3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul joacă ping-pong cu casele de marcat

Guvernul joacă ping-pong cu casele de marcat

Modelele vechi de case de marcat mai pot fi comercializate până la finele lunii octombrie. Cele noi vor putea fi cumpărate… în curând

Nici până ieri la amiază aplicația ANAF nu era funcțională, astfel că nu se puteau achiziționa case de marcat cu jurnal electronic nicăieri în țară. În schimb, guvernul a amânat aplicarea amenzilor pentru cei care ar trebui să dețină deja noile case de marcat cu tehnologie încorporată, dar a lăsat în vigoare termenele obligatorii la care firmele trebuie să dețină noile modele de case de marcat cu jurnal electronic.

Afacerile noi au fost blocate câteva luni, din cauză că antreprenorii nu puteau cumpăra nici case de marcat vechi, cu jurnal pe rolă de hârtie, și nici case de marcat noi, cu jurnal electronic. Zilele trecute, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (publicată luni în Monitorul Oficial) prin care încurcă și mai mult viața antreprenorilor care vor să își deschidă o afacere în această perioadă. Potrivit OUG nr. 44/2018, au fost amânate până la toamnă termenele de la care se aplică amenzile pentru cei care nu au case de marcat cu jurnal electronic, dar nu s-a amânat și obligația de a deține case de marcat noi, obligație care a intrat deja în vigoare pentru anumite societăți. Firmele mari și mijlocii sunt obligate să dețină și să utilizeze case de marcat cu jurnal electronic de la 1 iunie, iar firmele mici – de la 1 august.
După cum scria GdS săptămâna trecută, statul nu și-a putut onora la timp obligațiile în ceea ce privește apariția aplicației necesare achiziționării caselor de marcat cu jurnal electronic, soft care ar fi trebuit să fie funcțional înainte de 1 iunie 2018. Fără acel soft care trebuia elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), ANAF nu poate da numerele de ordine pentru a se putea comercializa noile case de marcat cu jurnal electronic. Astfel că mai multe afaceri noi care presupun încasări de numerar nu pot să demareze, pentru că nu se pot cumpăra case de marcat cu jurnal electronic.
Amenzile care ar fi fost aplicate de la 1 iunie celor care nu utilizau noile tipuri de case de marcat sunt cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Pot fi cumpărate tot case de marcat din modele vechi

În schimb, dacă nu s-a putut asigura acel soft, prin OUG nr. 44/2018, guvernul a prelungit până la 31 octombrie 2018 termenul până la care distribuitorii autorizați mai pot vinde vechile case de marcat, cu jurnal pe hârtie. Așadar, antreprenorii care nu au cum să achiziționeze noi modele de case de marcat cu jurnal electronic pot să cumpere case vechi de marcat până la 31 octombrie. Persoanele care sunt nevoite să deschidă rapid o afacere pot să cumpere doar case de marcat din modelele vechi, cu jurnal pe rolă de hârtie, iar ulterior să achiziționeze modele noi, dar acest lucru ar însemna costuri în plus pentru antreprenorii care debutează în afaceri.

Ce urmează de acum încolo

Potrivit unor surse, ar fi o chestiune de câteva zile până când aplicația ANAF ar urma să fie funcțională. După ce Fiscul dă „ok-ul“ legat de propria aplicație software, distribuitorii de case de marcat autorizați au posibilitatea să meargă la ANAF, să obțină număr de ordine, să fiscalizeze casele cu jurnal electronic, apoi aceasta să ajungă la firma care a comandat-o.
GdS a transmis încă de săptămâna trecută o serie de întrebări către Ministerul Finanțelor Publice, pentru a afla când va deveni operațională acea aplicație cu ajutorul căreia ANAF va putea să dea numere de ordine pentru casele de marcat. Până la închiderea ediției nu am primit un răspuns.
După ce toate firmele vor fi dotate cu case de marcat cu jurnal electronic ar urma ca datele înregistrate de fiecare casă de marcat să fie transmise la ANAF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS