11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInstituțiile, obligate să accepte plata cu cardul

Instituțiile, obligate să accepte plata cu cardul

La Trezoreria Dolj din cadrul Fiscului există amplasate POS-uri, astfel
că se poate face plata cu cardul
direct la ghișeele care se ocupă
de încasarea banilor

De la 1 ianuarie 2017 există o obligație legală pentru instituțiile publice care încasează impozite și taxe, precum și pentru furnizorii de utilități și unii comercianți, să faciliteze persoanelor fizice plata cu cardul direct la sediile respectivelor autorități și în magazinele firmelor.

În condițiile în care în Occident cele mai multe tranzacții se fac fără bani cash, în România banii lichizi circulă peste tot, iar anumite produse și servicii nu pot încă să fie achitate prin intermediul unui card bancar. Marile supermarketuri s-au dotat din timp cu POS-uri, adică acele dispozitive în care se introduce cardul și se tastează PIN-ul de către deținătorul cardului, pentru a perfecta tranzacția. În schimb, instituțiile publice au fost mai greu de modernizat. A fost nevoie de apariția unei legi care să oblige autoritățile să accepte aceste mijloace moderne de plată. Este vorba de Legea 209/2016, adoptată pentru a modifica OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată și care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Practic, de la acea dată, orice cetățean trebuie să poată plăti cu cardul serviciile de utilități, impozitele și taxele locale sau cele către bugetul de stat. Actul normativ obligă instituțiile publice și societățile de utilități, precum și anumiți comercianți să dea posibilitatea cetățenilor să plătească cu cardul direct la ghișee și în magazine, conform art. 1 din Legea 209/2016: „(1) Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit. (…) (3) Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei au obligația să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și cardurile de credit“.

Unele instituții s-au conformat cu greu prevederilor legale

Săptămâna trecută,un craiovean s-a plâns că nu i s-a permis să achite cu cardul impozitul pe locuință și pe mașină la Direcția de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova. „Mi s-a spus că nu au dotările necesare pentru a-mi permite plata cu cardul. Am întrebat cum este posibil ca în anul 2018 să nu îmi fie permis să plătesc cu cardul, și de la ghișeu mi-au zis că dacă am ceva de reproșat să merg la șefa lor să reclam. Suntem de râsul omenirii. În Olanda și Germania au POS-uri peste tot, inclusiv la acele tarabe mobile de la care cumperi baloane pentru copii“, a spus craioveanul, care călătorește mult în străinătate.
GdS a verificat luni la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova și există dispozitive care permit achitarea impozitelor cu cardul. Au apărut POS-uri la ghișeele 6 și 7 de la DIT, sediul din Piața Centrală. Redactorul GdS a întrebat la ghișee dacă se poate achita cu cardul direct la ghișeu, iar funcționarele au răspuns afirmativ. Și la ghișeul DIT Craiova de la fostul Liceu Auto exista dispozitiv POS, care permite cetățenilor să achite cu cardul impozitele și taxele locale.
Și alte instituții obligate de lege acceptă plata cu cardul la ghișee. La sediul Fiscului de pe strada Mitropolit Firmilian există patru POS-uri și câte unul la fiecare unitate a ANAF din județ. Reprezentanții Trezoreriei Dolj au precizat că în ultimele luni au fost mai multe persoane care au solicitat plata cu cardul direct la ghișeul Fiscului decât anul trecut, semn că populația începe să se obișnuiască să facă plăți fără numerar.
Și unii furnizori de utilități, cum ar fi Compania de Apă Oltenia și SC Salubritate Craiova SRL, acceptă plata cu cardul pentru serviciile oferite cetățenilor. Doljenii pot achita cu cardul aceste servicii direct la ghișeele furnizorilor de utilități respectivi.
Refuzul instituțiilor publice și al furnizorilor de utilități de a accepta plata cu cardul se amendează cu sume între 20.000 și 50.000 de lei, conform Legii 209/2016.

Firmele pot oferi avansuri în numerar. Dacă vor și dacă au lichidități

Legiuitorii au lăsat la opțiunea firmelor dacă oferă posibilitatea clienților să retragă bani de pe cardul lor direct din magazin. Actul normativ care a modificat OUG 193/2002 prevede că firmele care se încadrează în condiția de mai sus pot să „ofere serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanțe de urgență. Acestea afișează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului“. Adică persoanele care dețin carduri pot ridica direct din magazin numerar de până la 200 de lei pe zi, dar numai dacă firma respectivă oferă acest serviciu și dacă are încasări suficiente în acea zi. Măsura a fost introdusă în special pentru cei din mediul rural, care nu au acces la bancomate ale băncilor la care au cardurile, având în vedere că în ultimii ani mai multe bănci și-au închis unele unități din teritoriu. Astfel că salariații din mediul rural sau pensionarii care au ales să încaseze veniturile pe carduri au de parcurs distanțe considerabile până la primul bancomat.
Cu toate că legea prevede posibilitatea extragerii unor sume direct din magazine, potrivit unor surse avizate, sunt puține firme care oferă posibilitatea ca clienții lor să retragă numerar de pe card direct din magazin, din moment ce legea nu obligă firmele să presteze acest serviciu. „Dacă vin doi-trei pe zi să retragă numerar din magazin, nu cred că pot dispune de atâtea lichidități. Uneori, încasările pe toată ziua ajung să fie de 200 de lei. De unde să eliberăm numerar, dacă nu avem?“, spunea anul trecut un comerciant cu un magazin într-o comună doljeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS