21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacere cu parfum de flori la Işalniţa

Afacere cu parfum de flori la Işalniţa

Cultivarea florilor poate fi mult mai profitabilă decât cea a legumelor în comuna doljeană Işalniţa. De acest lucru s-a convins un localnic care s-a reorientat în privința produselor cu care să apară pe piață. El spune că, deși este mai mult de muncă la răsadurile de flori decât la cele de legume, piața de desfacere a fost mult mai generoasă, iar profiturile mai mari și mai rapide.

Adrian Badea, din comuna Işalniţa, și-a descoperit pasiunea pentru flori în urmă cu zece ani. La vremea aceea se ocupa cu legumicultura și își vindea produsele pe piața din Sibiu. Deși prețurile de comercializare a recoltelor erau, în anumite perioade, chiar mai mari decât în supermarketuri, spune că foarte greu ajungea să își amortizeze investițiile și să rămână și cu un profit. La recomandarea unui prieten, care producea flori, a hotărât să se reorienteze. „Aveam solarul de 500 mp încălzit la vremea aceea și pe 23-24 martie culegeam castraveții. Vindeam produsele la Sibiu, mă cunoștea lumea, aveam clienții mei. Din cauza faptului că intrau foarte puține plante în solar, niciodată nu reușeam să fiu mulțumit de banii pe care îi câştigam. Și investiția era foarte mare: lemne, cărbuni, multă muncă. Stând pe piață, m-am întâlnit cu un prieten foarte bun, un băiat de la Iași care vindea flori și mă tot întreba cum îmi merge. A fost o perioadă foarte bună, când a căzut Paștele devreme și vindeam castraveții cu 15 lei kilogramul, nici în market nu era așa ceva. Cu toate acestea, acest prieten m-a făcut să renunț la legumicultură“, a spus Adrian Badea.
Prima dată a cumpărat 24 de baxuri de flori și a mers cu ele pe piața din Craiova. „Când am ajuns acolo, ce să vă spun, în prima zi am vândut 80 la sută din ele, în trei-patru ore, iar a doua zi deja le terminasem. Când am tras linie, am avut o satisfacție“, a spus bărbatul.

„Dacă nu ai bani să investești, să nu te gândești la câștig“

A început să se documenteze și să afle toate secretele acestui domeniu, ajutat și de fiul său cel mare, și astfel a ajuns să își producă singur florile. Lalele, zambile, primule, muşcate, petunii, crizanteme. Sunt doar câteva dintre florile pe care Adrian Badea le produce și le comercializează. Dacă la început piața de desfacere era doar în Craiova, treptat a început să aibă comenzi și din partea unor primării din Dolj, care doreau să amenajeze parcuri, dar și a unor pensiuni. „Eu încep cu lalele, zambile, primule, le fac acasă, iar pe 1 martie deja le am pe piață. Vând foarte mult la angro. Apoi, între 1 și 8 martie, îmi vin butașii pentru toată gama de flori de vară, petunii, muşcate, flori pentru parcuri, pentru alei, ce-i trebuie omului acasă. După ce le vând, cel târziu pe 15 iunie, fac o pauză de două luni și fac crizantema, care a mers foarte bine“, a spus Adrian Badea.
După zece ani de când a schimbat domeniul de activitate spune că este mult mai avantajos să cultive flori decât să facă legumicultură. Cu o condiție, însă. „Florile sunt mult mai profitabile decât legumele, dar pentru asta este nevoie de investiții constante. Dacă nu ai bani să investești, să nu te gândești la câștig. În solar, spre exemplu, investesc din 2007 și abia acum finalizez, am trecut pe rețeaua de gaze, o centrală mare, și e mult mai bine pentru că nu mai trebuie să mă trezesc noaptea să bag lemne sau cărbuni. Când făceam legumicultură, în acest solar de 500 mp îmi intrau 1.500 de plante, indiferent cum le puneam. Dacă mă axez pe gama de flori de grădină, de parcuri, pentru alei, îmi intră 100.000 de plante. Fiecare floare e profitabilă în felul ei. Unii preferă mușcatele curgătoare, alții – calliopele, depinde de ce vrea omul să își pună la geam. Pensiunile, în general, optează pentru mușcate curgătoare“, a mai spus Adrian Badea.
Prețurile de comercializare pornesc de la 5 lei în cazul zambilelor, spre exemplu, în timp ce un ghiveci în care au fost plantate mușcate calliope ajunge și la 50 de lei.

„Iarna blândă diminuează costurile legumicultorilor“

Majoritatea localnicilor din Işalniţa au rămas însă dedicați îndeletnicirii de a cultiva legume. În această perioadă, fermierii care dețin solarii încălzite se pregătesc să iasă pe piață la începutul primăverii, mai cu seamă că și vremea a fost de partea lor. „Am cultivat varză și roșii pe o suprafață de 12 ari. Un solar este exact ca un copil, trebuie să ai în permanenţă grijă de el. Nu e noapte în care să dorm liniștit pentru că mi-e teamă să nu se întâmple ceva care să distrugă toată munca. Solarul pe care îl dețin este încălzit cu lemne și cărbune, iar anul acesta a fost bine, pentru că nu am mai consumat atât de mult combustibil. Iarna blândă diminuează costurile legumicultorilor. Puținul care rămâne ne ajută și pe noi să mai facem câte ceva pentru că și investițiile sunt pe măsură“, a spus Costin Mitran, legumicultor din Işalniţa.
La nivelul comunei sunt cultivate 50 de hectare de legume, din care zece sunt în spații protejate. Suprafețele pe care se cultivă flori în solarii ocupă mai puțin de un hectar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS