24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe venituri și-au declarat la stat maneliștii și artiștii

Ce venituri și-au declarat la stat maneliștii și artiștii

Fiscul îi descoperă pe cei care nu își declară integral sau deloc veniturile obținute pe la nunți și botezuri fie ca urmare a unor reclamații, fie dacă se constată că există diferențe foarte mari între veniturile înregistrate în acte și cheltuielile mult prea mari realizate de acele persoane. În timp ce artiștii cu notorietate câștigă chiar și 2.000 de euro pentru o prestație de o oră, cea mai mare sumă declarată la stat pe 2016 echivalează cu un câștig de circa 1.000 de euro pe lună, în medie.

O formație cu interpret de muzică populară cere pentru serviciile prestate la o nuntă 13.500 de lei pe seară, iar dacă familia care îi „tocmește“ dorește și un interpret de muzică ușoară, atunci costurile cresc. În plus, se știe că un manelist de renume, respectiv un interpret cunoscut de muzică populară încasează, pentru o prestație de 40 de minute sau o oră, 1.500-2.000 de euro sau chiar mai mult. Iar într-o singură seară, respectivii interpreți pot presta servicii la mai multe nunți, ajungând să încaseze, astfel, circa 6.000-8.000 de euro, respectiv 27.600 de lei sau chiar 36.800 de lei, conform calculelor GdS. Tarifele practicate pe piața de profil din Craiova variază de la un artist la altul și chiar de la un sezon la altul. În plus, în timpul prestației la un eveniment, maneliștii sau interpreții altor stiluri muzicale pot primi bani „fără număr“ de la participanții la acel eveniment, pe rețelele de socializare apărând de-a lungul timpului numeroase filmulețe în care se poate vedea cât încasează interpretul respectiv. Câți dintre aceștia își declară la Fisc veniturile obținute atât de ușor?

Mai puțini artiști, maneliști și muzicanți și-au declarat veniturile la stat

În 2015, au depus la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj declarații pentru venitul realizat din „activități suport pentru interpretarea artistică, activități de creație artistică și servicii executate de muzicanți“ un număr de 144 de contribuabili. Pentru anul 2016, a scăzut numărul maneliștilor și artiștilor care și-au declarat veniturile la Fisc, doar 121 depunând declarații de venituri din activități artistice. Cea mai mare sumă încasată de un singur interpret în 2015 a fost de 81.024 de lei, adică 6.752 de lei pe lună (aproximativ 1.500 de euro), în medie. În 2016 a scăzut suma cea mai mare declarată de o persoană cu venituri din interpretări artistice sau din activități-suport pentru astfel de interpretări, fiind declarată suma de 57.500 de lei, adică 4.791 de lei pe lună (circa 1.050 de euro), în medie, potrivit datelor furnizate de AJFP Dolj, la solicitarea GdS. Fiscul informează că acest venit a fost declarat de o persoană care l-a obținut din „servicii executate ca muzicanți“. Totodată, cel mai mic venit declarat în 2015 din astfel de activități a fost de 100 de lei, în timp ce cel mai mic venit pe 2016 a fost de 500 de lei, din declarațiile depuse și procesate de Fisc până la începutul acestei luni.

Au fost reclamați și verificați. Amenda este modică

Ca și în cazul profesorilor care nu își declară veniturile reale din meditații, am întrebat la Fisc cine și cum poate verifica interpreții care nu apar cu venituri în acte sau nu apar cu cele reale. AJFP Dolj susține că atribuții în ceea ce privește controlul inopinat îl au inspectorii de la Antifraudă fiscală. Totuși, Fiscul doljean poate verifica persoanele fizice, în urma unor reclamații de la cetățeni. Doi interpreți din Dolj au fost descoperiți în urma unor sesizări și veniturile estimate de Fisc le-au fost impozitate. Amenda aplicată acestora a fost modică, aferentă persoanelor fizice care nu își declară veniturile la stat, conform legii.
„În baza unor sesizări privind sustragerea de la plată a impozitelor datorate prin nedeclararea veniturilor realizate de interpreți și muzicanți, activitatea de inspecție fiscală din cadrul AJFP Dolj a efectuat un număr de două controale, finalizate cu două rapoarte de inspecție fiscală, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 16.325 de lei, și s-au aplicat două amenzi contravenționale în valoare de 1.000 de lei“, se arată în răspunsul transmis de AJFP Dolj, la solicitarea GdS. Dacă impozitul suplimentar a fost de 16.325 de lei, atunci înseamnă că venitul nedeclarat la stat de acele două persoane a fost mult mai mare. Numele artiștilor nu poate fi dat publicității, ei fiind protejați de secretul fiscal. Codul de procedură fiscală prevede amenzi între 50 și 500 de lei pentru persoanele fizice care nu își depun declarația fiscală din care să rezulte venitul realizat, și între 1.000 și 5.000 de lei dacă persoana fizică nu s-a înregistrat fiscal sub o formă care să permită identificarea sa (de exemplu, dacă este organizată ca PFA sau sub o altă formă din care să rezulte că prestează o activitate aducătoare de venituri). De asemenea, între prestatorul de servicii și client trebuie să se încheie contracte din care să rezulte suma reală, tariful real perceput la un eveniment de către interpret sau de formația ca atare, care îl acompaniază. Fiscul verifică astfel de contracte și folosește și alte pârghii prin care află ce venituri reale a realizat persoana fizică în cauză.

Antifrauda și inspectorii ANAF îi caută și pe Facebook pe maneliști

Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, Alexandru Cristea, a precizat că Direcția Antifraudă nu are în atribuții să verifice persoanele fizice, ci există o direcție specială în cadrul ANAF care controlează persoanele fizice ale căror venituri din acte diferă foarte mult față de nivelul cheltuielilor realizate. El a mai spus că nu vom vedea inspectorii de la Antifraudă să meargă la o nuntă, în timpul desfășurării evenimentului, ci artiștii sunt chemați ulterior la ANAF, pentru a da explicații. „Cum află reprezentanții ANAF că anumiți artiști nu își declară veniturile? Este simplu. Ne dăm seama ce venituri au când încep să cheltuiască banii. Aflăm când încep să cumpere proprietăți și acei bani figurează în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la notar, când își cumpără mașini de lux, când își plătesc vacanțe scumpe, când le apar în cont sume mari de bani. Chiar dacă nu își cumpără mașina pe numele lor, se observă că i s-a livrat la adresa lui, de exemplu. Chiar dacă ei spun că au avut bani de la rude, ca să își cumpere Ferrari, de exemplu, verificăm și de unde au avut rudele acești bani. Îi descoperim după diverse sesizări, avem diverse ponturi sau chiar observăm pe Facebook diverse poze cu ei la evenimente sau chiar filmulețe în care se vede că încasează bani. Nu ați văzut că se laudă chiar ei pe rețelele de socializare și în mass-media că a venit ANAF și le-a cerut actele la control? Din păcate, aceste proceduri sunt de durată“, a spus purtătorul de cuvânt de la Direcția Generală de Antifraudă Fiscală.
Întrebat dacă inspectorii Antifraudă pot să afle și câți bani încasează într-o singură seară anumiți interpreți, maneliști sau de alte genuri muzicale, dacă la un singur eveniment percep 2.000 de euro pe oră, Cristea a precizat că unii dintre artiști motivează că „fac o chestiune de PR și că aceleași 2.000 de euro le-au fluturat pe la toate evenimentele pe la care au fost în aceeași seară“, ca să le crească și mai mult cota pe piață. Inspectorii ANAF trebuie să dovedească nu doar că veniturile maneliștilor au fost mai mari în realitate decât sunt în acte, dar trebuie să dovedească și pe ce au cheltuit interpreții banii câștigați și nedeclarați la stat. Când Fiscul dovedește că o persoană fizică a avut venituri modice în acte și a efectuat cheltuieli uriașe în realitate, direct sau prin interpuși, abia atunci se pot impune veniturile acelei persoane. În cazurile cu diferențe mari între venituri și cheltuieli se înaintează dosarele organelor de cercetare penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS