11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBoom imobiliar în Craiova

Boom imobiliar în Craiova

În Craiova, deși se construiesc multe apartamente noi, unele locuințe din blocuri vechi
au prețuri mai mari decât cele noi

Dezvoltatorii au prins curaj și construiesc intens în Craiova. În municipiu ar fi în faza de construcție și preconstrucție circa 3.000 de apartamente noi. La ce prețuri se construiesc și se vând și dacă oferta de locuințe noi are corespondent în cererea din Craiova veți afla în cele ce urmează.

Pentru prima dată după criză, în Craiova se construiește masiv, în special blocuri de locuințe cu apartamente de diverse dimensiuni. Începând de anul trecut au fost construite sute de apartamente noi. „Este pentru prima dată după perioada de criză când segmentul rezidențial a cunoscut o creștere în Craiova, aș putea spune, o creștere explozivă. Vestea este surprinzătoare, pentru că nici în anii de boom imobiliar – în perioada 2005-2008 – nu s-a construit atât de mult în Craiova. Sunt o serie de ansambluri rezidențiale în construcție, unele anunțate pentru a fi livrate în următorul an sau în următorii doi ani, precum și multe blocuri individuale construite de diverși dezvoltatori. Un ansamblu mare rezidențial este deja în construcție, iar altul urmează să apară în zona de Vest a Craiovei“, a precizat vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, invitat la emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud. El a menționat că, dacă se iau în calcul și apartamentele din așa-numitul cartier chinezesc al municipalității, în acest moment s-ar afla în faza de construcție și în faza de preconstrucție (cu proiecte realizate și autorizații obținute) „aproximativ 3.000 de apartamente noi“. Dintre acestea, circa 1.800 sunt în cartierul chinezesc, la care s-au stopat lucrările de multă vreme, iar restul de circa 1.200 de apartamente apar în sectorul privat.

La ce prețuri se vând apartamentele noi

Prețurile la apartamentele noi raportate pe metrul pătrat de suprafață utilă au urcat față de anii anteriori, la circa 950-1.200 de euro/mp în 2018 fără TVA (la care se adaugă TVA fie de 5%, fie de 19%, pentru cei care au mai cumpărat deja o locuință cu TVA de 5%), a explicat specialistul în piața imobiliară. Unele apartamente nou construite au tendința de a fi din ce în ce mai mari. Există locuințe în blocuri noi de 110 – 120 de metri pătrați sau chiar de lux, ajungând la 220 de metri pătrați, acestea din urmă fiind pe două niveluri și cu scară interioară. Se pare că piața din Craiova a oferit cumpărători pentru astfel de apartamente de lux din rândul celor cu venituri peste medie, pentru că dezvoltatorii le vând foarte repede. GdS a urmărit anunțurile de imobiliare. O ofertă de vânzare publicată on-line este cea a unui apartament de 105 mp – suprafață utilă, pentru care proprietarul cerea 120.000 de euro (circa 1.142 euro/mp), situat într-un bloc rezidențial. Însă în Craiova s-au vândut și apartamente mai scumpe, respectiv cu 140.000 – 160.000 de euro. Cererea pentru astfel de locuințe vine de la persoane cu venituri mari, cum ar fi judecători, procurori, specialiști IT care lucrează în Craiova pentru companii mari, manageri de firme private etc.

Blocuri noi cu parcare subterană

Vicepreședintele ARAI, Cristian Clenciu, a precizat că prețurile pentru apartamente noi au crescut în ultima perioadă, urmând trendul pe care l-au avut prețurile apartamentelor vechi. Dacă unele apartamente vechi au ajuns să coste 60.000 – 65.000 de euro (prețuri de tranzacționare), locuințele noi costă, în medie, 80.000 – 90.000 de euro. Cu cât sunt situate mai către centrul municipiului, cu atât sunt mai scumpe, pentru că și terenul achiziționat de dezvoltatori a fost mai scump. De asemenea, la locuințele noi prețul oscilează în funcție de suprafață și de cota de TVA aplicată. În schimb, cu cât apartamentele sunt de dimensiuni mai mari cu atât prețul pe metrul pătrat este mai mic. De asemenea, s-a schimbat dorința cumpărătorilor în materie de locuințe noi, astfel că mulți solicită, pe lângă confort și utilități bune, și două locuri de parcare. Clenciu a explicat că în Craiova se construiesc blocuri cu parcare subterană sau supraterană. Însă prețul unui apartament cu parcare subterană este mult mai mare, având în vedere investiția făcută de dezvoltator într-o astfel de parcare.

„Prețurile se vor stabiliza în 2018“

În momentul în care vor apărea sute de apartamente noi sau chiar mii, în Craiova, atunci prețurile pe acest segment de imobiliare nu vor mai crește. „Dacă vor apărea toate aceste apartamente noi care se construiesc, precum și cele anunțate și care au deja autorizația de construire eliberată, atunci prețurile se vor stabiliza. Această stabilizare va începe chiar din 2018“, a mai spus Cristian Clenciu. În timp ce casele noi de la periferia orașului au prețuri în scădere, apartamentele noi din oraș sunt mai scumpe și există cerere pe acest segment rezidențial. Anunțurile de vânzare arată că se cer 60.000 – 65.000 de euro pentru o casă. Întrebat de ce a apărut „migrația“ inversă, adică de la periferia orașului către municipiu, adică de la case la apartamente, Cristian Clenciu a precizat că acolo unde s-au construit foarte multe case pe o anumită arie s-a constatat că utilitățile nu făceau față: „Degeaba ai o casă superbă în afara orașului, construită cum trebuie, dacă la un moment dat te trezești că se oprește curentul electric, pentru că e suprasolicitată rețeaua sau că nu mai face față canalizarea“. În plus, timpul necesar deplasării de la locuința din zona periurbană către municipiu este un factor ce îi determină pe cumpărători să se replieze către oraș și astfel să crească cererea pentru apartamente noi. Aceeași comparație este valabilă și cu apartamentele vechi, în care rețelele care asigură utilitățile, mai vechi de 40-50 de ani, cedează primele. Aceste aspecte, coroborate cu confortul scăzut al unui apartament foarte vechi, cu lipsa locurilor de parcare îi face pe cumpărători să se orienteze către locuințe noi, chiar și prin programul „Prima Casă“, în unele cazuri.
În concluzie, specialistul în imobiliare Cristian Clenciu a sfătuit potențialii cumpărători de apartamente noi să fie atenți la materialele din care se construiesc blocurile noi, să ceară documente în acest sens de la dezvoltatorii imobiliari, care să ateste că s-au achiziționat materiale de calitate pentru ridicarea blocului.
Profitul unui dezvoltator imobiliar poate fi între 15 și 45%, în funcție de materialele de construcție folosite și de amplasamentul blocului respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS