10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn ce investesc firmele anul acesta

În ce investesc firmele anul acesta

Dacă, anii anteriori, unele firme au făcut investiții de anvergură cu fonduri europene, cum este cea din imagine, realizată în Giurgița, anul acesta, mult mai multe societăți au demarat investiții cu bani europeni nerambursabili
Dacă, anii anteriori, unele firme au făcut investiții de anvergură cu fonduri europene, cum este cea din imagine, realizată în Giurgița, anul acesta, mult mai multe societăți au demarat investiții cu bani europeni nerambursabili

Anul acesta a crescut numărul firmelor care au cerut garanții de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în ideea realizării unor investiții, fie că este vorba de investiții cu fonduri europene, fie de cele realizate din surse proprii, pentru a-și dezvolta afacerile. Cererile de finanțări din mediul privat pentru investiții din fonduri nerambursabile au crescut cu 40% în Oltenia, în primul semestru din 2017.

Firmele se dezvoltă cu fonduri europene. Intensificarea investițiilor în sectorul privat, cu precădere, se observă din analiza garanțiilor la credite sau la scrisori de garantare acordate de Fondul Național de garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), unde ajung toate dosarele de finanțări din piață, în cazul în care firmele nu dispun de garanții proprii. Entitățile care au depus proiecte de finanțare și nu dețin suficiente resurse financiare pentru cofinanțări sau pentru a demara investițiile, și nu dispun nici de garanții materiale pentru a garanta acele împrumuturi apelează la FNGCIMM. O analiză a celor de la Fond arată că în primul semestru din 2017 a crescut cererea din partea firmelor pentru garanții pentru proiecte cu fonduri europene cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea arată că tot mai multe firme fac investiții. „Având în vedere că anul acesta au început să fie implementate proiectele din fonduri europene, după ce anul trecut s-au semnat contractele de finanțare, se înregistrează și la Fond, ca și la finanțator, o creștere a cererii de finanțare din partea firmelor. Dacă anul trecut a fost unul de tranziție, între două tipuri de programe cu finanțare europeană, anul acesta, pe primele șase luni, se constată o creștere cu circa 40% a cererii de credite și de garanții, față de primele șase luni ale anului trecut“, a declarat Mihaela Bărbulescu, director al filialei locale a FNGCIMM, prezentă la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege TV.

Și instituțiile publice din mediul rural au făcut investiții, pe PNDR

Programul Național de Dezvoltare Rurală a atras ca un magnet atât beneficiarii privați, cât și pe cei publici. Astfel, a crescut cererea de garantare și din partea instituțiilor publice. „Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, în parteneriat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din luna mai și până în prezent au fost acordate 1.200 de garanții financiare pe țară, pentru scrisorile de garanție necesare pentru restituirea avansurilor acordate în favoarea beneficiarilor publici. În ceea ce privește zona Olteniei, până în acest moment avem în jur de 350 de garanții. Este vorba despre finanțările accesate de administrațiile publice locale pentru infrastructură, drumuri, apă, canalizare, reparații de grădinițe și de alte investiții care au avut ca destinație domenii prioritare“, a precizat directoarea FNGCIMM – filiala Craiova. Aceasta a adăugat că asemenea garanții pe PNDR s-au acordat și pentru firmele private care au făcut investiții pe acest program de finanțare, singura deosebire fiind aceea că pentru instituțiile publice garanțiile de la Fond se acordă direct, însă firmele trebuie mai întâi să se adreseze unei bănci, după care vor primi garanții pentru scrisorile de garantare de la bănci.
Fondul a mai acordat garanții și pentru subvențiile APIA, în procent de 80% din valoarea înscrisă în adeverința ce atestă cuantumul sub­venției. Cum anul acesta a întârziat plata subvențiilor de către APIA către fermieri, băncile au prelungit creditele acordate, Fondul de Garantare a prelungit garanțiile, însă firmele din agricultură care apelaseră la această formă de protecție bancară au avut costuri suplimentare către bănci.

Credite pentru investiții proprii

Mihaela Bărbulescu a mai spus că principalele credite acordate firmelor din Oltenia în ultima perioadă și, implicit, și garanții din partea Fondului, au fost pentru investiții, ceea ce arată că firmele au prins curaj să se dezvolte făcând diverse achiziții sau construcții pentru a-și extinde afacerea. „Este vorba despre investiții, în general, nu numai din fonduri europene, ci și din fonduri proprii sau atrase. De exemplu, o firmă din construcții își utilează o hală sau își construiește una nouă. Sau o firmă cu profil agricol își cumpără un tractor sau alte utilaje, dar nu neapărat pe fonduri europene“, a mai spus directoarea filialei Craiova a FNGCIMM.
Având în vedere că finanțările pentru firme sunt mult mai mari decât cele acordate prin Programul „Prima Casă“, și la fel sunt și garanțiile acordate, în cazul IMM-urilor rata de eșec este de aproximativ 10% din totalul garanțiilor. În astfel de cazuri, băncile execută garanțiile depuse de FNGCIMM, urmând ca statul să își recupereze banii de la societățile care nu s-au mai putut ține de plata creditelor către bănci.

Multe firme sunt reticente în a se împrumuta

Directoarea FNGCIMM – filiala Craiova a precizat că în ultima perioadă firmele sunt reticente în a mai accesa finanțări de la bănci sub forma liniilor de credit și, implicit, în a accesa garanții pe aceste tipuri de împrumuturi, chiar dacă creditul pentru investiții a fost mai prezent anul acesta decât anii anteriori. În plus, chiar dacă există firme care vor să se împrumute la diverse bănci, există riscul să nu le fie aprobată cererea de finanțare, din cauza condițiilor financiare precare. Or tocmai de aceea au nevoie astfel de firme de finanțări, pentru a depăși anumite momente nu tocmai prielnice din punct de vedere financiar.
Firmele care accesează credite pentru a-și susține și dezvolta afacerile trebuie să îndeplinească nu doar condițiile de creditare impuse de bănci, ci și criteriile de eligibilitate stabilite prin convențiile încheiate de finanțatori cu FNGCIMM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS