8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCulmea administrației: Cererea pentru on-line, depusă la ghișeu

Culmea administrației: Cererea pentru on-line, depusă la ghișeu

Direcția de Impozite și Taxe din Craiova le dă posibilitatea craiovenilor să primească documentele emise de instituție on-line, prin e-mail sau fax, dar îi trimite pe oameni să depună cererea respectivă la ghișeu, la registratura DIT sau pe internet.

Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova le-a trimis craiovenilor în același plic cu decizia de impunere, prin care îi anunța ce impozite au de plată anul acesta, și un model de cerere-tip „privind comunicarea prin mijloace electronice a actelor administrative“. DIT îi invită pe cetățeni să bifeze pe acea cerere modalitatea prin care vor să primească documentele administrative emise de instituția din subordinea Primăriei Craiova, respectiv prin fax, prin e-mail și să indice adresa de e-mail sau „pe platforma de contact e-tax prin utilizarea credențialelor pentru acces“ (nume de utilizator și parolă – n.r.). La baza cererii se spune că cetățenii pot opta pentru o singură formă de comunicare la distanță a actelor. De asemenea, și firmele primesc la sediu acest model de cerere, pe format de hârtie, dar în cazul persoanelor juridice se precizează pe cerere că „adresa de confirmare trebuie semnată cu semnătură electronică extinsă bazată pe un certificat calificat“ (certificat digital – n.r.).

Craiovenii sunt îndrumați către registratură, în primă fază

Culmea este că pe aceeași cerere-tip, pe verso, Primăria Craiova, prin Direcția de Impozite și Taxe, îi îndrumă pe craioveni ca, pentru a primi informările on-line de la municipalitate să depună cererea… la ghișeu, la Registratura DIT. „Începând cu anul 2018, puteți opta pentru comunicarea actelor administrative exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Este necesar să completați cererea tip atașată și să o înregistrați la Direcția de Impozite și Taxe“, se arată pe verso-ul modelului de cerere trimisă recent către craioveni. În Craiova există un singur ghișeu de Registratură, unde se pot înregistra efectiv acte transmise către DIT și anume în sediul instituției din Piața Centrală. Dacă s-ar duce zeci de mii de craioveni să își înregistreze la acel ghișeu cererea pentru transmiterea documentelor la distanță, cozile ar fi infernale. Probabil că primăria și-a dat seama că la acel ghișeu se formează deja cozi imense, în condițiile actuale, astfel că le mai dă o posibilitate craiovenilor: să se programeze on-line, dar programarea se face pentru Registratură, deci tot la ghișeu sunt invitați craiovenii. „Totodată, pentru evitarea aglomerației la registratura instituției vă puteți programa on-line pe portalul impozite.primariacraiova.ro pentru depunerea declarațiilor fiscale“, se arată în hârtia trimisă craiovenilor împreună cu decizia de impunere pe 2018. Cu alte cuvinte, cererea prin care oamenii solicită să le fie comunicate actele la distanță se înregistrează la ghișeu. Primăria, prin intermediul DIT, nu a trecut pe acea cerere-tip nicio adresă de e-mail unde craiovenii ar putea să depună cererea în format electronic, astfel încât să nu mai fie necesară o deplasare la sediul Direcției de Impozite și Taxe.

Primăria nu a aflat de trei zile unde se depune efectiv cererea

GdS a solicitat, de pe 6 martie 2018, Primăriei Craiova să clarifice unde se depune cererea tipizată completată de craiovenii care solicită să le fie trimise on-line actele administrative emise de instituție. Nici după trei zile, Primăria Craiova nu a putut afla unde se poate depune efectiv acea cerere și câte persoane au ajuns până acum la Registratura DIT pentru a depune o astfel de solicitare. La nivel oficial, până joi, la închiderea ediției, nu am primit un răspuns de la municipalitate. Primăria Craiova nu a putut să le transmită craiovenilor o adresă de e-mail unde pot depune respectiva cerere, pentru ca oamenii să nu se mai deplaseze la ghișeu.
Redactorii GdS au sunat incognito la Direcția de Impozite și Taxe, ca simpli cetățeni, întrebând la ce adresă de e-mail se poate depune cererea pentru emiterea on-line a documentelor. Reprezentanții DIT Craiova ne-au indicat adresa de e-mail a directoarei executive a instituției, respectiv [email protected].

Plata on-line a impozitelor vă scapă de cozile la ghișee

Primăria a creat recent o secțiune pe pagina oficială a municipalității, secțiune ce poate fi accesată la adresa impozite.primariacraiova.ro, unde craiovenii sunt îndrumați cum pot să procedeze pentru a plăti impozitele de la distanță, pentru a scăpa de cozile interminabile de la ghișeele DIT. Impozitele pot fi plătite on-line fie pe site-ul www.ghiseul.ro, unde puteți face plata în două modalități: cu autentificare și fără să vă autentificați. În ambele situații trebuie să dețineți un card valid. Și mai există posibilitatea plății impozitelor locale la distanță de acasă, dacă beneficiați de servicii de internet banking. Atunci puteți face plata direct din contul dumneavoastră în contul Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova, dar pentru cei care dețineți autovehicule există o problemă. Impozitul auto și taxa de parcare pot fi plătite prin intermediul internetului, dar vinieta de parcare trebuie să o ridicați de la sediul DIT Craiova, deci tot mai faceți un drum până la ghișeele instituției. În astfel de situații, Primăria Craiova ar trebui să le trimită vinieta la domiciliu, în cazul cetățenilor care plătesc on-line impozitul auto și taxa de 40 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS