în prezent, în piețele craiovene există 473 de agenți economici, dintre care 164 au încheiate contracte de închiriere cu societatea, majoritatea având mici magazine în piețele locale, în special în Piața Centrală. Restul de 309 agenți economici au încheiate acorduri cu SC Piețe și Târguri pentru mese, pentru perioade de la o lună, până la un an. Totodată, conform datelor de la SC Piețe și Târguri Craiova SRL, în evidențele societății sunt 317 producători autohtoni direcți, însă dintre aceștia, doar 126 au încheiate acorduri pentru mese, pentru perioade de la o lună, la un an. Se observă că micii producători permanenți în piețe sunt mai puțin de jumătate ca număr față de societățile comerciale care vând permanent în Craiova și au acorduri (tot un fel de contracte) pentru mese. Și printre firmele care vând în piețe pot fi producători direcți, dar mulți sunt dintre cei care iau marfa din altă parte, de la producători sau din târguri diverse și o revând în piețe.
Alți 191 de producători direcți au rezervări pe mesele din piețe ocazional, când au ceva de vânzare, de exemplu după ce recoltează producția de fructe de sezon sau de legume și vin la Craiova câteva zile să își vândă produsele. Potrivit purtătorului de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL, Adrian Dinu, mai există alți producători direcți, între 100 și 200, care ar închiria mese pe zi, de asemenea, ocazional.
În cartierul Craiovița Nouă, la Piața Orizont, există un spațiu amenajat special pentru producătorii autohtoni, destinat tinerilor fermieri din Desa, reuniți sub forma Cooperativei Agricole Legume Dunărene și care comercializează produse ecologice în acel spațiu amenajat. Cele mai multe mese din Piața Orizont au fost închiriate către acea cooperativă, astfel că fermierii din Desa care s-au asociat și s-au organizat sub forma unei cooperative au spațiul lor asigurat în una din piețele craiovene, evident plătind tariful standard de închiriere a meselor. Ei au desfacerea asigurată, iar consumatorii pot cumpăra de la ei la prețuri chiar mai mici decât în Piața Centrală, a informat reprezentantul SC Piețe și Târguri Craiova SRL. Cu alte cuvinte, singura piață din Craiova în care prețul produselor nu este dictat de intermediari ci direct de producătorii care cultivă legumele și fructele care se vând acolo este Piața Orizont.

Marea problemă a micilor legumicultori: nu au atestat de producător

Chiar dacă în piețele craiovene sunt suficiente locuri pentru ca micii producători să își vândă direct marfa, fără intermediari, sunt mulți fermieri care nu își permit să stea în piețe, iar alții nu au atestat de producător, conform celor precizate de reprezentantul piețelor. Fără atestat, micii producători nu pot încheia contract cu Piețele.
Potrivit Legii nr. 145/2014, atestatul de producător se eliberează de către primarul localității în care trăiește agricultorul, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării. Atestatul se obține cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicate din agricultură, constituite potrivit legii, organizate la nivel local şi judeţean şi înregistrate la primăriile localităților respective
În cazul în care nu există asemenea organizații la nivel local, în comunele respective, atestatele de producători sunt avizate de reprezentanți ai direcțiilor agricole județene. Atestatul de producător este valabil un an. Agricultorul care obține un astfel de atestat trebuie să dețină și un carnet de comercializare, unde să înregistreze vânzările de produse din gospodărie.

A crescut numărul producătorilor, față de acum patru ani

La mijlocul anului 2014, în piețele craiovene existau și mai puțini producători autohtoni decât acum. Cifrele de atunci furnizate de SC Piețe și Târguri Craiova SRL arătau că se încheiaseră mai multe acorduri cu intermediarii piețari, decât cu agricultorii – producători direcți: „În piețele pe care societatea noastră le administrează avem 223 de acorduri. Situația acordurilor este următoarea: 33 de acorduri – producători agricoli pe bază de certificat de producător, 190 de acorduri deținute de agenți economici (SRL, PFA, ÎI etc.)“. De atunci și până acum s-au încheiat mai multe acorduri cu fermierii direct producători, însă mulți ajung sezonier în piețele craiovene. Prețul pieței este dat, în general, tot de intermediari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS