5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImporturile au crescut galopant în Dolj, în 2017

Importurile au crescut galopant în Dolj, în 2017

Când Ford a oprit producția, fie și pentru câteva săptămâni, exporturile totale ale Doljului au scăzut semnificativ

Valoarea bunurilor importate în Dolj în iulie 2017 este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului trecut. Importurile au crescut constant pe tot parcursul acestui an, semn că s-a intensificat consumul populației. Semnalul că industria nu o duce foarte bine este că indicele cifrei de afaceri a scăzut semnificativ în septembrie 2017 față de aceeași lună din 2016. Momentul coincide cu oprirea temporară a producției la Ford pentru pregătirea intrării în fabricație a noului model EcoSport. Însă rămâne de văzut dacă scăderea se va menține pe restul anului. Pe primele nouă luni, cumulat, industria a produs mai mult decât anul trecut.

Datele economice colectate din județ de către Direcția Județeană de Statistică Dolj arată că în luna iulie 2017, dată până la care s-au pregătit ultimele date statistice privind comerțul extern, au crescut și exporturile față de aceeași perioadă a anului trecut, dar cel mai mult au crescut importurile, în ritm galopant.
Valoarea exporturilor din Dolj urcase în iulie la 115,584 milioane de lei, în creștere semnificativă față de aceeași lună din anul 2016, când se situaseră la 85,533 milioane de lei. Creșterea exporturilor cu 30,051 milioane de lei față de aceeași lună a anului trecut arată că firmele doljene au avut piață de desfacere mai mare pe piața externă. Totuși, importurile au crescut mai rapid decât exporturile, chiar dacă valoarea totală a exporturilor este mai mare decât cea a importurilor. În iulie 2016, valoarea totală a bunurilor importate în Dolj a fost de 61,316 milioane de lei, iar la jumătatea anului 2017 a ajuns la 107,121 milioane de lei, în creștere cu 45,805 milioane de lei. Potrivit datelor de la Statistică, din luna martie a acestui an importurile au depășit 100 de milioane de lei, ajungând la un maximum de 130 de milioane chiar în luna respectivă și s-au menținut la peste 100 de milioane de lei în fiecare lună, până la ultima dată la care s-au procesat datele din teritoriu de către cei de la Statistică. Ceea ce arată că în acest interval, consumul a luat amploare și mai mare, iar economia Doljului s-a dezvoltat pe baza mărfurilor din import. De altfel, la nivel național instituțiile abilitate au făcut anunțul că, anul acesta, creșterea economică s-a datorat în principal intensificării consumului și cum economia românească nu produce atât cât este cererea, atunci acea cerere este satisfăcută din importuri.
La nivelul Doljului, balanța comercială se menține excedentară, în sensul că valoarea importurilor este mai mare decât valoarea importurilor, datorită faptului că exporturile realizate de Ford s-au intensificat anul acesta și au o valoare foarte mare, „atârnând“ greu în total exporturi și, implicit, în balanța comercială.

Cifra de afaceri a scăzut în septembrie, dar se menține ridicată pe nouă luni

Indicii valorici ai cifrei de afaceri din întreaga industrie din Dolj, atât cea care produce pentru piața internă, cât și cea pentru piața externă arată o scădere semnificativă în 2017, față de 2016. Direcția Județeană de Statistică Dolj calculează acest indicator ca procent față de aceeași perioadă a anului anterior. În septembrie 2017, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie fusese 98,2%, în contextul în care în luna corespunzătoare a anului anterior se considera ca fiind egală cu 100%. Deci a scăzut cifra de afaceri față de aceeași lună din 2015. În septembrie 2017, s-a raportat față de 2016, iar acest indice valoric al cifrei de afaceri a scăzut la 69,2%. Ceea ce înseamnă că în septembrie 2017 scăderea cifrei de afaceri din industrie a fost și mai mare. În cea mai mare parte a lunii respective, Ford a oprit producția, fabrica fiind în remont general, pentru a efectua tranziția de la producția modelului B-Max, la producția mini-SUV-ului EcoSport, care a început de pe 12 octombrie. Abia în decembrie au fost livrate primele autovehicule EcoSport pe piața europeană, ceea ce înseamnă că întreruperea temporară a vânzărilor de la Ford se reflectă în balanța comercială a județului. Concret, în exporturi.
Vom vedea până la finele anului dacă trendul descendent a fost doar o întâmplare în septembrie sau se menține și pe ultimele luni ale anului. Pe primele luni, indicele cifrei de afaceri a fost mult mai mare decât anul anterior și a atins chiar 158,2% în mai 2017, față de mai 2016. De aceea, pe primele nouă luni ale anului, indicele cifrei de afaceri din industrie s-a situat la 128,8% față de anul trecut. Acest lucru înseamnă că pe nouă luni din 2017, industria locală a produs mai mult decât anul trecut, însă în septembrie vânzările celor din industrie s-au prăbușit. Abia după ce adună Statistica toate datele pe octombrie, noiembrie și decembrie o să știm cum stă industria, de fapt. Acest indicator se realizează luând în calcul toate unitățile de producție cu peste 50 de angajați și un eșantion cu firme care au între 4 și 49 de angajați.
Mai există un indice care arată că, de la începutul anului până în septembrie, când s-a produs prăbușirea indicilor statistici, industria era pe creștere. Pe ansamblul județului, indicii producției industriale pe primele nouă luni ale anului arată mai bine, în sensul că există o creștere cu circa 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest indice are o formulă de calcul mai complicată, dar în esență se calculează la nivel de județ ca evoluție a valorii adăugate brute asupra costurilor industriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS