5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCase și terenuri din Craiova, mai scumpe decât pe Coasta de Azur

Case și terenuri din Craiova, mai scumpe decât pe Coasta de Azur

Prețurile cerute pe unele case și vile din Craiova bat oferta imobiliară din anumite zone de pe Coasta de Azur, din Franța. Și pentru unele terenuri din comunele din jurul urbei am făcut o comparație cu terenuri din zonele rurale din centrul Franței. Și… surpriză! În Craiova este mai scump. Iată cum s-a ajuns la situații în care o vilă din Franța și una din Craiova, de aceleași dimensiuni, să coste aproape jumătate de milion de euro. GdS a încercat să afle de ce au ajuns proprietăți din Craiova și din jur la prețuri sensibil mai mari decât imobile de dimensiuni similare din Franța.

În ultima perioadă, casele, apartamentele și terenurile din Craiova și din comunele limitrofe s-au scumpit fantastic, urmând trendul de la nivel național. Cu scumpirile „operate“ anul acesta, unele imobile din Craiova au ajuns să fie mai scumpe decât multe case și terenuri dintr-o zonă din Europa în care s-au concentrat mulți bogătași ai lumii, acolo având proprietăți actori celebri, miliardari și alte vedete internaționale. Este vorba despre regiunea Provence, pe Coasta de Azur. GdS a comparat ofertele publice de pe un site specializat pe tranzacții imobiliare din Franța, respectiv imobiliare din vecinătatea unor orașe mici, cu oferte de pe site-uri de anunțuri care oferă spre vânzare imobiliare din Craiova. Pentru a echilibra comparația, argumentăm că zonele respective de pe Coasta de Azur au un plus, pentru că sunt turistice, iar zona Craiovei are avantajul unei populații de circa 300.000 de locuitori.

Vile de pe Coasta de Azur, la prețuri comparabile cu Craiova

Proprietățile din jurul localității Nisa și până la Monte Carlo, care au ieșire la mare, sunt deosebit de scumpe, unele oferind chiar și porțiuni de munte, altele fiind adevărate palate, înconjurate de vegetație luxuriantă. Conform www.green-acres.fr, acele proprietăți costă milioane de euro fiecare. GdS a analizat vile similare cu cele din Craiova ca dimensiuni.
Astfel, o vilă situată pe Coasta de Azur, în apropiere de localitatea Aups, are o suprafață de 260 mp și era scoasă la vânzare zilele trecute la 450.000 de euro, incluzând și 11.000 mp de teren. Prețul pe metrul pătrat de suprafață utilă era de 1.730 de euro (fără a lua în calcul terenul), comparabil chiar cu prețul pe metrul pătrat al unor apartamente noi din Craiova sau al unor case. Vila este compusă din două apartamente, care au în total cinci camere și patru băi, plus o piscină încălzită și se află într-o zonă selectă, amplasată discret la 100 de metri de strada principală, conform datelor de pe site-ul de imobiliare din Franța studiat de GdS.
Spre comparație, o vilă de dimensiuni similare din Craiova, catalogată ca fiind de lux, are cinci dormitoare și patru băi, plus o piscină și zonă verde. Prețul cerut pentru respectiva casă cu etaj este de 438.000 de euro (fusese 450.000 de euro, dar prețul afișat vineri, 16.02.2018, scăzuse la 438.000 de euro). Anunțul nu descrie suprafața utilă a vilei, dar precizează că se află în zona Pieței Centrale a Craiovei. Cu alte cuvinte, o vilă din Craiova are prețuri similare cu aceea de pe Coasta de Azur din Franța. Ca o paranteză, în Craiova există și prețuri mai mari de jumătate de milion de euro la case. O altă vilă detaliată ca fiind de lux, situată în zona centrală a Craiovei, este scoasă la vânzare la 750.000 de euro, dar este compusă din 15 camere și are şase băi.

Alte case din zona „Alpilor maritimi”, la prețuri mai mici decât la noi

O altă casă cu amprenta la sol de 100 mp, pe două niveluri (5 camere), situată la 50 de metri de mare, într-o zonă din localitatea Menton, de pe Coasta de Azur, se vindea cu 378.000 de euro. O astfel de locuință se poate închiria cu 2.200 de euro pe lună, însă chiriașul ar trebui să achite și impozitul, care este unul destul de mare în Franța. Există și dezavantaje ale proprietăților mai ieftine de pe Coasta de Azur, cum ar fi acela că impozitele locale sunt destul de mari faţă de cele din România. La casa respectivă, impozitul pe proprietate este de 2.472 de euro pe an, ceea ce înseamnă, dacă am compara, că este de zece ori mai mare decât în Craiova, la o locuință similară. În Craiova, pentru o casă de 70 mp situată tot în zonă centrală, proprietarii cer 110.000 de euro (1.571 de euro/mp), casa fiind una modestă, cu trei camere, o bucătărie și o baie. O altă casă de 194 mp, cu patru camere, din care trei dormitoare, fiecare având baie privată, se vindea pe Coasta de Azur cu 410.000 de euro.

Terenurile din jurul Craiovei, mai scumpe decât unele din centrul Franței

Dacă am comparat prețurile la case, să comparăm și terenurile. Am analizat o zonă rurală din Franța comparativ cu cele rurale din jurul Craiovei, pentru elocvența cazurilor. Un craiovean stabilit în Franța ne-a trimis la redacție imagini de la marginea unei comune din centrul Franței, Sornac, situată într-o zonă turistică, pe un platou muntos, cu un parc natural protejat – o zonă protejată UNESCO, unde este interzisă tratarea terenurilor cu orice pesticid etc. Cititorul GdS stabilit în Franța a povestit că această comună este situată într-o zonă cu pârtii de schi, cu parcuri de agrement și este foarte aproape de stațiunile Volvic (cu ape minerale) și Vichy, unde se produc cunoscutele cosmetice cu același nume și există un institut de cosmetice, tratament și ape minerale. La marginea comunei Sornac, parcelele puse la vânzare de primărie au suprafețe între 900 și 1.200 de metri pătrați și se vând cu prețuri între cinci și zece euro pe metrul pătrat de teren intravilan (negociabil), însă drumurile dintre tarlale sunt asfaltate, iar terenurile au utilitățile trase la marginea străzii, respectiv apă curentă, canalizare, electricitate, iluminat public și parcare publică. „Loturile sunt proprietatea primăriei și după momentul vânzării, cumpărătorul are obligația să facă o construcție în maximum doi ani de la achiziționarea terenului“, a povestit, pentru GdS, craioveanul stabilit în Franța. Dacă acei cumpărători nu construiesc în intervalul de doi ani de la achiziționarea terenului, atunci impozitul este dublu față de cât ar fi dacă și-ar fi construit locuința în termenul legal, iar în Franța impozitele pe proprietate sunt destul de mari.

Cum sunt prețurile terenurilor în Craiova și în comunele din jur

Comparativ cu Franța, în Craiova, terenurile sunt mult mai scumpe. Conform anunțurilor postate în GdS, un teren în Bariera Vâlcii era scos la vânzare zilele trecute la un preț de 40 de euro pe metrul pătrat, iar un alt teren pe Centura de Nord se vinde cu 38 de euro pe metrul pătrat. Pe lângă Craiova, în zona ANL-urilor de la parc se cer 55 euro/mp. De asemenea, pentru terenuri din Cârcea există anunțuri în care proprietarii cer de la 4 euro/mp, la 6,5 euro pe mp și până la 10 euro/mp. În altă zonă ce aparține de o comună limitrofă Craiovei și pentru un teren agricol de printr-o zonă care este cunoscută ca având deschidere către Centura de Sud se cer 10 euro/mp.

De ce s-a ajuns la astfel de scumpiri în Craiova

Specialiștii în imobiliare din Craiova nu pot să spună de ce au crescut prețurile la imobiliare așa de mult și consideră că față de prețurile care se cer la case, pe parcurs există ajustări destul de mari. Unii proprietari au început să scadă prețul, din cauză că vilele şi casele nu se vând la sumele astronomice cerute de ei, de multe ori „umflate“ fără fundament economic. „S-a ajuns la astfel de prețuri foarte mari la case în Craiova din cauză că oferta este încă una scăzută. Când se vor scoate mai multe imobile la vânzare, atunci prețurile se vor reașeza“, a spus un specialist în imobiliare din Craiova, contactat de GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS