12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRatele bancare ar putea creşte în 2018

Ratele bancare ar putea creşte în 2018

Profesorul de la FEAA, Cristi Spulbăr, a lăsat să se înțeleagă că banii nu vor mai fi ieftini de acum înainte (Foto, Claudiu Tudor)

Evoluția din ultima perioadă a indicelui ROBOR ne arată că banii se învârt pe piață la dobânzi din ce în ce mai mari. Un specialist în piața monetară a explicat că de acum înainte banii nu mai pot fi ieftini. Să ne așteptăm, în continuare, la creșteri ale dobânzilor pe piața interbancară?

Persoanele care au credite în lei cu dobândă variabilă au aflat în ultimele luni ce înseamnă ROBOR și cum acest indice le-a crescut și le poate crește în continuare ratele bancare. Dacă în urmă cu un an, ROBOR la 3 luni (3M) era de 0,85 -0,87%, astăzi indicele a atins valori de 1,97%, iar ROBOR la 6 luni a ajuns la 2,25%, culminând cu un maxim de 2,35%, în cazul în care indicele este calculat la 12 luni.
Cei care au avut rate de plată în moneda naţională în ultima perioadă au simțit pe propria piele creșterea ratelor bancare. Cei mai afectați sunt cei care au contractat împrumuturi prin „Prima Casă“, pentru că în formula de calcul a dobânzii lunare, ROBOR are o pondere semnificativă. Concret, după ce indicele amintit a început să urce, din trei în trei luni, când se schimbă dobânda la ratele lor (conform contractelor de credit, schimbarea dobânzii se face la 3, 6, 9 sau 12 luni), creșterea ratei lunare de plată a fost cuprinsă între 10% și 30%. De exemplu, o persoană care are credit prin „Prima Casă“ și avea o rată lunară de 1.000 de lei anul trecut acum achită 1.300 de lei pe lună la bancă.
ROBOR este un indice de referință care se calculează în funcție de dobânzile interbancare practicate de primele zece bănci din sistemul bancar românesc. Deci se calculează în funcție de dobânzile la care se împrumută între acele bănci, apoi BNR afișează media rezultată.
În trecut, acest indice a mai ajuns la 3-4%, după care a scăzut și s-a menținut o bună perioadă de timp la acest nivel scăzut. Acum sunt dezavantajați cei care s-au împrumutat în moneda națională atunci când ROBOR era sub 1%.

„Politica banilor ieftini a cam apus“

În cadrul emisiunii Economia Sudului, difuzată săptămâna trecută la Radio Sud, Cristi Spulbăr, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), a explicat că ROBOR a crescut în ultima perioadă din cauza unor condiții macroeconomice. „Dacă până acum am avut o perioadă de doi-trei ani în care dobânzile au fost foarte jos, observăm acum că la nivel european și chiar mondial politica banilor ieftini a cam apus. Observăm că toate dobânzile încep să crească. Până și Banca Națională a României a crescut în ianuarie dobânda de politică monetară de la 1,75% la 2% și ne vom mai aștepta la creșteri pe parcursul anului 2018“, a spus Cristi Spulbăr. Un motiv al scumpirii banilor ar fi, în opinia specialistului în piața monetară citat, creșterea ratei inflației de la un nivel negativ în urmă cu doi ani, la 3,1-3,3% actualmente, cu tendințe de majorare pe parcursul anului.
În 2018 se estimează că ROBOR va mai crește. „Anul acesta avem un ROBOR de 1,97%, aproape de 2, iar tendințele sunt acelea ca pe parcursul anului 2018 să se situeze undeva între 2,7% și 3%. Nu spun eu asta, ci sunt mesajele pe care le-au transmis cei de la Banca Centrală și specialiștii în domeniu. Mă refer la ROBOR la 3 luni, pentru că în majoritatea contractelor de credit cotația care este luată în calcul este aceasta. Evident, cei mai afectați sunt cei cu credite în lei (cu dobândă variabilă – n.r.), iar dintre ei, cei mai afectați vor fi cei cu credite prin Programul «Prima Casă», împrumuturi în care ROBOR are o pondere importantă“, a mai spus Cristi Spulbăr la emisiunea „Economia Sudului“.Profesorul universitar a mai menționat că evoluția ROBOR depinde foarte mult de inflație, creșterea indicelui fiind direct proporțională cu creșterea ratei inflației și că se vor tempera crizele politice și sociale. Iar cum inflația este în creștere, populația se poate aștepta ca dobânzile să mai crească. În plus, în cazul unor condiții de instabilitate politică, de exemplu, în cazul căderii unui guvern, lichiditatea în piață scade, iar banii se scumpesc, ajungându-se la același rezultat: creșterea dobânzilor.

Cotațiile ROBOR la 1 februarie 2018*

Indicele și valoarea lui
ROBOR la 3M 1,97%
ROBOR la 6M 2,25%
ROBOR la 9M 2,32%
ROBOR la 12M 2,35%

*Date preluate din statisticile BNR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS