10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele caută garanții pentru creditele de investiții

Firmele caută garanții pentru creditele de investiții

Unele firme au nevoie de credite pentru a realiza investițiile la care s-au angajat prin fonduri europene sau guvernamentale

Pentru a obține garanții din partea Fondului de Garantare, firmele trebuie să treacă de „furcile caudine“ ale băncilor, în sensul că trebuie mai întâi să îndeplinească toate condițiile impuse de bancă pentru a putea accesa creditul solicitat. Pe primele șase luni ale anului 2018 s-au acordat garanții de la Fondul de Garantare mai multe decât pe tot anul 2017.

Sunt multe firme care au nevoie de finanțare pentru a demara proiecte de investiții, însă nu dețin garanții materiale pentru a garanta împrumutul, astfel că apelează la garanțiile publice de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Instituția are o imagine completă asupra mediului de afaceri, în sensul că totalizează numărul de firme care fac investiții în regiunea Olteniei.
„La nivelul regiunii Oltenia au fost garantate 3.889 de împrumuturi ale firmelor, cu o valoare totală de 29.739.000 de lei. Înseamnă o valoare medie a unei garanții de 7.646 de lei obținute de o firmă din regiune, prin intermediul FNGCIMM“, a precizat Mihaela Bărbulescu, director al Filialei Craiova a FNGCIMM. Cu toate că finanțarea medie pe o firmă este de 7.646 de lei, reprezentanta FNGCIMM a precizat că aceasta este mai mare decât anul anterior, semn că firmele care s-au împrumutat anul acesta în bănci au atras finanțări mai mari, în medie, decât în anul 2017.
Circa 60% din firmele din Oltenia care s-au adresat băncilor și implicit au solicitat garanții de la Fondul de Garantare pentru acele împrumuturi au cerut finanțări pentru credite de investiții, în special datorită faptului că proiectele cu fonduri europene contractate în trecut de respectivele firme se află la mijlocul perioadei de implementare, care este de trei ani de la contractare, plus doi ani de verificări ulterioare. Restul de circa 40% din cereri de acordare de garanții au fost pentru împrumuturi făcute în bănci pentru activitatea curentă a societăților, cum ar fi pentru linii de credit, credite de trezorerie, și altele.
Multe firme au apelat destul de des la creditul furnizor în ultima perioadă, în special cele care nu se încadrează în condițiile de creditare ale băncilor. „La noi ajung firmele să obțină garanții după ce sunt acceptate la finanțare de către bănci. Dacă nu stai bine din punct de vedere financiar, băncile nu îți acordă finanțarea“, a mai precizat reprezentanta FNGCIMM.

Firmele fac investiții pe proiecte contractate anii anteriori

Pe perioada scursă din anul acesta, Fondul de Garantare a acordat în Oltenia mai multe garanții firmelor decât în tot anul 2017, reprezentanții instituției argumentând că în 2018 a fost o cerere mai mare de finanțări, datorită faptului că firmele fac investiții, în special pentru proiectele pe fonduri europene contractate anii anteriori și aflate în perioada de implementare, dar și alte tipuri de proiecte. Anul acesta sunt posibilități reduse pentru obținerea de finanțări europene pentru firme, fiind active puține programe de finanțare, la ora actuală.
Concret, în tot anul 2017 s-au acordat 2.700 de garanții în Oltenia din partea Fondului de Garantare, iar pe primele cinci luni și jumătate din 2018 au fost acordate deja 3.889 de garanții. Au fost acordate garanții anul acesta și pentru firmele care au apelat la programul Start-up Nation și au obținut finanțări nerambursabile de la stat, în valoare de până la 200.000 de lei pe proiect. Și proiectele pe Start-up Nation au fost contractate anul trecut.
Garanțiile care pot fi obținute de firme de la FNGCIMM pot fi în procent de 50% din suma finanțată, dacă garanția se acordă pe termen scurt, și 80% din finanțare, dacă se obține o garanție pe termen mediu și lung pe proiecte finanțate cu fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS