5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Prima Casă“ confirmă: sunt prețuri mai mari la apartamente

„Prima Casă“ confirmă: sunt prețuri mai mari la apartamente

Valoarea medie a garanțiilor prin „Prima Casă“ pentru cumpărarea de apartamente a crescut cu 3.600 de euro de apartament anul acesta, față de anul trecut (Foto: Bogdan Grosu)
Valoarea medie a garanțiilor prin „Prima Casă“ pentru cumpărarea de apartamente a crescut cu 3.600 de euro de apartament anul acesta, față de anul trecut (Foto: Bogdan Grosu)

În timp ce la nivel de țară suma medie garantată de stat pentru creditele prin „Prima Casă“ a crescut cu aproximativ 7.000 de euro față de anul trecut, în Oltenia, valoarea medie a finanțării a crescut cu 3.600 de euro pe fiecare apartament achiziționat prin acest program. Practic, apartamentele vândute prin acest gen de credite ipotecare sunt mai scumpe decât în anii anteriori.
Anul acesta a existat o cerere foarte mare de finanțări pentru achiziționarea de locuințe prin programul „Prima Casă“, din cauza temerilor că programul nu ar mai putea continua. La nivelul întregii țări au fost acordate 31.000 de garanții pe acest program, prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), comparativ cu anii anteriori, când după primele șapte luni ale anului erau 20.000 de solicitări de garanții sau chiar undeva aproape de 10.000. La nivelul Olteniei au fost acordate 920 de garanții la creditele pentru locuințe, mai mult de jumătate fiind din județul Dolj, respectiv 551 de garanții, a precizat Mihaela Bărbulescu, director al Filialei Craiova a FNGCIMM, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV. „În perioada 1 mai – 20 mai a existat un număr foarte mare de cereri de garantare a creditelor prin programul «Prima Casă». Au existat undeva la 600 de cereri pe zi care au ajuns la Fondul Național de Garantare, fie din cauza temerilor că programul nu ar mai continua, deși există un Memorandum de finanțare pe fiecare an de acum încolo, fie că oamenii se grăbeau să își cumpere o locuință înainte să vină vara“, a explicat Mihaela Bărbulescu.

Finanțarea medie în Oltenia: 35.616 euro de apartament

Mihaela Bărbulescu, director al FNGCIMM, Filiala Dolj, a precizat, la emisiunea „Economia Sudului“ că anul acesta a existat o cerere foarte mare de finanțări prin „Prima Casă
Mihaela Bărbulescu, director al FNGCIMM, Filiala Dolj, a precizat, la emisiunea „Economia Sudului“ că anul acesta a existat o cerere foarte mare de finanțări prin „Prima Casă

Fără a exista neapărat un fundament economic solid, ci doar o ușoară creștere a cererii de locuințe, concentrată într-o perioadă scurtă a anului, majoritatea prețurilor apartamentelor scoase la vânzare au început să urce vertiginos anul acesta.
La nivelul întregii țări, garanția medie acordată la creditele prin „Prima Casă“ a fost de 42.000 de euro anul trecut, iar în 2017 a urcat cu 7.000 de euro, la nivelul a 49.000 de euro. Și în Oltenia a crescut valoarea medie a sumei garantate de fond, ceea ce înseamnă că beneficiarii s-au împrumutat din bănci pentru a achiziționa apartamente mai scumpe decât ale locuințelor achiziționate anul trecut. „Valoarea medie a unei finanțări în regiunea Olteniei este de 35.616 euro, la 31.07.2017, față de o finanțare medie anterioară de 32.000 de euro. A crescut foarte mult cererea anul acesta. Prin urmare, prețurile au crescut, fiind un grad de concentrare mai mare a cererii, într-o anumită perioadă“, a explicat directoarea filialei doljene a FNGCIMM. Pot fi și situații în care familiile tinere să își construiască locuințe în regie proprie, iar în astfel de cazuri garanțiile acordate de Fond sunt mai mari decât în cazul apartamentelor vechi, dar situațiile de acest gen au fost puține.
Cele mai multe imobile tranzacționate prin „Prima Casă“ au fost, și anul acesta, apartamentele cu două camere, urmate de cele cu trei camere, de garsoniere, apoi de apartamente cu mai multe camere și de case. O familie care se împrumută la bancă pentru a cumpăra o locuință prin „Prima Casă“ trebuie să aibă un venit minim de 1.500-2.000 de lei lunar, pentru a putea susține o rată de peste 100-150 de euro (dacă se împrumută pe o perioada maximă de 30 de ani). Gradul de îndatorare diferă de la o bancă la alta, în funcție de deciziile interne ale finanțatorilor, însă, în medie, se situează la 40% din veniturile familiale ale celor care se împrumută, fiind diferențe de la o bancă la alta inclusiv la tipul de venituri (salariale și asimilate salariilor) pe care le acceptă în cazul clienților-persoane fizice care se împrumută.

Ce se întâmplă dacă beneficiarul nu își mai poate plăti ratele

La nivelul Olteniei, rata de eșec prin programul „Prima Casă“ este de 0,2% din totalul creditelor acordate, mai puțin decât media pe țară, care este de 0,4% din totalul garanțiilor acordate de FNGCIMM. Potrivit Mihaelei Bărbulescu, în Oltenia, din 10.624 de garanții totale acordate nu și-au mai putut plăti ratele și au ajuns la executări silite 21 de persoane.
În cazul în care o persoană nu își mai permite plata ratelor lunare, atunci banca execută contul constituit la acordarea creditului, în care beneficiarul a depus echivalentul a trei rate lunare de plată către bancă. Dacă nici după aceste trei luni, împrumutatul nu și-a revenit din punct de vedere financiar, atunci se trece la executare silită. Dosarul lui ajunge de la banca finanțatoare la Fondul de Garantare, acesta plătește către bancă garanția pentru care s-a produs riscul, apoi FNGCIMM transmite dosarul beneficiarului la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Din acel moment, ANAF se ocupă de executarea silită a debitorului, ajungând până la vânzarea la executare a imobilului pentru care omul a contractat credit prin „Prima Casă“.
Cerere de finanțări pe programul „Prima Casă“ există în continuare, a spus directoarea filialei locale a FNGCIMM, până la această dată nefiind bănci care să fi anunțat terminarea plafonului de finanțare alocat anul acesta. Cu toate acestea, nimeni nu poate spune de pe acum ce se va întâmpla cu acest program efectiv anii următori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS